Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

megunia1985

Jaki prezent na I komunię dla chłopca?

Polecane posty

Mój chrześniak ma I komunię 9 maja, a ja nie wiem co mu kupić. Dawanie pieniędzy nie wchodzi w grę, bo jakby to powiedzieć, wiem że nie będzie miał z nich korzyści, bo ma dość rozrzutną mamę. Pomysły jakie mi przyszły do głowy: -rower(mieszka w centrum miasta i tak naprawdę nie miałby gdzie nim jeździć, poza tym rower będzie chciał mu pewnie kupić chrzestny) -aparat cyfrowy(uważam że dla 8 latka to prezent trochę na wyrost) -telefon(nad tym się zastanawiam, ale takiemu dziecku też narazie telefon nie jest potrzebny, na II komunię to już prędzej) -odtwarzacz mp3 już ma, komputer zresztą też; -złoty łańcuszek(wiadomo że i tak nie będzie w nim chodził na co dzień żeby nie zgubić) -konsola do gier(z tego na pewno by się ucieszył ale są dosyć drogie nawet 1000zł) Więcej pomysłow nie mam, może coś podpowiecie?

Może rolki albo deskorolka (koszt około 400-500 zł takich już lepszych) w mieście w parkach często są zorganizowane miejsca gdzie można jeździć na rolkach albo deskorolce. Aparat też się na pewno przyda, choćby do uwieczniania wakacyjnych szaleństw.

Wybrałabym konsolę, są różne niekoniecznie za tysiąc złotych. Np. PS II nie jest drogi, może nie jest to najnowszy cud techniki ale i gry na ps II są tansze niż na psIII lub xboxa. Ewentualnie PSP;) Konsole zawsze są w promocjach w marketach przed okresem komunijnym Aparat to też dobry pomysł. I wcale nie jest za mały na to, mój czterolatek ma swój aparat i lubi pstrykać zdjęcia.

Dzięki za linki zieloneszkiełko :) Tak właśnie myślę, że z konsoli byłby najbardziej zadowolony, chłopcy lubią takie "zabawki" :) Moi chłopcy są jeszcze mali i nie mają konsoli, ale chętnie grają w gierki na komputerze tzn. starszy(5lat) gra, a młodszy(2latka) się przygląda ;) oczywiście z umiarem, kilka-kikanaście minut dziennie...

Gość ja mojemu obiecalam
konsole Nintendo DS, ma Komunie pod koniec maja, wiec niedlugo bede musiala wybrac sie na zakupy. Prezent faktycznie drogi, ale my jestesmy lepiej sytuowani niz jego rodzice, a on o niej marzy juz chyba od 2 lat, wiec pomyslalam sobie, ze to dobry prezent.

ja chyba wybrałabym aparat. nie uważam żeby był to prezent na wyrost. w moich czasach wszyscy dostawali aparaty analogowe. teraz jak jesteśmy już o krok do przodu to kupuje się cyfrowe. aparat jest przydatny, moze rozbudzić w dziecku pasje i nie jest zjadaczem czasu tak jak konsola

Choćbym była nie wiem jak dobrze sytuowana to nie kupiłabym dziecku konsoli do gier. Mam uraz. Widzę co się dzieje z moim kuzynem. Ma 12 lat i jest już poważnie uzależniony od komputera. Zresztą co tu dużo mówić- ja też, choć trochę w innym wymiarze jednak widzę po sobie jak reaguję kiedy np nie ma prądu i nie mogę sobie posprawdzać rożnych rzeczy. Wybrałabym rower, rolki, nawet ten aparat. coś co zachęciłoby dziecko właśnie do odejścia od komputera i wyjścia na dwór.

a lancuszek mozesz kupic srebrny Moje dziecko dostalo chyba z 6 zlotych i ten jeden srebrny z krzyzykiem i Panem Jezusem-nie rozstaje sie z nim do dzisiaj Lancuszek ma takie srednie oczka(niezbyt grube ale i nie cieniutkie) Wiadomo,ze chlopcy za zlotem nie przepadaja

Gość ja mojemu obiecalam
Kornelkowa mamo - ja uwazam, ze dziecko powinno dostac to, co chce, a nie to, co my chcemy i to jemu powinnam sprawic radosc, a nie sobie, a skoro on bardzo pragnie tej konsolki juz tyle czasu to serce by mi sie krajalo wiedzac, ze mogac mu kupic to, co chce, wybiore inny prezent tylko dlatego, ze JA - osoba dorosla, wymyslilam sobie cos innego. Ja - jako ciotka, matka chrzestna czuje sie w obowiazku sprawic mu prezentem ogromna radosc, a to ile, kiedy i jak bedzie gral to juz w obowiazku rodzicow, zeby zadbac o to, by wysarczajaco bawil sie innymi zabawkami, przebywal na powietrzu, jezdzil na rowerze (majac go juz od dawna) itd.

Może buty z wbudowanymi kółkami??( taka nowa forma rolek:) ). Jeżeli lubi piłkę nożną to może porządny zestaw (piłka, buty) a może deska (deskorolka), są teraz tak wyprofilowane że mają uginającą się płaszczyznę pod wieloma kątami czy jakoś tak:) i jazda jest fajniejsza;). Myślę że ogólnie dobrze by dzieciakowi sprawić jakiś sportowy prezent a ne kolejny sprzęcior przed którym będzie miał kręgi pod oczami i bladą cerę;D.

