Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość andaluz

Pomoże ktoś z testu z przedsiebiorczości?

Polecane posty

Gość andaluz

j.w. wiem, że strasznie późno, ale wcześniej spałam i niedawno weszłam na kompaxD jest ktoś może teraz na Kafe znający się mniej więcej na PP(Podstaw Przedsiębiorczości) ????

Gość Inaaczej
Szkoda,ze tak póżno ale pytaj :)

Gość andaluz
jest trochę tego :/ Na rynku wtórnym: a) są spzredawane nowe papiery wartościowe dopuszczone do obrotu przez KPW b)sa dokonywane transakcje kupna-sprzedaży papierów wartosciowych z apośrednictwem WGPW c)sa dokonywane transakcje za pośrednictwem WGPW oraz transakcje sprzedaży nowychpapierów wartościowych dopuszczonych do obrotu przez KPW W sytuacji, gdy kurs złotego maleje w stosunku do dolara: a)zmneijsza sie ołacalność ekspotu dolarów amerykańskich b)zwiększa sie opłacalnośc eksportu c)nie wpływa na eksport Inwestorzy składaja zlecenei dokonania transakcji giełdowych: a)w biurze maklerskim-dobrze(?) b)bezpośrednio na pakiecie giełdowym c)do Krajowego Depozytu Papierów Wartosciowych Rynek pierwotny obejmuje sprzedażpapierów wartościowych dopuszconych do obrotu przez Komisję Papierów Wartościowych: a)prawda b)fałśz Wskaż prawidłwoe określenie akcji: a)papiery wartoścoiowe emitowane przez skarb Państwa b)papiery warto9sciowe emitowane przez przedsiebiorstwo w formie spółki akcyjnej, posiadacze akcji nie są właścicielami majątku remitenta c)papiery wartosciowe emitowane przez pzredsiebiorstwo w formie spółki akcyjnej, posiadacze akcji staja sie włascicielami majątku remitenta Składki na ubezpieczenie sołeczne sa opłacane przez: a)pracodawce b)pracownika c)pracownika i pracodawce Osoby należące do II filaru systemu emerytalnego odprowadzają do OFE: a_6,5% podstawy wymiaru składki b)7,3%podstawy wymiaru składki c)9,76% podstawy wymiaru składki Sorry, że tak długo pisała, al ekomp się co chwile ścina;/

Gość andaluz
tam było 7, więc: 8. Zasada uniwersalizmu banków komercyjnych polega na: a)możliwości autonomicznego podejmowania decyzji w ramach prawa oraz ponoszenia z anei koinsekwencji b)poszerzanai zakresu czynnosci handlowych-dobrze(?) 9. Podstawowe zadania Rady Polityki Pienieżnej: a)świadzcenie usług na rzecz banków komercyjnych b)prowadzenie rozliczeń państwa c)ustalanie wysokości stóp procentowych kredytów i pożyczek 10. Elementy kart płatniczych to: a) nazwa i symbol wydawcy, numer karty, numer seryjny katy, imię i anzwisko posiadacza karty ołatniczej, data ważności karty b)nazwa i symbol wydawcy, numer karty, numer seryjny karty, imie i nazwisko posiadazca karty płatniczej c) nazwa i symbol wydawcy, określenie ''karta płatnicza'', numer karty, imie i nazwisko posiadacza karty, data wazności karty 11.Prospekt emisyjny to: a)zbiór informacji o dizałalności gospodarczej spółki-dobrze(?) b)wykaz spółek dopusczonych do obrotu giełdowego c)dokument wystwiany przez Krajowy Depozyt Papierów Wartościowych 12.Biuro maklerskie pzrekazuje zlecenie: a)do Krajowego Depozytu Papierów Wartosciowych-dobrze(?) b)na giełdę c)inwestorowi 13.Ubezpieczenie zdrowotne: a)jest odlizcane od podatku dochodowego b)obciąza dochód podatnika c)jets odliczane od podatku dochodowego oraz obciąża dochód podatnika 14. Podatek progresywny to podfatek, który: a)zakłąda stała skalę podatkowa, neizaleznie od dochodów b)zakłąda wzrost skali oprocentowania wrqz ze wzrostem dochodów podatnika c)nie zależy od wysokosci dochodu 15. Subwencja ogólna to: a)dochody uzyskane przez jednostki budźetowe gmin b)środki na realizacje zleconych gminie zadań z zakresu administracji rządowej c)zasilenie jednostek samorzadu terytorialnego z budżetu państwa

Gość andaluz
zostało mi 6 jeszce, ale nie wiem czy jest sens pisac dalej, jak i tak nikt nie odpowe...:( jest ktoś jeszcze na Kafe, czy wszyscy śpią??:P może ktoś wcześnie rano pzred 8 odpisze ?? naparwde prooooszę o pomoc :) :) ja już zasypiam, a miałam o wiele więcej zreczy dzisiaj do zrozobeinai i sie nei wyrobiłam z tym testem;/

Gość POMOŻE KTOŚ?