Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolorowa morwa

dziedziczenie koloru oczu

Polecane posty

Gość kolorowa morwa

witam czy jest mozliwosc żeby matka mająca ciemnobrazowy kolor oczu, a ojciec zielone mieli dziecko z niebieskim kolorem oczu? babcia tego dzecka ma kolor oczu niebieski.

Gość iśka111111
tak, możliwe, jeśli rodzice rodziców (dziadkowie:)) dziecka mieli niebieskie oczy. zwłaszcza, że u was gen się nie uaktywnił, to bardzo możliwe, że uaktywni się u dziecka.. pod warunkiem, że w obu rodzinach jest cecha niebieskich oczu u starszych pokoleń i tylko wtedy. bo niebieskie oczy mają najsłabszą "siłę przebicia".

pod warunkiem, że w obu rodzinach jest cecha niebieskich oczu u starszych pokoleń i tylko wtedy. cala rodzina moze miec brazowe oczy a dziecko moze miec niebieskie :o

a, myslalam ze napisalas wtedy gdy starsze pokolenia maja niebieskie oczy :P

Wszystko zależy od układu genów recesywnych i dominujących w genotypie przodków;) A to wyższa szkoła jazdy... Mi się niestety nie sprawdziło i mam brązowe;) Ale co mi, już wypatrzyłam sobie ostatnio na szkla.com wymarzone zielone soczewki, i poprawię naturę;)

Gość ale lipaaa
mój brat ma niebieskie, a rodzice brązowe i ciemno zielone...

Gość
jasne oczka dziedzicza sie szeregowo zgodznie z malejcym stopniem dominacji genu: brazowe/zielone/szare/niebieskie jesli matka ma Bn, ojciec Zn, to dziecko moze miec nn, czyli niebeskie, moze tenz miec oczy po ktoryms z rodzicow

A co, zdezorientowany, niepewny tatuś, czy wystraszona mamusia, obawiająca sie, że sprawa sie rypnie? :P Dużo, o ile nie większość noworodków ma niebieskie oczy po urodzeniu ze względu na brak barwnika czy jakoś tak- a ich kolor kształtuje sie chyba do około pół roku

Gość fgjgfvjkukcguklfuylfyul
nic Wam z oczu koloru jak oślepniecie! silniejsze geny wygrywają! kobiety se mogą dawcę spermy wybierać do tego doszło! tyle, ze taka kobieta jest już idiotką tak samo jak syna mężczyna chce z klasy robotniczej!

Gość Andziiia
Chciała bym się zapytać jesli matka ma kolor oczów zielone a ojciec niebieskie a dziecko ma brązowe ? chociaż przemieniaja sie na ciemny zielen.

Gość cv66666c
moj maz czarne, a zielone dzieciak ma ciemne piene

Gość olololololold
Obaj z partnerem musicie mieć gen recesywny niebieskich oczu, wtedy jest szansa. A w ogóle co to koncert życzeń 🖐️. Dziecko będzie jakie będzie.

Gość olololololold
w ogóle polecam książkę z rozszerzonej biologii do 3 klasy liceum, do kupienia w antykwariacie 🖐️