Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mlodziutka mamusia Pawelka

Jak i co gotowac dla dziecka poltorarocznego? Czy ktos mi pomoze?

Polecane posty

Przyznam sie, ze nie umiem gotowac za bardzo a juz dla dziecka w ogole :( my jemy glownie smazone, Pawelek jadl do tej pory sloiczki, ale chce zaczac mu normalnie gotowac, tylko nie wiem jak i co, zeby bylo zdrowo... przepisy z internetu mnie przerazaja. Czy ktos mnie nauczy szybko i zdrowo gotowac dla mojego maluszka? prosze o pomoc.

Gość bershkaa
gotuje udko,nozke czy schab 30min nastepnie wrzucam ziemniaczki(albo ryz lub kasze) i mrozone warzywa(jak ktos chce to moze sobie kupic swierze i samemu przyrzadzic) i gotuje kolejne 15min gotowe zupka gotuje miesko, wrzucam kostke rosolowa, 30min wrzucam warzywa i ziemniaczki albo gotuje makaron gotowe jesli wrzucisz np. kalafioru to masz zupe kalafiorwa itp.

kupujesz mięso wedle uznania i na gorącą wodę wrzucasz umyte mięso do tego marchew pietruszkę selera cebulkę i czosnek doprawiasz ( Vegeta , pieprz , zioła prowansalskie ) gotujesz na wolnym ogniu ok 1,5 h dodajesz pokrojone w kostkę ziemniaki gotujesz dalej aż będą miękkie ugotowane warzywa rozgniatasz lub trzesz na tarce i do garnka ) dosypujesz ok o,5 - szklanke kaszy ( w zaleznosci od garnka ) gotujesz i juz masz krupnik tak samo gotujesz ogórkową z tym że ogórkowa zaprawiasz śmietaną no i ogórki starte dodajesz

Gość bershkaa
potrawy ubijam ugniataczem do ziemniakow aby pokarm byl w mniejszych kawalkach

dziekuje dziewczyny. berschka a to pierwsze to drugie danie, tak? doprawiasz jakos to miesko czy tylko sol, pieprz?

moze macie jeszcze jakies takie latwe przepisy na drugie dania?

Gość sens jest prosty
Mała je wszystkie zupy , bo najbardziej je lubi . Drugie danie niestety rzadko bo 1 lub 2 razy w tygodniu ( ale wtedy zupy nie je ) , i wtedy je to co my , spagetti , kotlet mielony , gulasz , pulpety , nie daje jej jeszcze smażonych kotletów w panierce . Je do tego marchewkę z groszkiem , buraczki , ogórek kwaszony - tak przyprawione jak dla nas , ziemniaki , makaron , kasza, ryz . Kupiłam sobie nawet ksiażke kucharską specjanlną dla dzieci , ale jakos nie moge sie zebrać żeby coś ugotowac . Aha, ja juz nie ugniatam jedzenia dla córeczki , tylko kroje na małe kawalki i część obiadu zjada sama .

od razu piszę, że nie jestem nawiedzona..... moja dziecko je z nami - z tym, że ja nie używam vegety i kostek rosołowych - bo to trucizna nawet dla dorosłych. Wiem, że benzoesanu sodu nie unikne - ale przynajmniej ograniczę. Uzywajcie soli ziołowej i ziół, a nie chemii! Poza tym pótoraroczne dziecko moze jeść wszystko, oprócz grzybów. Tutaj jest sporo przepisów - ale to dla niemowląt, a nie dla małych dzieci:) http://www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka.html