Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ffattimka

mamy dziecko i ksiadz powiedzial ze to bez sensu zebym w baiłej sukni szła do śl

Polecane posty

Gość AAlbaAA
A wogle gdzie w nauce kosciola jest napisane ze nie moze isc w tej bialej sukni slubnej! Czy moze za nauke kosciola trzeba uwazac to co nam ksiadz naopowiada!!! Sami jestescie pustaki!

Gość Wisoenna pora
To, że większość katolików współżyje przed ślubem nie oznacza, że robią dobrze. Grzech jest grzechem. Ta sama większość katolików spowiada się z tego przed samym ślubem, bo stanowisko kościoła w tym temacie jest nieodwołalne.

Gość blackpearl20
biała suknia to tylko symbol, ale jak ten symbol się profanuje to mamy do czynienia ze zwykłą obłudą...heh jakby autorka nie mogła isć w ecru... i kapeluszu zamiast welonu...

Gość AAlbaAA
To znaczy ze jak wspolzyla to nie ma prawa uwazac sie za katoliczke??? Ludzie...

Gość blackpearl20
Ale jasne że ma... tylko niech potem nie zachciewa jej sie sukni w bielach... zwłaszcza gdy to że współżyła (dziecko) jest ewidentne... czy naprawdę nie można dojść w tej kwestii do kompromisu?

Gość Wisoenna pora
Nie, to zn. że skoro uważa się za katoliczkę to po pierwsze nie powinna współżyć, a skoro już to zrobiła to powinna się wyspowiadać, szczerze żałować za grzechy. Odsyłam do warunków dobrej spowiedzi. 1. Rachunek sumienia 2. Żal za grzechy 3. Mocne postanowienie poprawy 4. Szczera spowiedź 5. Zadość uczynienie Panu Bogu i Bliźniemu.

Gość prawdziwa katoliczka
nie robi tego przed slubem

Gość Wisoenna pora
Inaczej, skoro uważa się za katoliczkę to nie powinna współżyć. Czy to tak trudno zrozumieć?

Gość AAlbaAA
To jest jej indywidualna sprawa i jak zechce to pojdzie w tej bialej sukni i do tego jeszcze w welonie. Ja bym zrezygnowala z tego moze dopiero wtedy gdy bym byla juz za stara a napewno nie z powodu dziecka.

Gość Zastina
ale zal no nie moge :D jakie to bezsensowne ten caly ksiadz i jakies chore zasady, ktorych i tak nie ma,hmm kogo oni chca oszukac, nie wiem juz... jak ci nie wolno bialej wez zielona :P albo fiolet :D

Gość AAlbaAA
Tak, tak... tak... Nie powinna tez robic wielu innych rzeczy ktore sa grzechem. Grzech to grzech i nie ma katolika ktory ich nie popelnia. A pozatym nigdzie nie napisala ze się z tego nie spowiadala.

Gość mazia 27
mozesz isc w bialej sukni i miec welon. moja kolezanka brala slub jak urodzila 2 dziecko. pierw byl slob a potem chrzest.

Gość blackpearl20
heh ale jasne że możesz isć i w welonie i w bieli... ale to zwyczajne kłamstwo, obłuda... heh ale dzisiejszych czasach symbole już nic nie znaczą... wiec... możesz zrobić co chesz...

Gość mmimimimimimimimiim
"heh jakby autorka nie mogła isć w ecru... i kapeluszu zamiast welonu..." Co za róznica jaki kolor sukni będzie miała autorka? Ważne jest czy będzie miała welon lub nie? :o Katolicy nawymyślali sobie dziwacznych "symboli" i ze wszystkiego robią problem... Jakby włożyła czarną kieckę to oznacza, że jest "brudna"? :D Ludzie wyluzujcie to jest zwykła sukienka... Autorko: Ubierz taką jaka ci się podoba i nie zawracaj sobie głowy głupotami. PS. Jestem naprawdę ciekawa ile % kobiet nie współżyło przed ślubem :D 5%?

