Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama z pytaniem imiennym

Imię dla dziecka w Polsce. Jakie mogę nadać a jakie bedzie problemem - urzedowo

Polecane posty

i kościelnie ? Zastanawiam się na imieniem Alexander , Max ewentualnie Tim ale raczej Alexander - czy jest coś takie w Polsce że nie mogę dziecka ochrzcic Alexander tylko Aleksander? albo Maksymilian?

kościelnie?? dziecko przecież rejestrujesz w urzędzie a nie w kościele. wejdź na stronę urzędu stanu cywilnego. tam powinien być podany link do ustawy o imionach

to chyba tylko z imionami dla dziewczynki może być problem. raczej musi kończyć się na litere A. ciekawe czy dalej to obowiązuje

Gość Oh mi god!
A może lepiej Kenton? :o

kenton :) hehehe Słuchaj wydaje mi się że nie zarejestrują dziecku imienia w zdrobniałej formie tj. właśnie MAX tak samo jak byś chciała tylko Alex albo Kasia, Basia czy jakaśtam inna

Musiałoby być Alexander, Maksymilian albo Tim to zdaje się Timothy ??? (Timbaland:P) No niewiem dokładnie. Poczytaj ustawę

"Obowizujce przepisy prawa nie ograniczaj prawa rodziców nawet narodowości polskiej do nadawania dziecku imienia obcego.4" znalazłam coś takiego. czyli że można dziecku dawać jakie sie chce? no w końcu skad sie wzieły te wszystkie Nicole, Brajany, Kewiny i Etienety. Przecież Alexander to nie aż takie wymyślne...a Aleksander kojarzy mi się z Żydami i Prezydentem Kwaśniewskim wolałabym przez X...

Nadanie imienia Wybrane dla dziecka imię bądź imiona wpisuje się do aktu jego urodzenia. Pamiętaj jednak, że kierownik urzędu stanu cywilnego może odmówić nadania dziecku: - więcej niż dwóch imion, - imienia ośmieszającego, nieprzyzwoitego lub w formie zdrobniałej, - imienia nie pozwalającego na odróżnienie płci dziecka. Jeżeli będziesz zwlekać i nie dokonasz wyboru imienia do momentu sporządzania aktu urodzenia dziecka, wówczas kierownik urzędu stanu cywilnego wpisze do aktu jedno z imion najpopularniejszych w kraju. Istnieje też możliwość zmiany imienia. W takim wypadku rodzice muszą w ciągu sześciu miesięcy od daty sporządzenia aktu urodzenia złożyć kierownikowi urzędu stanu cywilnego pisemne oświadczenie w tej sprawie.

Zauważ że raczej mają imiona Kewin, Brajan, Etieneta a nie Kevin, Brian, Etiennette ( tylko Michał Wiśniewski tak mógł)

Moja córcia ma na imie Shantie, ale drugie musiałam wziac polskie zeby zarejestrowali i jest Shantie - Lilia. Miesiac temu rejestrowałam ją.

Gość aleksandra2121
O matko i corko! Aleksander kojarzy ci sie z ZYDAMI???? LOL! A skad to skojarzenie??? Imie greckie jak nic (Aleksander Macedonski cos ci mowi?), zaden Zyd by tak dziecka nie nazwal, bo nie ma w Starym Testamencie. Ja co prawda nie mieszkam w Polsce, ale czy tam nadal panuje ten bezsensowny, bezpodstawny antysemityzm skierowany przeciw niestniejacym bo wybitym w pien Zydom??? Bo jesli tak to wracac sie nie chce. Sama Zydowka nie jestem, ale jakbym byla to na podstawie kafeterii wyrobilabym sobie o poziomie narodu polskiego jak najgorsze zdanie. Cale szczescie nie tylko Kafeteria reprezentuje narod i tym sie pocieszam.

Gość aleksandra2121
Tim to Timothy! Po polsku - Tymoteusz. Tylko UWAZAJ, bo to imie hebrajskie, jeszcze ci dziecko za Zyda wezma!

Gość vvvvvvvvvvv
A czy oksana jest ośmieszające

Gość piswonia Alexander w Polsce
w Polsce jest pretensjonalna. Ze niby chcesz byc bardziej zagraniczna? bez sensu. To tak , jakby imie Borys z polskim nazwiskiem pisac bukwami.

moja znajoma nazwała syna OSCAR . Zenada ... i wszedzie podpisuje Oscarek to Oscarek tamto . A nie można było po prostu Oskar ?