Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewcia11205

co mam robic m

Polecane posty

moja córka za 8 dni skaczy 9 miesciecy i jeszcze sama nie siedzi chodz musze przyznac ze prubuje sama sie przekreca z plecków na brzuszek z brzuszka na plecki i sama ładnie sie układa na boczki głowe wysoko unosi..czy jest konieczna wizyta u lekarza i moze jeszcze poczekac gdyz wczesniejsze badania były prawidłowe prosze o rade

Gość irka22222222
moim zdnaim powinnas isc do pediatry bpo to nie jest normalne. Ja mam 10 miesiecznego syna i on w 4 miesiacu potrafil sie obracac zpleckow na brzuszek . Teraz sam stoi , raczkuje , siedzi.

mmoze poprostu wolniej sie rozwija, ale jednak radze odwiedzic lekarza chociazby dla swietego spokoju. Mój synek dzis skonczył 9 miesięcy i sam raczkuje, wstaje...

Gość moj corka w 5mies
umiala sama przekrecic sie z plecow na brzuch pod koniec 5mies na poczatku 6 juz obracla sie z brzuszk na plecki teraz m 7mies i zaczyna raczkowac

jeszcze jedno moja córka też się przekreca normalnie siedzi z oparciem gdy leży w leżaczku potrafi sama usiasc i bardzo sie pochylic do przodu..na tapczanie gdy leży też próbuje usiasc ale nie zabardzo jej to wychodzi ..........czy to cos powaznego

Gość gosijka
moj synek jutro skonczy 9 miesiecy :) jak skonczyl 7 to ladnie sie przekrecal z brzuszka na plecki, mam wrazenie, ze wczesniej nie dalam mu mozliwosci sprobowania nawet robienia tych fikusnych obrotow :/ w kazdym razie sie przekrecal jak mial 6 miesiecy a siedziec, jeszcze sam sie nie podniesie do siedzenia a jak go posadze to siedzi. Lekarka tez mnie kierowala do neurologa, okulisty (?) no i na rehabilitacje:/ na rehabilitacji powiedzieli, ze lada moment usiadzie (ciekawe po czym to stwierdzili?) wiec zamiast go meczyc siadaniem nauczymy go przez 10h raczkowania :/ no i w sumie dopiero raz bylam na tej rehabilitacji, ale jest to dla mnie troche glupie, bo kobieta przez 20 minut tylko probowala go nauczyc raczkowac, a on w domu i tak mi raczkowac nie bedzie, bo mam parkiet i maly sie na nim slizga, wiec tylko moze popelzac troche, chociaz bardziej mu sie podoba raczkowanie, bo po lozku pedzi jak blyskawica ;) ja osobiscie uwazam, ze na kazde dziecko przyjdzie czas, nie ma co ponaglac, bo z tego wychodza tylko niepotrzebne wizyty u lekarzy :/

owszem wizyta bedzie dobra by rozwiac wszelkie ewantualnosci.. ale uwazam ze twwoja cora dobrze sie rozwija moja tez bardzo pozno wszysto robila ja miala 8 mscy siedziala ale przechylala sie do przodu i na boi sie zdarzalo ja siedziala pewnie minelo 9 mscy pozniej po miesiacu zaczela raczkowac, zeby tez pozno dopiero po 9 mscu 1 sze wyskoczyly.Takze spokojnie :)

A CZY TO DOBRZE JEŻELI ZŁAPIE JA ZA RACZKI A ONA CHCE NA NÓŻKI WSTAWAC I SKAKAC....W PAZDZIERNIKU SKACZE DOPIERO 21 LAT TO MOJE 1 DZIECKO WIEC NIE WIEM ZABARDZO CO I JAK WIEC PROSZE O OPINIE WAS DROGIE MAMY CHODZ TROCHE CZYTAŁAM ALE NADAL NIE JESTEM PEWNA

Gość gosijka
ja tez jak zlapie malego tak za raczki to zaczyna tak hmmm jakby przykucac .... jakby chcial zatanczyc ;) uwazam, ze nic sie nie stanie Twojej corci, oczywiscie, jesli nie bedziecie skakac caly dzien :D

MASZ JESZCZE JEDNO PYTAMKO CO DO CHODZIKA CZY POWINNAM JA SADZAC CZY NIE BO NIE ROBIE TEGO BOJE SIE ZE BEDZIE MIALA KRZYWE NÓZKI CHODZIK TO DOBRY POMYSŁ. CHCIAŁĄB TEŻ PRZEBIC CÓRCE USZKA ALE SIE BOJE BO MOJA CÓRKA ZANOSI SIE PŁACZEM CZY SSIE PUKNIE CZY TEŻ JEJ ZABAWKA SPADNIE CO MAM ROBIC

