Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sarkazm a ironia

Jaka jest różnica między sarkazmem a ironią?

Polecane posty

Gość sarkazm a ironia

Jaka jest różnica między sarkazmem a ironią? Moglibyście wytłumaczyć mi to na jakichś przykładach? :)

Gość moge ci wytłumaczyc
co to są google :classic_cool:

Gość sarkazm a ironia
Właśnie chodzi o to, że żadna strona Wikipedii nie chce mi się otworzyć (czy wam też? :o ) Dlatego pytam was bo chciałam jakieś konkretne przykłady. Kto pomoże??

Gość sarkazm a ironia
Nikt nie zna odpowiedzi?

Gość ironia jest lekceważąca
sarkazm cyniczny

Gość sarkazm a ironia
Miało być na przykładach ;)

Gość a co to za kierunek
ironia - drwina, złośliwość lub szyderstwo ukryte w wypowiedzi pozornie aprobującej sarkazm - złośliwa ironia, drwina lub szyderstwo cynizm - lekceważące odnoszenie się do ogólnie uznawanych autorytetów i zasad etycznych

Gość gość
Ironia to - przynajmniej z definicji - mówienie czegoś odwrotnego, niż to, co się ma na myśli - taka przewrotność mająca uwypuklić, wyśmiać sprawę, natomiast sarkazm to nieco złośliwe, ale i szczere komentowanie, w którym również można posługiwać się ironią, a które się wypowiada na podstawie obserwacji by podważyć czyjąś opinię, ośmieszyć coś lub kogoś, czy okazać swoje lekceważenie.

Gość gość
Acha, miały być jeszcze przykłady, a zatem: Kiedy ktoś np. pyta; i co, uczyłaś się na egzamin? A ja odpowiadam: No pewnie, cały miesiąc (w sytuacji gdy nie uczyłam się wcale) - to to jest z mojej strony odpowiedź ironiczna. Kiedy ktoś na to: Ja się uczyłam ponad tydzień, bo boję się jak nie wiem. A ja na to: Gdybym miała tyle CIEKAWYCH rzeczy do roboty co ty to pewnie też bym się uczyła.. - to wtedy z mojej strony byłby to sarkazm, bo sugerowałabym, że koleżanka ma takie nudne życie, że kręci się ono tylko wokół nauki. Ten drugi przykład nie jest zbyt dobry, ale zawsze jakiś, jak widać sarkastyczne uwagi są bardziej złośliwe.