Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość reyu3ri

Czy opłaca się iść do technikum?

Polecane posty

Gość reyu3ri

jeszcze nie wiem jakiego ,ale chciałabym iść.Czy ciamajda taka jak ja ,przeciętniaczka poradzi sobie w takiej szkole? nie wiem co mam w zyciu robić... Jak myślicie opłaca się tam iść ? jak wspominacie szkoły techniczne ..

zdecydowanie bardziej niz do Liceum. teraz w polsce jest takie zapotrzebowanie na ludzi z wyksztalceniem technicznym ze bedziesz calowany po rekach jesli masz jakis fach :P

Gość niuniuniuniusiaa
technikum jest do du** ,chodzisz rok dluzej a i tak jak chcesz miec pożądną prace to musisz isc na studia,no i co zrobisz jesli po jakims czasie ten zawod juz nie bedzie cie krecil ? 4 lata na marne,no w sumie ten 1 rok...lepsze liceum

1) liceum - idziesz na studia aby mieć konkretny zawód 2) technikum kończysz je masz zawód (jak zdasz egzamin) i możesz już pracować w zawodzie i iść an zaoczne a po liceum nie masz konkretnego zawodu (sam obecnie kończę 2 technikum i się zastanawiam czy nie robić trzeci tytuł technika)

Gość ja też mam lukę w pamieci
Ja właśnie w tym roku kończę technikum. Nie mam zamiaru wiązać dalszych planów ze studiami ekonomicznymi itp, lecz i tak powiem, że się opłaca iść do technikum. Wiedza nigdy nie zaszkodzi, a to tylko rok dłużej. Teraz łatwiej mi będzie pojąć dzięki tej szkole wiele spraw, i będę mogła coś załatwić bez pomocy specjalistów. Polecam technikum, bo wiedza się przydaje.

Gość mintaj211
ja jestem po technikum i do tej pory ni mam pracy,teraz tylko studia

jesli Ci zalezy to dasz rade! ja jestem po technikum, studia wybralam tez o tym kierunku i jestem zadowolona! a po liceum nie masz nic, jedynie mature, a i do technikum łatwo sie dostac!

Gość kask motorowy
ja jestem w LO i sie ciesze ;] spokojnie teraz moge wybrac co chce robic a nie jako dziecko w wieku 15 lat i pozniej zalowac.

Gość 21latka hvclvnk
jestem po technikum gastronomicznych , juz w zasie technikum sobie pracowałam jako kelnerka i w manufakturze i na studniowkach, a ze znajomymi jest extra zabawa w pracy, technikum jest ciekawsza szkola niz liceum, w ciagu roku sa miesieczne praktyki, zero lekcji tylko warsztaty i rowniez zabawa, a z reszta tak jak ktos wyzej napisał studiujajc mozna juz normalnie pracowac, bo liceum nie masz nic. Ja tez bylam jedyna ktora szla z mojego roczniku do technikum i wcale nie zaluje ze tam poszam, a wrecz sie ciesze tym bardziej ze poznałam tam mojego obecnego chłopaka ;)

Gość barabarabab
wiesz co ja mysle ze bardziej oplaca sie isc do technikum niz do liceum czy zawodowki. po liceum musisz koniecznie pojsc na studia zeby zdobyc jakis zawod. po zawodowce masz zawod, ale tylko zawodowe wyksztalcenie, a po technikum i zawod i srednie wyksztalcenie. powiem Ci ze moj brat poszedl do technikum gorniczego, a len z niego i obibok ze szkoda slow. skonczyl 2 lata temu i jeszcze zdal mature no ale na studia juz nie chce isc. ja skonczylam zawodowke jestem z zawodu fryzjerka, odrazu po zawodowie poszlam do liceum wieczorowego przez 2 lata nie pracowalam bo niedalabym rady pogodzic szkoly z praca. po skonczeniu liceum poszlam do pracy ale nie w swoim zawodzie, teraz cholernie zaluje chcialabym wrocic do zawodu ale wiem ze bedzie ciezko, nie wiem jak sie do tego zabrac :-(

Gość kask motorowy
yo po liceum nic? a po technikum? zawód? co to za zawód wybrany w pospiechu ,narzucony przez rodzicow,po którym i tak pracy ci nie dadza? bo teraz ludzie po studiach maja problemy z praca...zastanow sie

Gość Halina Pałksztełło 666
i tak żeby pracę kiec to trzeba mieć chody! wszystkie miejsca pracy w POlsce zaklepane i po znajomości! tylko emigracja może uratować

Gość anka1666
ja ide do LO bo mam zamiar isc na studia

Gość kask motorowy
emigracja lub rzeczywiscie dobre wyksztalcenie .a nie...ludzie ida do technikum i mysla,ze prace maja juz zalatwiona,a pozniej zaluja i pozyczaja na studia

Gość reyu3ri
no właśnie analizuje wszystkie opcje...

Gość kask motorowy
wg mnie jak pojdziesz do technikum i chcesz isc jeszcze na studia to zmarnujesz 1 rok swojego życia na niepotrzebną naukę.

