Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Paseczkowa

przeklinający 4-latek

Polecane posty

Gość Paseczkowa

jestem opiekunką i od tygodnia zajmuję się 4-letnim Kamilkiem, dziecko jest z bardzo dobrze sytuaowanej rodziny, ona jest wykładowcą na uniwersytecie, a on pracuje w banku dodam, że oboje rodziców cechuje się dużą kultura osobistą. tymczasem mały Kamilek potrafi być bardzo bezczelny, jeżeli jego mama spóźnia się do domu to przybiega do mnie z telefonem i krzyczy żebym do niej dzwoniła, ja wiem, że tego dnia jego mama ma wrócić później więc odmawiam wykonania telefonu, a w tym momencie Kamilek na to "no dzwoń kulwa, dzwoń kulwa mówię ci dzwon" jezeli znów odmawiam to mały potrafi powiedzieć nawet "spieldalaj". zupełnie nie wiem co zrobić, mówię mu że to nie ładnie, że tak nie można mówić, ale on nie reaguje. nie wiem też czy mówić o tym jego rodzicom, bo nie chcę żeby pomyśleli, że zarzucami im, że to od nich dziecko ma takie słownictwo. jak wytłumaczyć to, zę 4-latek tak często przeklina?

Ja jak opiekowałam się maluchami to zawsze mówiłam rodzicom jak się zachowują bo to należy do obowiązków niani. Jeżeli tego nie powiesz a zdarzy się że mały przy rodzicach albo w ich towarzystwie tak powie to rodzice zarzucą ci że to może twój wpływ. Zastanów się , lepiej łagodnie powiedzieć i zasugerować że dzieci bardzo często z telewizji łąpią takie słownictwo.