Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yazzzzzzzzzzzzzzzkaaaa

YAZ - jak przesunąć okres przy tych tabletkach?

Polecane posty

A ja mam takie pytanie, jak to jest przy tych tabletkach żeby przesunąć miesiączke? biorę tabletki już długo ale brałam takie 21+7dni przerwy, teraz ginekolog zmienił mi na YAZ!!! No i tak sie zastanawiam, czy można np wziąć zamiast tych 24 z hormonami np tylko 20 tabletek potem te 4 placebo i jak to bywać musi dalej nowe opakowanie? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję :)

Minimum to 18 tabletek żeby zachować skuteczność antykoncepcyjną. Powiem Ci, że też mam zmienione na Yaz i jeszcze nie przesuwałam. Jedynie brałam 2 opakowania pod rząd.

no wlaśnie w ulotce piszą jedynie ze mozna lączyc opakowania i ominąc te tabletki placebo:) a własnie ciekawi mnie czy mozna sobie mniej wziąć, tez niby te 18 tabletek to podstawa była przy zażywaniu tych normalnych co mialy 21 tabl.

Gość amelia270
wg mnie pomijasz placebo i bierzesz nowe opakowanie

Gość życieżycie
ale zalozycielce tematu chodzilo zeby szybciej miec okres, np po 20 tabletkach:)czy tak mozna i potem 4 placebo i znow nowe opakoanie

Gość amelia270
w takim razie nie wiem na ulotkach zwykle byla informacja tylko o tym aby wziac 2 opakowania na raz (czyli trzeba myslec troche z wyprzedzeniem) z tym zeby skracac opakowanie się nie spotkalam

up no wlasnie chodzi mi czy mozna sobie skrocic i przyjac np 20 tabletek

Gość debilnetoooooooooooo
podnosze

Gość marietkowa84
mam pytanie czy w razie czego przerwa pomiedzy braniem tych tabletek moze wynosic powyzej 4 dni??????????????? chyba mozna? bo przeciez w innych wynosi 7? pytam bo chcialam sobie przesunąc okres zeby dostawag go w poniedzialek a nie w sobote

nie może! 4 dni i nic więcej. to są inne tabletki, tak mają ustawioną dawkę, że przerwa powinna trwać max 4 dni. możesz skracać ale nie wydłużać

no to nadal nikt mi nie odpowiedział na pytanie?:)

Gość asienkaasienka56565
up

W ulotce nie ma nic o skracaniu brania tabletek w celu przyspieszenia okresu, ale... W przypadku pominięcia jednej jasnoróżowej tabletki w dniach 15-24 można od razu przejść do tabletek placebo i po 4 dniach ich przyjmowania rozpocząć nowe opakowanie. Wychodzi więc na to, że możesz przerwać branie tabletek w dowolnym dniu od 15 do 24 dnia przyjmowania tabletek. Jednak polecam zabezpieczać się dodatkowo do momentu rozpoczęcia przyjmowania z nowego opakowania, żeby potem nie było na mnie, że ciąża. :classic_cool: A do osoby wyżej, która pytała o przerwę-absolutnie nie można wydłużyć 4-dniowej przerwy. Można ją jedynie skrócić.