Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 20asia1990

koniec antybiotyku---> moje pierwsze tabletki naty... pomocy...

Polecane posty

Gość 20asia1990

witam serdecznie... mam pewien problem i mam nadzieje ze pomozecie mi go rozwiazac, otoz bylam chora na angine, bralam antybiotyk przez 7 dni, skonczylam brac 15 kwietnia czyli wczoraj, a jutro czyli 17 kwietnia mam dostac miesiaczke i zaczynam brac swoje pierwsze w zyciu tabletki anty... powiedzcie czy bede musiala sie jeszcze jakos dodatkowo zabezpieczac w te pierwsze dni po okresie... czy ten antybiotyk juz ze mnie ze tak powiem 'wyparowal'. cfzekam na odp... pozdrawiam...

Gość 12345654321
W trakcie kuracji antybiotykowej i 7 dni po zakonczeniu obowiazuje cie dodatkowe zabezpeiczenie oprcz anty

Gość 20asia1990
ale jak ja juz skonzylam antybiotyki, aaa dopeiroo 3 dni po tym zaczne brac tabletki anty... too tez mam sie zabezpieczac dodatkowo czy nie trzeba?? poozcie...?? boo juz sama nie wiem...

Gość 12345654321
tak tez

Gość xyzxyz
A ginekolog,który przepisał Ci te tabletki nie powiedział Ci,że przy pierwszym opakowaniu powinnaś się jeszcze dodatkowo zabezpieczać? No chyba,że jesteś gotowa na baby;)

Gość 12345654321
xyzxyz Buhehe zabezpieczenie jest od 1 tabletki 1 opakowania

xyzxyz, przecież tabletki działają normalnie od pierwszego dnia, nie strasz panienki, herezje siejesz. Biorę już długo, więc Ci powiem - zabezpieczaj się jeszcze dodatkowo, ponieważ antybiotyk nadal działa w Twoim organizmie. Lepiej przeczekaj pierwszy tydzień. A potem szalej śmiało :)

Gość 12345654321
xyzxyz Pod warunkiem ze tabletke weznie sie 1 dnia miesiaczki. JEsli ktos weznie np 5 dnia jak ulotki podaja to jako alternatywe wtedy przez caly miesiac nie ma zabezpieczenia ale dziewczyna wyraznie napisala ze bedzie brala od 1 dnia wiec bedzie w pleni zabezpieczona

Gość 20asia1990
noo wlasnie, bede brala tabletki yaz... i w ulotce dokladnie jest napsiane ze jestem zabezpieczona juz od pierwszej tabletki pierwszego opakowania... tylko nie wiem czy po tych paru dniach jest jeszcze we mnie ten antybiotyk... skonczylam brac 15... dajmy na to jutro 17 dostane okres, takze i tak stosunek gdzies ok 22... wiec po piatej tabletce... jak to z tym zabezpieczeniem?

20asia1990, Jeśli zaczniesz brać tabletki od pierwszego dnia okresu zgodnie!!!!! z ulotką to możesz się śmiało bzykać mino wcześniejszej anginy i brania antybiotyków.....a jeśli cię to nie przekonuje upewnij się dzwoniąc jutro do jakiegokolwiek gina!

Też biorę YAZ. Powinnaś ten tydzień dodatkowo się zabezpieczać - a jaki to antybiotyk? To nic, że weźmiesz pierwszego dnia, i tak ten antybiotyk w twoim organizmie jest i może osłabić działanie. Co do tego, jak się weźmie tabletkę w 5 dniu cyklu - nie trzeba dodatkowo zabezpieczać się przez miesiąc, tylko przez tydzień.

Gość xyzxyz
nie herezje,ale jeżeli dopiero zaczyna się stosować antykoncepcję hormonalną, to powinno się uważać przy pierwszym opakowaniu, inaczej sprawa wygląda, jak przyjmujesz już regularnie,wtedy bez obaw-od pierwszej można;) po prostu dobrze radzę,a jeżeli ktoś uważa,że jest inaczej to o.k. tak uważa mój ginekolog,a tak poza tym-znam dwa przypadki,gdzie laski zaszły właśnie przy pierwszym (w swoim życiu) opakowaniu:p

20asia1990, jesteś w pełni zabezpieczona....!!! przeczytałaś prawidłowo!

Gość xyzxyz
dodam,że mój lekarz,to jeden z najlepszych specjalistów w moim mieście, z 20l etnim doświadczeniem, więc wie,co mówi;)

Gość 12345654321
Noodle_Soup Masz racje :)

jeśli natomiast podczas brania zapomniałaś tabletki, miałaś biegunkę lub wymioty lub byłaś chora....zawsze po takich sytuacjach musisz się zabezpieczać dodatkowo do końca cyklu

Gość 20asia1990
czyli nawet jak jutro (17) zaczne brac... to tak do 24 bede sie zabezpieczac dodatkowo prezerwatywa... mysle ze ten tydzien starczy... i rzeczywiscie jutro przedzwonie do swojej ginekolog... boo sama nie wiem jak to jets... jedni mowia ze jest tak jak w ulotce, drudzy ze przy pierwszym opakowaniu trzeba uwazac...

Ech, lepiej niech się zabezpiecza przez ten pierwszy tydzień dodatkowo - po co ma się stresować. Nie wiemy, jaki oddziaływanie ma ten akurat antybiotyk na tabletki. Chyba lepiej przeczekać 7 dni niż potem całe życie męczyć się z dzieckiem. Co do dziewczyn, które zaszły w 1 opakowaniu, myślę, że to nie wina tabletek, ale tych lasek i ich nieregularnego brania ;)

20asia1990, no!.....wreszcie jakaś mądra decyzja!...:)

Zamiast pisać wszystko dziewczynie, powiem tak - PRZECZYTAJ ULOTKĘ! Jest tak, jak tam napisane. Ja znam ją już na pamięć.

Gość 20asia1990
bralam antybiotyk: amoksiklav

Jest jeszcze jedna rzecz o której nie jest napisane w ulotce! Ze tabletka anty wchłania się w ciągu pierwszych 4 godzin.....jesli w tym czasie będziesz wymiotować lub mieć biegunkę, należy wtedy tę sytuację tak potraktować jakbyś nie brała żadnej tabletki....i wtedy....albo przyjąc koleją....albo zabezpieczać się do końca miesiąca...

Gość xyzxyz
tez tak mogło być,że nie brały ich tak jak należy:p tak czy inaczej-ja biorę już od dłuższego czasu tabletki i też przy pierwszym opakowaniu dodatkowo się zabezpieczaliśmy z chłopakiem,żeby nie mieć "niespodzianki",a teraz luzik:) do autorki-mogłybyśmy tu debatować do rana nad tym,ale jak chcesz mieć święty spokój, to zrób tak jak piszę, przynajmniej unikniecie stresu z partnerem;) pozdrawiam!

Gość 20asia1990
czyli od pierwszego dnia brania przez 7 dni dodatkowego zabezpieczenia starczy, jak myslicie, czy dla pewnosci przez cale opakowanie piersze uzywac jeszcze prezerwatywy...??

I jest opisane, jak postępować dalej ,zależne, w którym dniu tabletka została ominięta. Nie trzeba zabezpieczać się do końca tygodnia. Zanim zaczniesz dawać jakieś rady, lepiej zapoznaj się z lekiem, o którym piszę autorka. W YAZ jest to wszystko napisane i akurat mija się z tym, co piszesz ;)