"ja mojemu obiecałam" napisałam o moich odczuciach. Jeśli chcesz kupić konsole to nie mam nic do tego. Niektórzy kupują na komunię quady bo uważają to za rewelacyjny pomysł. Tez mam swoje zdanie na ten temat, dosyć negatywne, ale to tylko i wyłącznie moja opinia i nie narzucam swojego zdania innym. Autorka prosiła o radę więc doradziłam tak jak sama myślę i tyle.

Autorko może zapytaj co chce dostać? wiem że kosolka to marzenie większości chłopaków dlatego ci polecam. Myslę że takie dziecko ma już sprecyzowane pragnienia i na pewno Ci coś podszepnie:) Kornelkowa nie uważam żeby to kosola była problemem tylko brak umiaru i nadzoru rodziców. Równie dobrze dziecko moze sie od tv czy komputera uzależnić;) Jeśli chodzi o te sportowe prezenty - autorka napisała że mieszkają w centrum miasta, wiec to musi być prezent taki żeby miał gdzie z niego skorzystać.

Konsola to nie taki głupi pomysł, a jak ktoś już wspomniał - jak poszukasz, to znajdziesz niedrogą. Na 3kropki.pl taką przenośną zabawkę znalazłam za niecałe 6 stów, może warto o tym pomyśleć?

Dzięki dziewczyny za wszystkie rady i propozycje :) Chyba faktycznie najpierw podpytam chrześniaka, jaki prezent sprawi mu największą radość. Chodziło mi oczywiście o komunię generalną, po prostu u nas tak się mówi I i II komunia :) Nawet jak się wpisze w google to też wyskakuje II komunia :)

Gość Alexxxxxxa
i dalej nie wiem, co to II komunia, bo nie wiem, co to komunia generalna. :( Mój syn ma 7 lat i aparat ma od dawna, a komórkę to mają już chyba wszystkie dzieci w jego klasie. Jeżeli konsola jest za droga to może umów się z kims z rodziny i kupcie prezent na spólkę?

Gość plotttttttttttttt
II komunia to może rocznica. u nas na rocznicę jest uroczysta msza i dzieci idą ponownie w albach.

Na komunii będzie tylko najbliższa rodzina i chrzestni, więc raczej nie będę kupować z chrzestnym prezentu na spółkę, bo wtedy chrześniak będzie poszkodowany, że dostanie jeden prezent a nie dwa :) To nie chodzi o cene, tylko o jakiś oryginalny prezent... Naprawdę tylko u nas dzieci mają 2 komunie(diecezja płocka)? Pierwszą dzieci mają w II klasie, a drugą generalną w IV.

Gość mam pomysł
ja bym kupiła telefon lub aparat, albo telefon z aparatem :)

Gość karolinka951753
Ja postanowiłam kupić chrześniakowi odtwarzacz MP3 lub zegarek. Znalazłam sklep internetowy hihawa w którym są oba przedmioty i to spory ich wybór. Bardziej jestem przychylna by kupić zegarek ale może niech tam mi doradzą w końcu powinni się na tym znać

Gość serenadaozmierzchu
też pierwsze słyszę I i II komunia:) ja bym wybrała coś sportowego albo aparat, widziałam po moim bracie jak naście lat temu dostał pegasusa - całe dnie przy tym siedział

Gość koliuszka
ja nie jestem za tym by dawać dziecku tak drogą konsolę. Jak byłam mała dostałam pegazusa i bardzo się z niego cieszyłam, ale byłam takim dzieckiem, które lubi bardzo dużo ruchu. Mój chrześniak też jest typek który lubi się ruszać. Jako dobra mama chrzestna postanowiłam z mężem że kupię mu zegarek z pulsometrem Canyon. Najtaniej gdzie znalazłam w necie to sklep internetowy hihawa... może zna ktoś? polecacie ten sklep?

No i mam dylemat... Wczoraj skontaktowałam się z chrzestnym i zaproponował żebyśmy kupili chrześniakowi rower górski na spółkę. Wstępnie się zgodziłam, bo mnie zaskoczył tą propozycją, ale teraz myślę, że to zły pomysł. Po pierwsze, jak już wcześniej pisałam chciałam mu dać osobny prezent, na pewno by się ucieszył że dostanie dwa. Po drugie chrzestny na tyle dobrze zarabia, że ten rower mógłby spokojnie kupić sam, bez mojej dokładki :/ Nawet pracował kilkanaście lat w branży rowerowej, więc ma załatwić taniej. I teraz nie wiem, czy się wycować z tej spólki, chociaż trochę by mi było głupio; czy oprócz tego wspólnego prezentu kupić chrześnakowi jeszcze jakiś drobny upominek? Jak myślicie? bo sama już nie wiem :( Wiem, że istota komunii nie polega na prezentach, ale dla dziecka głównie liczy się to co dostanie...

Gość Beztroski
Wibrator :)