Gość mmimimimimimimimiim
"heh jakby autorka nie mogła isć w ecru... i kapeluszu zamiast welonu..." Co za róznica jaki kolor sukni będzie miała autorka? Ważne jest czy będzie miała welon lub nie? :o Katolicy nawymyślali sobie dziwacznych "symboli" i ze wszystkiego robią problem... Jakby włożyła czarną kieckę to oznacza, że jest "brudna"? :D Ludzie wyluzujcie to jest zwykła sukienka... Autorko: Ubierz taką jaka ci się podoba i nie zawracaj sobie głowy głupotami. PS. Jestem naprawdę ciekawa ile % kobiet nie współżyło przed ślubem :D 5%?

Gość mimamamamammaaaaa

to po co wam slub koscielny??? pewnie tylko po to aby zalozyc białą suknie :O ja uwazam ze moze isc w białej sukni ale bez welonu a obciachem jest isc do slubu juz w ciązy lub z dzieckiem 🖐️

Gość AAlbaAA
Jak to po co im słub kościelny? Moze dlatego ze sie kochaja i chca wkoncu zalegalizowac swoj zwiazek takze wzgledem Boga. A moze juz nie moga bo jest dziecko?:/

to niech nie zakłada welonu i idzie w białej sukni bo z welonem to sie osmieszy :D przed rodziną :D

Gość a jesli nawet chce slubu
dla kiecki i welonu to co? nie wolno jej? Slub to zwykla usluga za ktora sie placi. Mozna sobie brac slub koscielny dla samej oprawy, zaplace i mam. A jak sie komus nie podoba to niech podbija cene bym slubu nie miala:D

Gość madra wypowiedz!brawo!
Wisoenna pora To że większość katolików współżyje przed ślubem nie oznacza,że robią dobrze.Grzech jest grzechem.Ta sama większość katolików spowiada się z tego przed samym ślubem,bo stanowisko kościoła w tym temacie jest nieodwołalne.

Gość ja sie zgadzam
Myśl co chcesz ja sie zgadzam z ksiedzem. Kobiety kore maja dziecko to powinny ubrac sie skromnie a nie suknie ślubne. To jest zarezerwowane dla kobiet które nie maja dzieci przed slubem to jest taki przywilej. Tak jak ja. Nie uprawiałam seksu przed ślubem i mam prawo nałozyc piekna suknie. A ty sobie nie szczedziłas i nie powinnas . Straciłas swoja szanse na to . Poprostu. Jak pierwsze jest dziecko to juz nie ma sukni. Suknia oznacza czystośc i dziewictwo a nie baba co juz dziecko urodziła i sie pcha w biała suknie NIE MA!! TRZEBA BYLO SIE NIE PUSZCZAĆ

Gość alallalajujahh
napomknij ksiedzu ,dlaczego żyje bez sakramentu małżenstwa :D tylko fałszywie oszukuje Boga i samego siebie :D

Gość księza nikogo nie zmuszają
do wiary i przyjmowania sakramentów. Jeśli ktoś chce praktykować, powinien dostosować się do zasad obowiązujących w Kościele, a nie podnosić wrzaski dyktować swoje warunki. Ludziom nie przyszloby do glowy, żeby dyktować bankierom zasady udzielania kredytów, sklepom zasady sprzedaży towarów albo uniwersytetom regulaminy studiów. A do kościoła idą i mówią, że to jest dla nich do przyjęcia, a to nie. Jeśli ktoś ma swoje własne zasady wiary, to niech utworzy swój własny kościół i nie domaga się od księży specjalnego traktowania.

Symbolem dziewictwa nie jest biała suknia ani nawet welon. Jest nim wianek. Ale oczywiście krzykacze z forum nie zaprzątają sobie głowy takimi szczegółami:) ja sie zgadzam--- katoliczka z Ciebie kiepska, mimo zachowywania czystosci przedmałżeńskiej.

Summa summarum biala suknia oznacza czystość. Jak się chce przynależeć do jakieś wspólnoty gębę sobie wycierać jej wartościami to nie wypadałoby i żyć podług jej wskazań. Ale wiadomo żyć po swojemu, a później dać sie pociąć dla zdjęcia w białej sukni na jakimś portalu społecznościowym. Ale, fakt, tyle kurew już w białej sukni stawało przed ołtarzem, że jedna dzieciata różnicy nie zrobi. Księdzu chce po prostu szmalu więcej. Zmieńcie parafię w razie czego.

Ubierz piękną białą suknie, welon, czuj sie wyjatkowa tego dnia, nie zważaj na gafę księdza. Druga sprawa - to logiczne, że najpierw ślub kościelny potem chrzest.