Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość panika29

Narodziny dziecka z zespolem downa

Polecane posty

Gość panika29

Mam 29 lat, niedlugo zaczne starania o dziecko.Wiem, ze jestem mloda, ale panicznie boje sie, ze dziecko moze sie urodzic z zespolem downa. Czy mozecie mi powiedziec, kiedy i jakie po kolei mam zrobic badania, by wykluczyc ta chorobe? Oczywiscie skontaktuje sie w tej sprawie z gin, ale wiadomo, ze oni nie zawsze o wszystkim informuja i pozniej jest wielka rozpacz..

Gość co ty opowiadaszz
na urodziłam mająć ..37 lat córe mam zdrową /mądrą a jest tak piękna ze az dech zapiera (obiektywnie) nic sie nie bój zrobisz badania i tyle

Gość hanqas
Prawie każda w miare swiadoma mama przezywa takie lęki, jezeli jestes w grupie ryzyka to lekarz Cie na takie badanie skieruje. Jezeli nie to nie ma co ryzykowac poniewaz żeby stwioerdzic czy dziecko ma zespół downa trzeba zrobic punkcję owodni. Badanie moze byc bardzo szkodliwe dla zdrowego dziecka. Poczytaj sobie o tym badaniu: http://www.zdrowie.med.pl/nowosc.phtml?slowo=downa&start=20&nr=1

Gość panika29
tak wiem, ale wiesz, jak to jest..nic nie poradze, taka mam fobie dziwna..

Gość Dziewczyna z nadzieją
Ja jestem na samym początku ciąży. Też mam takie lęki. Mam 33 lata, więc trochę więcej od ciebie. Ale pewnie zrobię badania prenatalne. Starajcie się o tego dzidziusia, bo to cudowan sprawa. Nie przejmum się tak starsznie. Wszystko będzie dobrze. Trzymam kciuki.

Gość hanqas
Wiem niestety. Cala ciaze sie zadreczałam ze bede miala niepelnosprawne dziecko (choc teoretycznie nie mialam do tego zadnych podstaw). Na szczescie urodzilam zdrowego cudownego synka. Kolezanka, która rodziła w podobnym czasie zadreczala sie ze urodzi martwe dziecko. Dzis nasze maluchy wesolo bawia sie razem w piaskownicy. Jakos tak to juz jest, że boimy sie wszystkiego co najgorsze zamiast sie cieszyć w pelni malenstwem w brzuszku. Życzę Ci jak naj mniej zadreczania sie i jak najwiecej radosci - tez trzymam kciuki :)

Gość po 35 roku zycia
wzrasta diametralnie ryzyko z urodzeniem zespolu downa

Gość nie wiesz to sie nie odzywaj
a tu masz Prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z Z.D. jest zależne od wieku rodziców, a szczególnie wieku matki. Ustalono zwiazek pomiędzy zwiekszaniem się ryzyka poczęcia dziecka z Z.D. a zaawansowanym wiekiem matki. Ryzyko dla matek 20- letnich wynosi 1 na 2000, 35- letnich 1 na 800, a potem gwałtownie wzrasta osiągając liczbę 1 na 45 i więcej w wieku 45 lat.

Gość wbrew pozorom nie tak łatwo
nie wisz to sie nie odzywaj - wiesz skąd te statystyki?? bo jest znacznie mniej matek rodzących dzieci po 30 i 40 roku życia niż tych dwudziestoparoletnich. dlsaytego odsetek dzieci z downem jest większy! to samo tyczy się kobiet rodzących przed 20 rokiem żcia - ich również jest niewiele stąd pogląd, że częściej takie mamy rodzą chore dzieci. tak naprawdę to tylko cyferki!

dodam że jest to bardzo dokładne usg oraz badanie mojej krwi, więc w zasadzie bezbolesne badanie :) jeśli wychodzi źle polecają aminopunkcję :)

Gość fwefrwefw
Właśnie przechodzilam ciążę więc orientowałam się w temacie i z wszystkiego co czytałam wynika, że nie ma nigdy pewności, nawet przy wykonywaniu niebezpiecznych dla dziecka badań, gdy jest już ono dość duże, gdy jest już dość późno na aborcję. Innymi słowy albo rodzisz dziecko w ciemno, albo ryzykujesz że usuniesz płód, choć jest zdrowy lub też uszkadzasz ten zdrowy podczas badań.

Gość fwefrwefw
Dodam też że jeśli masz takie irracjonalne lęki, to dlaczego dotyczące tylko zespołu Downa? Poszukaj ile jest przeróżnych możliwych wad u dzieci i zastanów się czy na pewno jesteś gotowa na ciążę i dziecko. Osobiście myślę ze warto po prostu nastawić się pozytywnie. Jeśli natomiast mamy strasznego pecha, dziecko rodzi się chore i czujemy że nas to przerasta - wtedy należy ponownie zastanowić się czy będziemy walczyć, czy też lepiej np oddać je do adopcji. Tyle na razie, póki badań bezpiecznych i dających pewność stuprocentową po prostu nie ma.

Gość fwefrwefw
Hmmm... Też urodziłam miesiąc przed trzydziestymi trzecimi :D. Badań nie robiłam żadnych bo nie udało się sprawdzić dziecka (po prostu odwróciło się od nas i tyle więc przezierności karkowej nie dało się określić, nie było więc wskazań do dalszych testów). Tylko z budowy dziecka (obecność prawidłowej kości nosowej) i ilości płynów wynikało, że raczej wszystko jest w porządku. Zważywszy więc na niepewność dotyczącą jakiegokolwiek badania, dałam sobie spokój i czekałam. No bo i co robić? Dobijać się o dalsze badania, karmić statystykami i procentami prawdopodobieństwa, dobijać o aborcję w późnych już tygodniach ciąży ze świadomością że dziecko może być zdrowe? (Urodziło się i jest zdrowe.)

Gość Agnaaaaaaaaa
żeby wykryć zespól downa to nie trzeba robić specjalnych badań, tylko każdy lekarz ma obowiązek je teraz wykonywać, a chodzi mi o badania połówkowe- wtedy lekarz bada przezierność karkowa i mierzy przegrodę nosowa i z tego już wiadomo czy dzieciątko będzie zdrowe i wyklucza się zespół Downa.