Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maturzystkaaaa 2010

Maturzyści mam pytanie o lekturę Nad Niemnem

Polecane posty

Gość maturzystkaaaa 2010

Według listy lektur z "Nad Niemnem" do matury obowiązuje nas tylko fragmenty z tomu III jak: rozmowa Andrzejowej Korczyńskiej z synem i rozmowa Benedykta Korczyńskiego z synem... Czy mógłby mi ktoś pomóc w lokalizacji tych fragmentów? Wystarczy numer rozdziału albo kawałek cytatu, a ja już sobie poradzę ;-)

Gość maturzystkaaaa 2010
up :classic_cool:

Gość przeczytaj ksiązkę
to sama znajdziesz

aaaaaaaaa przeczytaj całość a nie fragmenty! jedna książka chyba jest do przejscia??

Gość maturzystkaaaa 2010
Dziękuję za "dobre" rady, ale liczyłam raczej, że ktoś raczy mi odpowiedzieć na pytanie przeze mnie postawione :classic_cool:

Gość dokladnie tak ale ludzie teraz
leniwi!frufru aaaaaaaaa przeczytaj całość a nie fragmenty!jedna książka chyba jest do przejscia?

Gość przeczytaj calosc!!
a co masz lepszego do roboty chodzic po kosmetyczkach albo po facetach.. do nauki sie zabierz!!

leniwa jestes!maturzystkaaaa 2010 Dziękuję za"dobre"rady,ale liczyłam raczej,że ktoś raczy mi odpowiedzieć na pytanie przeze mnie postawione

Gość europa242
taaa... przeczytaj calosc i przeczytaj calosc... ciekawe czy Wy wszyscy przeczytaliscie.... Całość "Nad Niemnem"? Bójcie sie Boga....:D

Gość maturzystkaaaa 2010
Kompleksy ludzi w internecie nie znają granic. Cóż, zostawiam was w swoim bólu i zgryźliwości 🖐️

zgadza sie!przeczytaj calosc!a co masz lepszego do roboty chodzic po kosmetyczkach albo po facetach.do nauki sie zabierz!

Gość ja kilka razy czytalam nawet
film widzialam a dzisiejsze pokolenie jest leniwe!to do osoby co napisala;europa242 taaa.przeczytaj calosc i przeczytaj calosc.ciekawe czy Wy wszyscy przeczytaliscie.Całość"Nad Niemnem"?Bójcie sie Boga.

Gość przeczytaj calosc!!
widzicie ile madrych ludzi jej mowi to samo.ale ona nie poslucha,ona ma gdzies nauke, woli po salonach chodzic.taka jest dzisiejsza mlodziez jesli chodzi o dziewczyny;/

Gość tieeeeeeeee
Osoby które tak jednostronnie namawiają aby przeczytała całość, chyba nigdy tej książki w łapie nie mieli. Jakby sobie poczytali Orzeszkowej opisy natury, to może by zrozumieli czemu nawet MEN się zlitował na swoimi barankami... Zresztą po jaką cholere ma czytać całość, jeśli do matury wymagają tylko konkretnych fragmentów????

ja mam 40 lat i naleze do pokolenia ktore jeszcze czytalo.ani film ani ksiazka nie jest nudna=]

Gość srataftatata
Przeczytajcie całość, przeczytajcie całość... Mieliście kiedyś tę książkę w rękach? Tego się nie da przeczytać :O

Gość tieeeeeeeee
I należysz do pokolenia które marnuje bezproduktywnie czas na kiepskim forum, pokazując swoją marną wyższość. Skoro przeczytałaś kilka razy (jak twierdzisz) to zapewne pomoc tej dziewczynie nie zajęłaby ci więcej trudu, niż te głupkowate wywyższanie się.

poto niech przeczyta zeby sie czegos dowiedziec ale teraz o tylko latacie po dyskotekach i sie pieprzycie po katach,zamiast ruszyc dupy do naukli!powtarzam!czytalam te ksiazke!tieeeeeeeee Osoby które tak jednostronnie namawiają aby przeczytała całość, chyba nigdy tej książki w łapie nie mieli.Jakby sobie poczytali Orzeszkowej opisy natury to może by zrozumieli czemu nawet MEN się zlitował na swoimi barankami.Zresztą po jaką cholere ma czytać całość,jeśli do matury wymagają tylko konkretnych fragmentów?

ta dziewczyna niech sie wysili i przeczyta!ja jej pomagac nie bede!tieeeeeeeee I należysz do pokolenia które marnuje bezproduktywnie czas na kiepskim forum,pokazując swoją marną wyższość.Skoro przeczytałaś kilka razy(jak twierdzisz)to zapewne pomoc tej dziewczynie nie zajęłaby ci więcej trudu,niż te głupkowate wywyższanie się.

oczywiscie że czytałam całość. nie czytałam tylko Żeromskiego bo mnie obrzydza :/ "srataftatata - Przeczytajcie całość, przeczytajcie całość... Mieliście kiedyś tę książkę w rękach? Tego się nie da przeczytać" bo co, literki za małe?? słów za dużo?? zdania wielokrotnie złożone?? jaki masz problem z przeczytaniem??

Gość Ludzie co wy pierdolicie
Skoro obowiązują na mature dane fragmenty, to po jaką cholere miałaby marnować czas na przeczytanie całości, skoro równie dobrze może go przeznaczyć na przygotowanie do reszty przedmiotów? Naprawdę ktoś tutaj ma kompleksy i choruje na zgryzotę...

oczywiscie że czytałam całość. nie czytałam tylko Żeromskiego bo mnie obrzydza :/ "srataftatata - Przeczytajcie całość, przeczytajcie całość... Mieliście kiedyś tę książkę w rękach? Tego się nie da przeczytać" bo co, literki za małe?? słów za dużo?? zdania wielokrotnie złożone?? jaki masz problem z przeczytaniem??

Gość Co wy ludzie trujecie
Skoro obowiązują na mature dane fragmenty, to po jaką cholere miałaby marnować czas na przeczytanie całości, skoro równie dobrze może go przeznaczyć na przygotowanie do reszty przedmiotów? Naprawdę ktoś tutaj ma kompleksy i choruje na zgryzotę...

Gość Co wy ludzie trujecie

Gość przeczytaj calosc!!
ale gdzie ktos taki jak ona bedzie sie przygotowywac do reszty przedmiotow??dla niej lenistwo to droga zycia.jej tylko zalezy zeby miec te 30% zaliczone a potem niech sie dzieje co chce.ale grunt ze chodzi na imprezy i sie bawi! i tak potem zrozumie swojebledy

Gość maturzystkaaaa 2010
Tak, chodzę na imprezy. Baluję przed komputerem i z książkami na biurku. Ponadto orgastyczne narkotyzuję się w rytmami z kafeterii, gdzie jakaś zakompleksiona baba uważa za swój największy sukces przeczytanie Nad Niemnem i wie, (zapewne telepatycznie) co robię i jak spędzam czas. :classic_cool: Kobiecinko, jeśli nie chcesz pomóc to nie marnuj swojej wielce wykształconej i oczytanej główki bo szkoda zdrowia twojego i mojego. Pozdrawiam 🖐️

Gość umiejętność wyszukiwania
potrzebnych informacji z dużej ilości tekstu to też pożyteczna umiejętność - popracuj przy okazji również nad nią