Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamarcina

Jak sobie poradzić z rozpieszczonych dzieckiem?

Polecane posty

Gość mamamarcina

Mój ojciec faworyzuje jedno z moich dzieci, mojego najstarszego syna. Marcin ma 9 lat, jeśli chce coś na mnie wymusić to idzie do dziadka. Nie wiem co jest powodem tej faworyzacji? mam jeszcze dwie córeczki. Syna urodziłam za nim poznałam swojego męża.

Gość mamamarcina
*rozpieszczonym

Gość tgete
Ty nie masz problemu z rozpieszczonym dzieckiem a rozpieszczonym dziadkiem. Porozmawiaj z dziadkiem i zapowiec że takie rzeczy nie przejdą.

Gość mamamarcina
Mówiłam już, ale zauważyłam że mój tata nie potrafi mu niczego odmówić. Jeśli syn chce idź na lody, a ja nie mam czasu to jak ma tylko możliwość to idzie do dziadka. Mój ojciec mieszka blisko do nas, więc Marcin to wykorzystuje. Rozmawiałam już z ojcem kilka razy to obiecał mi że to się nie powtórzy.

Gość tgete
To chyba słabo rozmawiałaś... Postaw sprawę na ostrzu noża że zabronisz im się spotykać.

Gość gdgstgt
Przede wszystkim idź porozmawiać z dziadkiem. Jesli on zgadza sie z Twoim zdaniem i nie robi problemów to potem do rozmowy dołącz i syna. Usiądzcie we trójkę i niech to dziadek powie że syn ma się Ciebie słychać a wszystkie wyjścia, prośby itd są jedynie za Twoim pozwoleniem.

Gość mamamarcina
Ale to by już było wredne z mojej strony. Mój syn jest z nim bardzo związany, ale czasem doprowadza mnie to do szału, że dziecko potrafi mi się postawić. Przez wiele lat jak mieszkałam u ojca, to mój tata właściwie decydował o nim, nie ja:(

Gość mamamarcina
gdgstgt, dziękuje za rade może właśnie tak zrobie.

Gość skoro nic złego się nie
dzieje to nie powinnaś robić problemów:)

Gość mamamarcina
Ale dla mnie to jest duży problem, dziecko zawsze stawia na swoim, ja nie potrafie go przywołać do porządku. Mój ojciec ma tylko jednego wnuka i dwie wnuczki, więcej wnucząt nie będzie miał, jestem jedynaczką. Moim córeczkom mój tata powiedział że mają słuchać rodziców a dla wnuka ma więcej wyrozumiałości.

Gość nie ma rozwiązania
sami musisz sie przeciwstawic.

Autorko, czyli ojciec twoich córek nie jest ojcem Marcina? Może przez to twój ojciec go rozpieszcza, bo mu w jakiś sposób współczuje. Twój mąż ma dobre kontakty z Marcinem? Może dziadek zastępuje mu ojca?

Gość mamamarcina
Mój syn ma dobre kontakty z ojczymem, mój mąż dobrze go traktuje, nigdy nie powiedział złego słowa na temat mojego dziecka. Z biologicznym ojcem Marcina zerwałam kontakt dawno temu byś może dlatego mój tata zachowuje się tak wobec mojego najstarszego dziecka. Chociaż to bardzo możliwe że mój ojciec chce zastępować ojca, w końcu robił to przez kilka lat.

Gość ahglg
To jednak troche wyjaśnia Po pierwsze - Jesteś jedynaczką a Twój tata może chciał mieć syna? Po drugie - Twój syn nie ma przy sobie ojca to dziadek po prostu chce by jego wnuk czuł się kochany.

Gość mężczyźni zawsze faworyzują
męskich potomków :)

Twój syn narodził się jako pierwszy i to właśnie nim jako pierwszym oczarował się twój ojciec. Twój mąż pomimo że jest prawnym opieunek twojego syna to nie jest jego ojcem biologicznym a dziadek widzi w twoim synu też swoje geny, pozatym wiesz jako to jest....dziadek i wnuczek i to w dodatku pierworodny...resztę sobie dopisz:). Ja radziła bym żeby wymóc na twoim synu szacunek wobec ciebie bo przede wszystkim ty jesteś jego matką i to ty decydujesz o tym jak ma spędzać czas i jak go wychowywać. To że ma świetne relacje z dziadkiem to fajna rzecz, jedyną złą i dziwną rzeczą w tym wszystkim jest to że przy tej całej i zażyłości tracisz respekt syna a mały dobrze wie że dziedek go kocha i jak widać wykorzystuje to dla własnych celów. Musisz porozmawiać z ojcem i ustalić granice bo z Marcinka wyrośnie kiedyś Marcin i wtedy sprawa się pogorszy, dzidek nie będzie wieczny i pozostaną tylko niezbyt bliskie stosunki pomiędzy tobą a synem. Ja reagowałam bym już teraz póki Marcin jet dzieckiem. Pozwól się nadal przyjaźnić dziecku z dziadkiem ale niech to nie będzie nadużywanie ze strony małego a psucie ze strony dziadka.

Gość powiedz ojcu że
ty jesteś matką i ty decydujesz ;)

Gość fasgasdg
Wiesz tak to już jest że dziadkowie rozpieszczają swoje wnuki, teraz powinnaś zrobić tylko tyle żeby to wszystko miało jakiś porządek ;)