Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karola2608

2,5 letnie dziecko prawie nic nie mówi, czy to normalne???

Polecane posty

Gość karola2608

na psa "dziudzia" i ewentualnie tata, a jak cos chce powiedzieć to tylko "yyyyyy" i palcem pokazuje

Gość 25 lat i prawie nic nie
mówi czy to normalne?

mój braciszek cioteczny w tym wieku właśnie tylko yyyy i palcem pokazywał ... a teraz ma 4 i jadaczka mu się nie zamyka więc raczej wszystko w porządku :D

Gość moja matka mówi że miałem
to samo, nawet do lekarza poszła ze mną, w wieku trzech lat, coś się przełamało i zacząłem mówi całymi zdaniami.....

Gość do tej od lasu
normalne, każde dziecko rozwija sie inaczej. Poza ty dzieci, które są bardziej sprawne ruchowo później zaczynają z reguły mówić. No i często rodzice przeszkadzaja w rozwoju mowy reagując w lot na takie yyyy i zgadując o co chodzi - daj mu się wykazać, udaj czasem, że nie rozumiesz

Gość Kika00
kolezanka mojej mamy ma synka który w wieku 3 lat jeszcze nic nie mówił,znaczy sie dopwieo te pierwsze słowa...dzisiaj ten chłopczyk ma prawie 8 lat i każdy w szkole uważa go za idiote,zaczepia nawet starszych od siebie...dosłownie zachowuje sie jak chory umysłowo..czasami sie zastanawiamy z kolezankami czy żeczywiscie jest jakiś niedorozwinięty.. To nie musi oznaczac tego akuratnie co mówie,ale lepiej zgłosic sie z tym do lekarza i zapytac czy aby napewno dziecko sie prawidłowo rozwija...

Gość basik_basik
Jeżeli dziecko słyszy i rozumie co się do niego mówi, to wszystko jest OK! Niektóre dzieci tak mają i nie ma się czym martwić.

Gość miluśka12
tak normlane mow przypadku moich braci bylo identycznie babcia siec wtracala i chciala z nimi isc do lekarza az sie cos przelamalo i zaczeli mowic pelnymi zdaniami

Gość greczynka45
chlopcy i dziewczynki rozwijaja sie inaczej, zazwyczaj ci pierwsi zaczynaja mowic pozniej od dziewczynek,prosze udac sie do logopedy dzieciecego aby wykluczyc wady mody,a czytajac porzednie posty ludzie za malo wiedza na ten temat badz pisza tu dzieci ktore sa jeszcze malo douczone przenajmniej tak wynika ze slow kikioo ,jest chyba ze szkoly podst. wiec coz ona moze wiedziec

Gość mama333333333
Wlasnie, jesli slyszy, rozumie "podaj misia", to wszystko ok. To jest chlopiec i ciut pozniej moze zaczac mowic. Mowcie do niego jak najwiecej jak on yyyyy i pokazuje to mowic mu "a kubeczek chciales, prosze bardzo, tak?" i on w koncu sie odezwie ze "tak". NIema co sie martwic. A sluch mozna sprawdzic stanac za nim i dzwoneczkiem zadzwonic..jak sie obruci to slyszy i trzeba mu czasu zeby zechcial rozmawiac.

Gość tatiti
Nie ma co się tym przejmować jesteśmy różni duzi i mali jeszcze zapragniesz chwil kiedy było tylko yyyyyy

Gość biger
autyzm

Do 4 lat i tak nikt nic nie będzie robił. Jak będzie miał 4 i nie będzie mówił to się martw.