Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

cux

JESTEŚ W CIĄŻY? BIERZ 6TYS./MIES NA MACIERZYŃSKIM z ZUS-u

Polecane posty

Oto jaki artykuł znalazłam na WP. Czy to prawda? Jak myślicie? http://finanse.wp.pl/kat,104762,title,Przed-urodzeniem-dziecka-warto-zalozyc-firme,wid,12196992,wiadomosc.html

Gość moonka2
No to teraz poddalas pomysl pasozyto-cwaniakom:O

może to jakiś kit...nie wiem...zbyt piękne, zeby moglo byc prawdziwe:)

wkleje najważniejszy fragment artykułu Wystarczy, że kobieta, tuż przed przejściem na urlop macierzyński przystąpi do ubezpieczenia chorobowego (które jest dobrowolne w przypadku przedsiębiorców) i podniesie sobie do maksimum wysokość stawki. Dostanie wtedy nawet 5,7 tys. zł zasiłku miesięcznie przez cały czas urlopu macierzyńskiego (obecnie 20 tygodni). REKLAMACzytaj dalej Po powrocie do pracy kobieta może sobie obniżyć składkę do minimum. Zdaniem Sądu Najwyższego ZUS nie ma prawa zakwestionować takiego postępowania.

10:42 [zgłoś do usunięcia] moonka2 No to teraz poddalas pomysl pasozyto-cwaniakom Sama nie mam dzieci, ale nie uważam matek z dziećmi za pasożyty i cwaniaki!!! Dlatego zalozylam ten topik, bo wiem, jak niektórym jest ciężko i ta informacja może im się przydać.

kaasik26 to daj znać, co księgowa powiedziała na ten temat, czy jest to prawda.

no dla mnie to też cwaniactwo... oszukujemy samych siebie bo przecież te skłądki nie idą z powietrza tylko my płacimy podatnicy na nie...

z naszym parciem na takie cwaniactwo to na starość już nie dostaniemy emerytury bo nasz system krachnie w posadach... ludzie to nie worek bez dna ...

Gość maciaszkowa
Na pewno jest w tym jakiś haczyk bo założenie firmy to pół godziny i 200 zł. Każdy może założyć firmę, ale pewnie nie każdy może dostać 6 tys.

dokladnie tak to nie podnosi sie tylko chorobvowego, wtedy placi sie ten najwiekszy zus czyli prawie 900 i fakt dostaje sie wtedy wyzsze chorobowe, ale nie wiem czy jest to az 6000 tys

Gość czarna aga
no właśnie ciekawe jaki jest to ten naj wiekszy zus?? i jak to wyglada pozniej czy mozna znowu placic ten minimalny 200! ale ten zus musi byc chyba bardzo wysoki bo skoro jak sie kogos zatrudnia na najnizsza krajowa to samego zusu dla tej osoby jest prawie tysiac:/ nie ma tu jakieś ksiegowej ??? :D

Gość czarna aga
udało mi sie cos wyczytac ze zeby placic maksymalna skladke chorobowa to jest 250% średniej krajowej a średnia krajowa 3033zl to sie nie oplaca chyba ze jakos inaczej to dziala....

Gość znam osobe
Znam kobiete ktora w momencie gdy dowiedziala sie ze jest w ciazy zatrudnil wlasny maz. Na umowe o prace. Owszem, placil za nia zu i dochodowys..ale po 30 dniach na l4 platnosc pensji przechodzi na ZUS, wiec i tak byli duzo do przodu, bo sobie wieksza kwote na umowie wypisali. A potem macierzynski tez dostawala taka pensje...