Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Fizykowa_bomba_atomowa

FIZYKA!! POMOCY!!!

Polecane posty

Moglibyście rozwiązać mi zadanie z grawitacji Niewielka rakieta o masie 5 kg wyleciała pionowo w górę z V pocz. 50 m/s. jaka jest jest wartość energii kinetycznej i potencjalnej po upływie 4s ruchu. na jakiej wyokości była wówczas rakieta? g= 10 m/s wyniki sa niby h=120 m (ale mnie wyszło 125!! dlaczego?) ek=250J ep=6000J Z góry wielkie dzięki

up

Gość student fizyki
Prędkość po 4 sekundach: V=Vo - gt = 10 m/s Ek = mv^2/2 = 250 J Z zasady zachowania energii: Ep = Ec - Ek = 6250J - 250J = 6000J Ek = mgh stąd h=Ek/mg = 6000/50 m = 120 m

upup

Ach no takk!! A ja głupia liczyłam z tej poczatkowej, dzieki bardzo :*

Gość gupeek
do szkoly sie nie chodzilo, co? jesli mamy g=-10m/s^2 to z newtona wyliczamy dystans jaki przebyla rakieta po 4 sek: S - droga przebyta v0 - predkosc poczatkowa g - przyspieszenie t - czas czyli S = (v0 * t) - (g * t^2) / 2 a wiec S = 50 * 4 - (10 * 16) / 2 S = 200 - 80 = 120 nie wiem jak moglo Ci wyjsc 125... energia kinetyczna: Ek = (m * V^2) / 2 po 4 sekundach prędkość rakiety to już nie 50 m/s tylko 10 m/s a wiec : Ek = 5 * 10^2 / 2 Ek = 5 * 100 / 2 Ek = 500 / 2 Ek = 250 J a energia potencjalna to Ep = m * g * h a więc: Ep = 5 * 10 * 120 Ep = 50 * 120 Ep = 6000 J poziom 1 klasy gimnazjum :O

Chodziło się!!!!! Poza tym ja jestem w humanie, więc fizyka mnie nie interesuje -.- Mylisz się, bo to 1 klasa liceum -.- Mimo wszystko- dziękuję

Gość gupeek
może 9 lat temu były inne szkoły, ale ja takie zadania miałem w gimnazjum. human nie human, wykształcenie ogólne trzeba mieć. podstawy fizyki również. wiem, że to wygodne tłumaczenie, że human to nie muszę nic kumać, tylko że po takim tłumaczeniu potem przychodzi płacz, że pracy nie ma.

Może są inne szkoły, my tego w gim nie mieliśmy,. 9 lat temu to szmat czasu Twoja odpowiedź jest niekonsekwentna - human tez podstawy fiyzki musi miec - no owszem, jestem w stanie się zgodzić, ale że płacz że pracy nie ma..? I tak idę na studia humanistyczne i tak, to fizyka mi się nie przyda,nawet w pracy, a bez kwalifikacji do adnej pracy z fizyką humanisty nie przyjmą, więc nie rozumiem sensu twojej wypowiedzi. Poza tym nie mam zamiaru toczyć tutaj wojen ideologicznych na tenmat fizyki - zadanie mi było potzrebne do powtórki do spr i kropka.

Jak ma się ambicję i odrobinę silnej woli, bez problemu można spełniać sie w tym, co jest naszym powołaniem, także nie chrzańcie mi za przeproszeniem o kasjerach z supermarketów. Kurczę, ktos mi kiedys powiedział, że ścisli mają faktycznie ścisłe i mało różnorodne poglądy, jestem skłonna uwierzyć, że to jest prawda. Wy faktycznie może nie wkładacie ani odrobiny wysiłku w znalezienie pracy, bo pseudonaukowców potrzebują na pęczki.... No nie chciałam być nie miła, ale SORRY, wasze ataki mnie wnerwiają. Więcej refleksji and własnym podejściem do życia życzę i ZAMYKAM TEMAT Fizykowa_Bomba_Atomowa