Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Saffona

Kolonoskopia a fortrans

Polecane posty

Gość Saffona

Witam. Mam pytanie do osób, które miały badanie kolonoskopii w warunkach ambulatoryjnych. Czy istnieja jakiaś inna możliwość niż picie Fortransu, żeby byc dobrze przygotowanym do badania i jak długo ten środek działą. Czy będe w stanie samodzielnie dojechać na to badanie, czy jest się bardzo osłabionym i odwodnionym i czy rano nie będę jeszcze misiałą biegać do tolaety i dam rad wytrzymać w autobusie. Dzięki za porady.

Gość sekretariatka
Byłam na kolonoskopii 2 razy. Za pierwszym podejściem też piłam fortrans, ale nie oczyściło mi to jelita całkowicie, choć stosowałam płynną dietę przedtem. Fortrans najlepiej zacząć pić ok. 16-tej, wtedy masz gwarancję, że nie będziesz musiała przesiedzieć nocy w toalecie. Rano już nic się nie dzieje, aczkolwiek lepiej się zabezpieczyć i nie podróżować autobusem, zwłaszcza jeśli będziesz znieczulana. Trzeba trzymać się zaleceń lekarzy, nie jeść, nie pić. Innych możliwości przygotowania się do badania nie ma, a badanie da się przeżyć. Miałam je robione w 2 miejscach i za każdym razem udało mi się trafić na wspaniały personel. Z NFZ oczywiście. Dodam jeszcze, że za drugim razem usuwano mi polipy i wszystko wyszło o.k. Trzymaj sie, będzie dobrze.

Gość Saffona
Dziękuję serdecznie