Z mojej klasy prawie wszyscy idą jeszcze na studia. Nie widzę nawet powodu żeby nie iść. Jeżeli idzie się później na kierunek związany z technikum, to jest zdecydowanie łatwiej. Jeżeli zaś idzie się na inny kierunek, to mimo wszystko zawsze wiedza się przydaje w życiu. Wcześniej uczyłam się w liceum i nie żałuję tego, że przeniosłam się do technikum. Tylko rok dłużej, a wyniosłam stamtąd wiedzę, której na pewno nie wyniosłabym z liceum, która bardzo się przyda w życiu codziennym.

Jeśli jesteś pewna, że chcesz iść na studia to liceum. Jeśli jednak się wahasz czy gdzieś dalej pójdziesz, to zdecydowanie technikum. Zawsze lepiej mieć jakiś zawód niż tylko maturkę, którą teraz i tak ma prawie każdy. Tym dodatkowym rokiem spędzonym w szkole aż tak bardzo się nie przejmuj, rok dłuższego 'dzieciństwa' chyba jeszcze nikomu nie zaszkodził, baw się póki możesz i nie masz nic na głowie ;) Do dorosłości nie spiesz się za bardzo, nic Cię szczególnego przez ten rok nie ominie, a wręcz przeciwnie.

Gość reyu3ri
właśnie nie wiem czy chce iść na studia ,niezdecydowana jestem..co prawda stać mnie będzie na późniejsze dokształcanie ale myślałam raczej o jakiś kursach :/ nie wiem czy bym sobie na studiach poradziła ale jak bym sie postarała to kto wie..

Gość pyśka19
A do jakiego najlepiej? tzn chodzi mi o zawód.. bo jest chyba handlowe, informatyczne i budowlane tak?

Gość kask motorowy
poradziłabyś sobie,trzeba tylko trochę poświęcenia.

Jaki zmarnowany rok? Chyba żartujecie :O Czy rok dodatkowego wykształcenia jest zbędny? :O Owszem, może i tak, ale chyba jedynie ludziom, którzy mają inteligencje na poziomie małpy :O

Gość reyu3ri
wiesz to zależy od miasta... kask motorowy- no myślę :) teraz myślę nad zawodem ,niewiele czasu mi zostało ..testy w tym miesiącu..

Gość kask motorowy
chodzilo o to,ze po co ma sie uczyc rok dluzej tego,co bedzie sie uczyla na studiach...to chyba logiczne.Fakt,będzie więcej wiedziala na początku ale i tak poziom wiedzy u wszystkich się wyrówna...łącznie z tymi z liceum.

Nie koniecznie musi poziom się wyrównać, ponieważ kiedy osoby nie mające wcześniej kontaktu z konkretnym zawodem, będą przyswajały podstawy, to osoba już je znająca, może jeszcze bardziej zawyżyć swój własny poziom i osiągać lepsze wyniki.

"nie wiem czy bym sobie na studiach poradziła ale jak bym sie postarała to kto wie..." Jeśli dobrze sobie dobierzesz studia (np. nienawidząc matematyki nie idź na informatykę ;)) to na pewno sobie poradzisz, musisz jedynie wyeliminować jeden czynnik, który bardzo często przeszkadza studentom w pomyślnym zakończeniu studiów, a mianowicie... lenistwo ;)

Gość kask motorowy
tak,jednak oni tam dbają o to aby ten poziom się wyrównał,wszystkie egzaminy itp każdy musi zdać i uczyć się konkretnego materiału i to nie ma nic wspólnego z jakimś talentem itp.

Gość reyu3ri
ogólnie nie jestem leniwa..ale na sprawdzianach nie moge sie skupić,ogólnie mam problemy z koncentracją,jestem uczennicą raczej trójkową i nienawidzę matematyki :D chciałabym iść do technikum odzieżowego wybrać też liceum ,i zastanawiam się nad jeszcze jedną szkoła techniczną..

idź do technikum tylko bo daje zawód maturę będziesz zdawaćwięc możesz iść na studia. LO to raczej kiepski pomysł. Ludzie nie pierd.... o tych studiach teraz studia to wielkie nic. Chyba żę jakieśkierunki na politechnice np budownictwo,informatyka. Uniwerki to tylko strata czasu a potem się rozczarujecie że nic przydatnego wam tam nie przekazali a tak jak masz tego technika to jakiś fach masz a to się zawsze może przydać więc tak nie patrzcie wąśko.

do tego skumajcie żę mamy nadprodukcję magistrów i inżynierów. Wszyscy myślą że będą nie wiadomo kim uczelnie bajerują studentów i wyciągają kasę nie przejmując się tym co będą absolwenci robić potem. Żeby po studiach znaleśćpracętrzeba miećniezłe znajomości lub szczęśćie w najgorszym razie będziecie robić coś zupełnie innego niż planowaliście. Dlatego będą poszukiwani ludzie ze średnim technicznym.