Neurolog bardziej od pediatry jest w stanie oceni prawidłowy rozwój dziecka. Czy asymetrię posturalną. Kazde dziecko ma swoje indywidualne tempo rozwoju. Więc spokojnie. Jeśli neurolog stwierdzi, że za wolno się rozwija, czy coś podobnego to może zalecić ćwiczenia, którymi stymuluje się rozwój dziecka - przyśpiesza, bądź koryguje złe nawyki ruchowe. Co do tego podciągania i skakania to wiele dzieci w tym wieku uwielbia takie hopa, hopa - ćwiczy w ten sposób mięśnie nóg do chodzenia. Ale nie wiem czy jest to zalecane przez fizjoterapeutów (oni raczej uważają, że dziecko samo wszystko powinno robić a ewentualnie pobudzać je do działania (np. podawać zabawkę tak by wyciągnęło rękę a nie wkładać mu ją w dłoń itp) - np. nie sadzać, jeśli samo jeszcze nie siedzi czy też nie chodzić z nim jeśli samo jeszcze nie zaczęło). Tak sie trochę wymądrzam, bo rehabilitowałam synka od urodzenia do pół roku - potem się wyrównał i córkę do ok.5 miesiąca. Oboje mięli asymetrię ułożeniowa, ale niewielkiego stopnia.

Co do chodzika to też nie zaleca się, bo dziecko nie jest w stanie kontrolować wszystkich mięśni, nie będzie umiało bezpiecznie upadać. Lepsze są ponoć "pchacze" - opinia rehabilitantów. A co do kolczyków to Twoja indywidualna sprawa. Ale jeśli pytasz to wydaje mi się to zbędne w tak młodym wieku - może się zahaczyć np. o ubranie,czapkę, mogą zainteresować inne małe dziecko (w nieco późniejszym czasie na placu zabaw).

chodzik tak ale max 15-20 min dziennie wiec nie wiem czy bedzie sie oplacalo kupowac :) kolczyki mojej corce zalozylam jak miala 7 mscy wystraszyla sie pistoletu 5 minut placzu i po klopocie do dnia dzisiejszego nie mamy problemow.starszej zalozylam jak miala 5 lat i 3razy przebijalismy bo to ja pieklo swedzialo i zdejmowala.kolczyki sa dobre do 9 msca pozniej juz dziecko zaczyna sie interesowac i ciagnac. a za raczki podciganie i odbijanie tylko nie mocno moja za mocno sie odbila i wyladowalismy na pogotowiu cos az strzelilo jej w barku bylam pewna ze cos nie tak bo plakala bardzo dlugo.

A MOGŁABY MI MIŁA PANI NAPISAC JAKIE MNIEJ WIECEJ ĆWICZENIA RUCHOWE STOSOWAŁA Z DZIECKIEM BARDZO CHETNIE BYM POĆWICZYŁA Z MOJA CÓRECZKA BARDZO BYM BYŁA WDZIECZNA POZDRAWIAM SERDECZNIE

A CZY CHODZIKA MOŻE UŻYWAĆ DZIECKO KTÓRE SAMO NIE SIEDZI A SPRAWNE JEST RUCHOWO WYDAJE MI SIE ZE CHYBA NIE JAK TO JEST Z TYM

Co do ćwiczeń to trzeba dobrać odpowiednio do dziecka. Rehabilitant ocenia i zaleca. Pokazuje prawidłowe wykonanie. Więc trudno coś powiedzieć na odległość.

Ja bym z tym chodzikiem zaczekała. Wszystko po kolei. Najpierw siedzenie potem ew. raczkowanie i chodzenie. Ćwiczenie wspomagające naukę siedzenia: 1.mama leży na plecach. 2.dziecko ułożone porzecznie(na krzyż w stosunku do matki) na wyskości klatki piersiowej. 3.mama turla dziecko po sobie jak najniżej się da (po klatce piersiowej, miednicy, kolanach) a potem z powrotem. Może pomagać sobie ciałem, siada, z powrotem unosi nogi, oczywiście kontroluje dziecko. Tylko nie wiem jakiej wielkości jest pani dziecko i pani w stosunku do niego, wiec nie wiem czy to jest realne do wykonania dla was :) Ale generalnie wszystkie obroty z pleców na brzuch polecane. Można pokazywać zabawkę, wyciągać rękę zagadywać, by dziecko chciało się obracać. Pozdrawiam.

Z TYM obkrencaniem nie ma problemu dziecko jest szczupłej budowy długie gdzie tak ok 80 cm a ja mam 176 ok pozdrawiam

Gość nanananna
moje dziecko miało podobnie i jest rechabilitowane ma opóźniony rozwój ruchowy ale cwiczenia już sporo dały.