Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Marigoldka

Jestem w ciąży - Rady dla ciężarnej po raz pierwszy

Polecane posty

Gość Marigoldka

Moje drogie co powinna wiedzieć/zrobić/kupić kobietka która dowiaduje się że jest w pierwszej ciąży? Co wam ułatwiło życie?

wiedzieć hm... no w zasadzie wszystkiego dowiesz się z netu ( bo każda ma inne pytania i dylematy ) \zrobić - dbać o siebie ciepło się nosić jakis dziwne pytanie

Gość uświadomić sobie że ciąża
to nie choroba i żyć normalnie, oczywiście dbać o siebie, alkohol, papierosy nie wchodzą w grę, regularne wizyty u gina i wsio

Gość gryczka
Też jestem pierwszy raz w ciąży. Jeśli wszystko idzie OK, to faktycznie z niewielu rzeczy trzeba rezygnować. Oczywiście alkohol i fajki w odstawkę. Unikaj surowych ryb, mięsa i jajek (wszystko wskazane jeśli dobrze dogotowane). Odżywiaj się racjonalnie. Jeśli masz kota, postaraj się nie sprzątać kuwety, a jak musisz to koniecznie w rękawiczkach. Nie uprawiaj sportów urazowych (np.kolarstwa górskiego ;-) ) Jest jedna rzecz, z pozoru błaha, ale wiele osób mi o niej mówiło, w tym położna. Nie myj okien, nie wieszaj firanek i ogólnie nie wykonuj czynności, które wymagają pewnego wysiłku z trzymaniem rąk w górze. Może to doprowadzić do poronienia. Co trzeba kupić? Ja na razie nic specjalnego nie kupiłam (poza witaminami dla ciężarnych), ale chyba wkrótce będę musiała kupić jakiś większy stanik i krem przeciw rozstępom. Jestem w 8 tygodniu, a już widzę, jak mi cycki urosły... Gratulacje, BTW:-)

Gość nie czytaj forum
bo oszalejesz z domyslow i strachu, stresu itd..

Gość gryczka
Słuszna rada - nie czytaj za dużo w internecie. Lepiej kup sobie dobrą książkę dla przyszłych mam.

Gość ehhhhhhhhhhhhhhhh
Kup dobry krem na rozstępy i smaruj się od samego początku, pamiętaj o witaminach i kwasie foliowym, nie dźwigaj więcej niż 5 kg.

Duzo sie ruszaj bo potem to procentuje w czasie porodu . Zdowo sie odzywiaj i nieprzejadaj - potem trudo schudnac po ciazy :P spij, spij, spij - bo potem przez najblizesze 6-7mscy nie bedziesz juz miala czasu itd:)