Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo ja sie na tym nie znam

renta rodzinna w zusie- pomocy!

Polecane posty

witam, pobieram w zusie rente, ale mialam chwile przerwy bo zrezygnowalam z jednej uczelni i przeszlam do drugiej. A wiec teraz w kwietniu, dokładnie 7mego donioslam zaswiadczenie o kontynuacji nauki, ale kontynuacja jest od miesiaca lutego. Prosze mi powiedziec czy w zwiazku z tym nadpłaca mi na marzec [ bo wiem ze do jednego miesiaca wstecz moga nadplacic] czy nie i czy dostane kase jeszcze w tym miesiacu?!?! Pomocy!

Gość karabinierra
a byla przerwa w nauce?bo nie do konca rozumiem kiedy skonczylas jedna szkole a zaczelas druga.

czy ktos pomoze?!?!:(

była przerwa w nauce, w styczniu juz nie dostawalam renty bo zanioslam pismo ze rezygnuje z uczelni, w lutym sie zapisalam do innej ale nie mialam kiedy zaniesc pisma i zanioslam dopiero w kwietniu, wiec domyslam sie ze za luty nie dostane i teraz nie wiem czy za marzec nadplaca czy nie

a na pismie oczywscie figuruje ze ucze sie od lutego

Dobrze mniemasz,nadplaca tylko jeden miesiac wstecz,zus ma dwa tygodnie na rozpatrzenie kazdego pisma u nich zlozonego,wiec jakby nie liczyc w tym miesiacu powinnas dostac pieniadze 25 lub dzien po,przynajmniej w moim zusie tak jest i mysle ,ze to dotyczy wszystkich oddzialow.

wiesz co zawsze na decyzji pisalo ze platne do 15tego kazdego miesiaca, ale wlasnie sie zastanawiam czy jest mozliwosc zeby zaplacili to jeszcze w tym, zwolnili mnie z pracy i jestem bez pieniedzy, zanim znajde nastepna pewnie troche minie:(

Gość karabinierra
z reguly takie rzeczy zalatwia sie za jednym podejsciem tzn bierzesz papier o rezygnacji z jednej szkoly i papier o przyjeciu z drugiej i niesiesz razem wtedy nie ma problemow. nie przysluguje renta za czas kiedy do szkoly nie chodzilas. zalezy jeszcze do ktorego dostajesz rente bo dzis juz 15 jest wiec sadze ze jesli nadplaca to raczej za ten miesiac. a tak w ogole takie zaswiadczenie mozna poslac poczta i za 2-3 dni maja je u siebie.najlepiej jeszcze zadzwonic. no i w tej sprawie tez mozesz do zusu zadzwonic i zapytac o to co tutaj:)

no wiem ale przez zrezygnowalam ze szkole zanm sami by mnie wyrzucili [ brak podejscia do sesji i brak motywacji do nauki- zły kierunek wybrałam] a potem w pracy był misz msz, non stop po 12h, zdazylam jedynie zapisac sie na inny kierunek, ale juz o zusie jakos zapomnialam a co sie przypominalo to nie bylo czasu:(] w kazdym razie wiem ze za czas gdy nie chodzilam kasa sie nie nalezy, nie wiem jak z tym marcem, bylabym zdowolona gdyby chociaz za kwiecien juz teraz zaplacili

dodzwonic sie do mojego zusu nie da, te kobiety albo maja gdzies telefony albo odkladaja słuchawke na bok, chyba sie tam po prostu przejde i bede wiedziec co jest grane

Gość karabinierra
probuj sie dodzwonic, faktycznie czasem ciezko jest ale jesli masz daleko to lepiej godzine powisiec na sluchawce niz jezdzic bog wie gdzie. obawiam sie tylko ze za marzec mozesz nie dostac bo jednak oni musza tez wydac stosowna decyzje o przyznaniu renty ponownie a to troche trwa i dopiero od tego czasu beda liczyc moze rente wsteczna.

no bardzo daleko nie mam ale tam tez sie naczekam wiec pewnie masz racje, powisze na sluchawce, ale sugerujesz ze moze dopiero w maju mi wypłaca pieniadze za maj i kwiecien? czy ze teraz dostane tylko za kwiecien? z reszta nie ma co gdybac, dzieki za pomoc, postaram sie tam dodzwonic;]

