Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boniewiemwogole

ja juz mam dosc :((((

Polecane posty

Gość boniewiemwogole

Juz wam wyjasnie dlaczego......nie jestem zadna patologia ciesze sie z dziecka i staram sie dbac o siebie, nie chorowac ale wlasnie: 1) nie planowalismy z mezem wiec nie bralam kwasu foliowego od poczatku. Jak zadzwonilam do gina z wiescia powiedzial zeby brac kompleks witamin - niedawno przeczytalam ze wolno tylko kwas foliowy na poczatku bo wit A np w nadmiarze szkodzi na wzrok 2) jak nie wiedzialam ze jestem w ciazy bylam na solarium a nie wolno 3) do 3 miesiaca pracowalam - stalam po 8h w pracy - wolno max 3h 4) zaczelam chodzic na basen (bo trzeba byc aktywnym w ciazy) i zalapalm grzybice leczylam clotrimazolem globulkami - teraz czytam ze nie wolno 5) robilam masaze brzucha delikatne zeby nie miec rozstepow - podobno zakazane 6) uzywalam kremu antycelulitowego na uda i posladki teraz pare dni zauwazylam w skladzie kofeine na tym opieraja sie takie kremy - w ciazy niby zakazane 7) uzywalam plynu do plukania ust juz dlugo (bo bałam sie prochnicy w ciazy) maz mnie uswiadomil ze w skladzie jest alkohol - zakazane w ciazy 8) byłam ostatnio u dentysty - dwa zeby plombowanie+usuwanie kamienia+ fluoryzacja - dentystka prywatnie chodze poinformowana ze jestem w ciazy - teraz czytam ze usuwanie kamienia i fluoryzacja sa zakazane w ciazy Jestem dopiero w 5 miesiacu ciazy tyle rzeczy nagle dowiaduje sie ze zrobilam....ciekawe co jeszcze do konca :( mam dosc chyba przestaje czytac gazety, internet i ogladac programy o ciazy bo zwariuje a najlepsze ze nie jestem wyrodna matka naprawde staram sie o wszystko dbac

Najbardziej ci może zaszkodzić takie zamartwianie się i stresowanie. 1 kwas foliowy ma sens przed ciążą żeby organizm się wysycił. W trakcie ciąży ma już mniejsze znaczenie. Większość kobiet go nie bierze bo nie wszystkie się spodziewają ciąży. Sama w 2 ciąży go nie brałam. Witaminy dla ciężarnych nie zaszkodzą nawet 1 trymestrze. Nie ma tam aż takich ilości witaminy A 2. W 1 trymestrze zarodek jest chroniony i solarium nie powinno mu zaszkodzić. Gdyby zaszkodziło to byś poroniła do 12 tygodnia. 3. Z tym staniem to zależy od samopoczucia kobiety (jak nie miałaś opuchniętych nóg, nie czułaś się słabo to żaden problem) 4. Lek wypisał ci lekarz więc pewnie wiedział co robi, ale basen w ciąży nie jest polecany, tzn jeśli masz swój prywatny z ozonowaną wodą to super. Na publiczny lepiej nie chodzić. 5. Masaże brzucha ok-- przecież nie ugniatałaś go z całej siły. Poza tym tu chodzi o wywołanie skurczów macicy, jak nie urodziłaś to znaczy ze jest ok :P 6. Kofeina wchłaniająca się przez skórę nie jest specjalnie szkodząca dla płodu, poza tym nie jest zakazana w ciąży tylko należy ją ograniczać. Jak nie piłaś do tego 5 kaw dziennie tylko jedna góra dwie to jest ok. 7. Ilość alkoholu zawarta w tym płynie jest podobna do alkoholu w kefirze, poza tym płynu się nie pije tylko wypluwa :P 8. te zabiegi jak i znieczulenie są niebezpieczne głównie w 1 trymestrze ciąży. Potem po konsultacji ze stomatologiem można je wykonywać. Jeśli lekarz prowadzący ciążę nie widzi nieprawidłowości w rozwoju płodu to jest ok. Nie stresuj się.

Gość boniewiemwogole
dzieki kornelkowa mama nie jestem przewrazliwiona tylko tak mi sie tych rzeczy zakazanych nazbieralo ze az szkoda gadac masz racje pewnie i szkoda wogole o tym myslec dlatego juz koniec na necie nic nie szukam

Gość pantene
nie panikuj kobieto. gdyby kazda z nas wystrzegalaby sie wszystkiego co zawiera sladowe ilosci substancji niekaorzystnych w ciazy to bysmy powariowaly :O nie czytaj juz tych wszystkich glupot bo sie tylko stresujesz. ja tez do 3 miesiaca nie bralam kwasu foliowego (tez nie planowalam ciazy) papierosy odstawilam w tym samym czasie, bralam kompleks witamin centrum materna ( zamiast wit. A wzbogacone jest o karoten) nie daj sie zwariowac!!! bedzie dobrze :)

Gość pantene
aha i dodam, ze do osmego miesiaca normalnie pracowalam 8 godz. 5 dni w tygodniu- praca stojaca :) dziecko zdrowe jak ryba :)

Gość to wszystko z nudów
kobito, wcześniej nikt nie brał żadnych leków a jakie dzieci były zdrowe, kobiety na wsi zapierdzielały do samego poczęcia na polu i tamte pokolenie ma sie zdrowo