Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze blagam.....

PROSZE O POMOC... SPRAWY FORMALNE

Polecane posty

Gość prosze blagam.....

Blagam pomozcie bo juz nie wiem gdzie isc i co robic. 12 czerwca 2010 bedzie nasz slub. Ja jestem z miasta X, narzeczony z miasta Y. Slub bierzemy w moim miescie X ALE W INNEJ PARAFII NIZ MOJA. Mamy ustalona godzine w tej innej parafii i ksiadz tam powiedzial ze okolo 3miesiace przed slubem mamy przyjsc do niego z dokumentami spisac protokol. Ale my nie wiemy z jakimi dokumentami. Czytalam o tym w necie ale kazdy pisze co innego... przewijają sie akty chrztu, urodzdenia, bierzmowania, usc, jakies licencje i zezwolenia.... a ja nic nie rozumiem :( Prosze niech mi ktos w punktach napisze gdzie isc pokolei, co powiedziec, ile zaplacic... PROSZE

Gość ile ty masz lat?
skoro slubu nie umiesz sobie załatwić, jak dzieci wychowasz??

Gość prosze blagam.....
Moze Ty robilas to setki razy, moj to bedzie pierwszy i ostatni i mam prawo nie wiedziec :D

skoro jestęscie z innej parafii to musicie mieć pismo że w waszych parafiach były zapoiwedzi i ksiadz tez z waszej parafii wystawi akty bierzmowania chrztu itp. a w koperte daliśmy 400 zł

Gość kiteczka piteczk aa
na 1 sze spotkanie dowod osbisty i metryki chrztu wyciagniete z parafii w ktorych biliscie chrzczeni, metryki musza byc nie starsze niz 3 mies przed data slubu i jak o nie bedziecie prosic to zaznaczcie ze do slubu. zreszta o to wszystko mozna wypytac w kancelarii, chyba tam nie gryza ;) z usc musicie tez miec dokumenty, do usc idziemy z matryka urodzenia jesli urodzilismy sie w innym miescie niz usc do ktorego sie udajemy :) w usc tez udziela Ci porady telefonicznej jak zadzwonisz i zapytasz :)

Gość a nie prościej udać się do
parafii (albo chociaż zatelefonować) i tam się dowiedzieć? będziesz miała pewność

- aktualne, tj. z datą do 3 miesięcy wstecz, metryki chrztu - dowody osobiste - ostatnie świadectwo katechizacji - świadectwo bierzmowania - zaświadczenie o uczestnictwie w katechezie przedmałżeńskiej - zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego (niezbędne, gdy małżonkowie chcą, aby ślub kościelny pociągał za sobą również skutki cywilno-prawne - tzw. ślub konkordatowy) lub akt ślubu, jeśli wcześniej zawarto związek cywilny a opłata - "co łaska" za ślub i "co łaska" za zapowiedzi - co parafia inaczej

Gość kiteczka piteczk aa
jesli chodzi o zapowiedzi to proboszcz z kosciola w ktorym bedzie slub wystawi Wam pisma, z ktorymi pojdziecie do waszych parafii z zapowiedziami, wiec trzeba zaczac od parafii, w ktorej jest slub.

Mój ślub jest we wrześniu więc te sprawy mam jeszcze przed sobą. Napisze to co wiem. Aby załatwić zezwolenie na ślub w USC musicie mieć odpis aktu urodzenia, które wydaje usc miasta w którym się urodziłas. Np. Urodziłas się w lublinie to musisz do lublina pojechać po ten akt. On kosztuje coś koło 25-30zł. Twój narzeczony robi to samo. Potem idziecie do usc odpowiadającemu miejscu w którym mieszkasz ty albo on. Nie musi być u Ciebie. Idziecie razem i bierzecie swoje dowody osobiste i te akty urodzenia. Pani wam wypisze zezwolenie i kosztuje ono 84zł. A żeby spisać protokół małżeński potrzebne są wasze dowody osobiste, pewnie indeksy z nauk przedmałżeńskich i napewno odpisy aktu chrztu i bierzmowania (u nas ksiądz powiedział że wystarczy odpis aktu chrztu gdyż na nim są wszystkie informacje o bierzmowaniu też). Więcej nie wiem:(

Gość jxhgfgkgdfherg
a po co metryki chrztu i świadectwa bierzmowania do macierzystej parafii???? przecież do swojej parafi każde z osobna musi iść, załatwić formalności ( m.in. zezwolenie na ślub w innej parafii niż macierzyst) a księża to wszystko mają zapisane w swoich księgach.

