Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

O-H

DO POLONISTOW ,LUB OSOB ZWIĄZANYCH Z JEZYKIEM POLSKIM

Polecane posty

Gość ten obraz jest brzydki
i nieciekawy. Tak bym go określiła

Gość jakajkajkjakkjajjaa
moment!!!

Gość eaghae
Ja też potrzebuję pomocy polonistów wiecie czy Giaur George'a Gordona Byrona, red. Wilczycka Danuta, Lublin 2006. to bryk czy opracowanie napisane przez literaturoznawców.

Gość jakajkajkjakkjajjaa
co to znaczy...."podrzebuje podpunktu do konspektu na temat"

odrazu niech ktos mi spr !! Temat: Motyw pracy w literaturze i sztuce. Przedstaw zagadnienie, dokonując analizy wybranych dzieł. I. Literatura podmiotu: 1. B. Prus: Lalka, Wydawnictwo GREG, Kraków 2002 2. S. Żeromski: Ludzie bezdomni, Wydawnictwo Akant, Warszawa 2003 3. W. S. Reymont: Chłopi, Wydawnictwo GREG, Kraków 2005 Malarstwo: 1. J. F. Millet: Siewca, .[dostęp: 16 marca 2010]. Dostępny w Internecie: Magazyn Sztuki: http://magazynsztuki.pl/. 2. J. F. Millet: Zbierające kłosy, .[dostęp: 16 marca 2010]. Dostępny w Internecie: Sztuka w sieci: http://digart.pl/. II. Literatura przedmiotu: 1. A. Popławska: Lalka-wydanie z opracowaniem, B. Prus, Kraków 2002 2. D. Polańczyk: Ludzie bezdomni-opracowanie, S. Żeromskie, Lublin 2006 3. A. Popławska: Chłopi-wydanie z opracowaniem, W.S Reymont, Kraków 2005 III. Ramowy plan wypowiedzi: 1. Określenie problemu: Teza: Praca jako nieodłączny element życia ludzkiego. 2. Lalka a) Główny bohater - Wokulski dzięki pracy i samozaparciu wydobywa się na społeczne szczyty. b) Praca dla dobra własnego i praca dla innych: Wokulski zdobywa majątek dla siebie, jednak z zaangażowaniem pomaga biednym oraz rodzinie Łęckich. c) Poświęcenie Ochockiego, który realizuje hasło pracy u podstaw. 3. Ludzie bezdomni a) Tomasz Judym - lekarz idealista. b) Główny bohater rezygnuje ze szczęścia osobistego na rzecz pracy dla biednych. 4. Chłopi a) Praca jako czynnik, według którego toczy się życie mieszkańców Lipiec. b) Praca jako świętość oraz czynnik budujący społeczność chłopską. 5. Siewca a) Przedstawienie zwykłego człowieka, pogrążonego w codziennej, męczącej pracy. 6. Zbierające kłosy a) Przedstawienie ludzi z nizin społecznych podczas pracy. 7. Wnioski: a) Poprzez pracę ludzi pomagają innym (jak np. Wokulski). b) Praca kształtuje życie ludzi przez wszystkie pory roku. c) Praca może spowodować awans społeczny. d) Praca może przeszkadzać w osiągnięciu pełni szczęścia w życiu osobistym. IV. Materiały pomocnicze: a) Płyta CD z obrazami.

6 podpunkt wyglada tak samo jak 5 ;| nie wiem co napisać w 6 !!!

halloooooooooooooooooooooooooooooooooooo no na pewno jest jakis polonista czy ktoooooos ;| !!!!!!!!!

Gość bez nicka i podszywów
ja w zeszłym roku na początku kwietnia musiałam mieć wszystko oddane co do jednej rzeczy a ty na 2 tyg przed maturą z takim czymś wyskakujesz? :O

Gość śmiech na sali*
faktycznie co to za szkoła skoro jeszcze nie kazali wam oddać konspektów & ramowych planów wypowiedzi ?:D

Gość jakajkajkjakkjajjaa
-solidaryzowanie sie kobiet w pracy niech no pomysle co by jeszcze, nie jest to takie proste

Gość jakajkajkjakkjajjaa
- precyzja wykorzystywana w pracy

Gość jakajkajkjakkjajjaa
a czytalas na temat tego obrazu? Na pierwszy rzut oka to zwykłe prace polowe. Tak naprawdę jednak obraz przedstawia okrutną rzeczywistość. Na pierwszym planie widać pracujące kobiety to najbiedniejsze wieśniaczki, zbierają resztki, jakie pozostały na polu po żniwach. Wiecznie zgięte, z pokaleczonymi, krwawiącymi dłońmi, wpatrują się w ziemię, żeby nie przeoczyć żadnego kłosa. Ich twarze są pociemniałe, ogorzałe od słońca, odzież brudna i licha. to moze ci pomoc w stworzeniu tego czego potrzebujesz

Gość jakajkajkjakkjajjaa
hallo , moze skomentujesz to co ci napisalam????

Gość chciałabym żeby
to wy macie teraz takie prace domowe. dobrze że mi się udało skończyć w latach 90

hehe niestety ! ,ale to praca maturalna !! :) przepraszam zagapiłam sie w szukaniu ... ! mam już :) Dzieki:*