Nie wiem jak jest u Ciebie,u mnie jezeli chcesz sie czegos dowiedziec to idziesz do tego boksu do ktorego jest przyporzadkowana data pobran renty,tam sie dowiesz czy w tym miesiacu dostaniesz pieniadze,u mnie do 25 kazdego miesiaca musz wyjsc z zusu wszystkie platnosci za damy miesiac poniewaz do konca kazdego miesiaca zus musi robic bilans miesieczny,ja Ci radze sie przejsc osobiscie,bo zawsze moga Ci powiedziec ze sie zapodzialy Twoje dokumenty,albo ze niedopatrzenie itp. Wiem na pewno,ze dostaniesz wyrownanie tylko za miesiac wstecz,czyli za marzec i bierzacy miesiac czyli kwiecien.

Gość karabinierra
mysle ze mozesz w maju dostac wlasnie:(niestety do dawania pieniedzy to oni nie sa szybcy. a co do czekania jeszcze mi sie nie zdarzylo w zusie czekac;) ale przez telefon dowiesz sie tyle samo tylko numer renty im podasz on jest bodajze na karcie rencisty.

no u mnie jest czekania a czekania, w cholere osob zawsze siedzi, caly czas probuje sie dodzwonic ale zajete:/

Gość karabinierra
to sprobuj za 15 minut, za pol godziny itd. nerwy niczego nie przyspiesza;)

ellinka- moja mama dostała decyzje po 2ch miesiacach a pieniazki mimo to przychodzily:) na papier nie mam co czekac bo sie nie doczekam, jak w marcu byla rewaloryzacja to papier na to przyszedl 1 kwietnia;)

Gość fsdfgsdgsdgsdgsd
hej mialam identyczna sytuacje tyle ze w ten sam dzien zaniosłam zaswiadczenie do zusu z starej szkoły ( wydali mi zaswiadczenie do kiedy byłam uczniem ich szkoły ) i zaniosłam zaswiadczenie ze jestem juz zapisana w innej i mam normalnie płacone bez przerw

no masz bez przerw bo od razu zanioslas zaswiadczenie, wiec to normalne ze jest ciaglosc, a ja widzisz mialam przerwe a teraz nie wiem kiedy sie doczekam pieniazkow

Gość karabinierra
ale chodzi o termin wydania decyzji a nie dostarczenia jej do domu.mozesz jeszcze sprawdzic na stronie zusu jakie maja terminy ich decyzje,czy musza sie uprawomocnic i takie tam

karabinierra- juz sprawdzam:)

Jezeli zalezy Ci na kasie,to radze sie poswiecic i osobiscie pofatygowac,oni sie nie spiesza a Tobie chyba zalezy na jak najszybszym zalatwieniu tej sprawy.

na stronie zusu nie ma takiej informacji w sprawie renty rodzinnej, tylko ze czas na wydanie 1szej decyzji przy staraniu sie o rente wynosi 30 dni

Gość ytytytytytytyttyy
moj brat byl w takiej sytuacji jak Ty i dostal wyrownanie za luty juz w marcu plus pieniazki marcowe

a kiedy skladal dokumenty? w lutym czy marcu?

Gość karabinierra
to bedzie w terminie 30 dni od czasu kiedy zanioslas ten papierek o nowej szkole czyli jesli by sie pospieszyli to bys dostala teraz i za poprzedni miesiac a jesli potrwa to dluzej to za miesiac dopiero i wyrownianie za kwiecien.chyba to zalezy juz od nich.

no i tak tez własnie mysle:) ze tylko i wylacznie ich wola, jak dzis nie bedzie przelewu [ bo zawsze sa do 15tego] to znaczy ze dopiero za miesiac nadplaca. dzieki wszystkim za rady:)

Gość ytytytytytytyttyy
zaczal szkole w lutym ale wyslal papiery dopiero pod koniec miesiaca i juz w marcu mial przelew

no własnie pod koniecmiesiaca to mieli troche czasu, a ja dalam papier 7mego kwietnia wiec tak szybko im nie pojdzie...;) ale nic, jak przelewu nie bedzie to pojde i dowiem sie czy da sie to jakos przyspieszyc a jak nie to trudno, jakos przezyje..