Gość z ciekawości pytam
dlaczego metryki chrztu muszą być nie starsze niż 3 miesiące? przecież to sakrament "bezterminowy"?

To zezwolenie(tzw zaświadczenie z usc ) jest potrzebne przy protokole

Gość kkaajiajjaja
wymogi prawne....

To zezwolenie(tzw zaświadczenie z usc ) jest potrzebne przy protokole

Gość kkaajiajjaja
koniec języka za przewodnika! pytaj w usc i w kancelarii parafialnej!! ja też brałam jeden ślub i nic nie wiedziałam co z czym, a jednak jestem szczęśliwą mężatką!

Gość kiteczka piteczk aa
po to musza miec 3 mies, ze parafia, ktora wydaje taka metryke, zaznacza ze "do slubu" i potem z parafii w ktorej byl slub powinna przyjsc informacja zwrotna ze slub sie odbyl i jest to odnotowane w ksiegach. ale gdyby informacja nie przyszla, to i tak bedzie adnotacja, ze byla metryka brana do slubu. i ma to zapobiec oszustwom ze ktos wezmie kilka razy slub kscielny. no jakeis przepisy koscielne

Gość znajdź telefon do kancelarii
parafialnej i zadzwoń łatwiej na forum pytać niż zadzwnić i w 2 minuty się dowiedzieć :O

Gość z ciekawości pytam
dziękuję za odpowiedź czyli nie chodzi tu właściwie o metrykę, a o przepływ informacji :)

Autorka sama napisała że biorą ślub w innej parafi niż należą. Tak samo jest jak ktoś brał chrzest czy bierzmowanie w innej niż do niej należy w dniu którym bierze ślub. Potrzebne są te dokumenty i koniec. Najlepiej by było chrzcic się, przyjmować pierwsza komunię, przyjąć bierzmowanie i brać ślub w jednej parafii wtedy te dokumenty były by nie potrzebne dla tej osoby, która jest z tej parafii. Według mnie to tylko zezwolenie z usc na 3miesięczna ważność.

Gość timikimi
ja dostałam do ksiedza taka karteczke i tam pisze: Narzeczenie powinni złożyc w kancelarii parafialnej: 1. metryki urodzenie i chrztu św z parafii 2. 3 egzemplarze Zasiadczenia z USC do ślubu konkordatowego lub dokument ślubu cywilnego 3. wdowiec lub wdowa wypisy aktu smierci zmarłego małoznka 4. świadectwo wygłoszonych zapowiedzi z innej parafii 5. dla nieletniej pozwolenie od Sadu dla nieletnich... 6.zaswiadczenie o ukonczeniu katechezy przedmałzenskiej i przedslubnej . no i oczywiscie potrzebne sa dowody oraz ocena z religii z 6 klasy lub 9 i ocena z ostatniej klasy licealnej

Gość z ciekawości pytam
oceny? to teraz mnie całkiem zastrzeliłaś :D

Gość timikimi
no moze sie pospieszylam nie wiem czy dokladnie przepisywal oceny:D no ale chcial swiadectwo z 6 klasy i z 3 liceum i cos tam przepisywal z tego swiadectwa:)

Gość kiteczka piteczk aa
my mielismy przyniesc ostatnie swiadectwo, na ktorym byla ocena z religii

Gość kkaajiajjaja
pierwsze słysze o ocenach z religii! ja w liceum nie chodziłam na religie tylko na etykę :) a ślub kościelny był :)

Gość kiteczka piteczk aa
heheh ja tez sie wypislam z religii w liceum i musialam przyniesc swiadectwo z 8 klasy :) troszke sie nagadal, nie powiem :) i dostalam ksiazeczke do poczytania i nadrobienia zaleglosci ;)

Gość kkaajiajjaja
zawsze przecież można się nieoczekiwanie nawrócić, nawet jeżeli wątpiło się w czasach szkolnych :) z reszta po to sa nauki przedmałżeństkie, wystarczająco dużo wtedy gadają... za dużo, az trudno powstrzymać się od ziewania :)

Gość kiteczka piteczk aa
tak tak, wlasnie.. bo ja "zbladzilam" :)

Gość kkaajiajjaja
tylko teraz módlmy się, żeby ten ślub nie był kolejnym zbłądzeniem :P

Gość kiteczka piteczk aa
HA ! doooobre :)