Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pan..

dobry przepis na rosół

Polecane posty

Gość pan..

pilnie potrzebuje zupe musze zrobic do godz 14

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pan..
jesszcze nikt ni odpowiedzial ale mam dodatkowe pytanie czy do rosolu moge przypalic cebule nad gazem jesli tak kiedy ja wrzucic i czy marchcew i pietruszke musze kroic czy moge do rosolu uzyc juz gotowych warzyw juz pokrojonych sa takie w worku foliowym w sklepie kupilem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na forum to jest wszystko
są różne szkoły gotowania rosołu, ale podam ci swoją z mazowsza. Kup antrykot, albo łatę wołową, włoszczyznę z ćwiartką włoskiej kapusty, cebulę. Włóż mięso, obraną włoszczyznę (absolutnie nie mrożoną w worku) i kapustę, zalej zimną wodą i jak zacznie się gotować, to na malutkim gazie jeszcze z 3-4 godziny. Pod koniec przypal obraną cebule i dorzuć do garnka. Możesz wrzucić parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego i ewentualnie kostkę rosołową Knorra. Dosól do smaku i podawaj z makaronem nitki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja na co dzień rosół gotuję z kawałka kaczki lub kury.Wrzucam mięsko do gara,zalewam wodą-i wolniutko gotuję.Troszkę solę-i w czasie gotowania łyżką cedzakową zbieram "szumowiny].Jak się trochę pogotuje-to dodaję marchew pokrojoną w słupki,całą pietruszkę,plaster selera-i przypieczoną cebulę.Dodaję też listek laurowy-i czasami wegetę.Gotuję kilka godzin.Na koniec wrzucam gałązkę lubczyku-lub doprawiam magą ,solą i pieprzem. Gotuję makaron nitki-i w talerzu posypuję go natką pietruszki-i nalewam gorący rosołek-i pyyyyyycha :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
włoszczyzna, przyjarana cebula, przyprawy i woda oraz mięso, ja zawsze z kurczaka robię, gotuje se na małym ogniu żeby za mocno nie bulgotali

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hehe ja z mazowsza a nigdy z kapustą nie robiłam :) ja wrzucam cała włoszczyznę bo potem robię z niej sałatkę jarzynową i kroję po wyjęciu z zupy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pan..
ok dziekuje pieknie i jeszcze jedno mam marchewke, pietruszke, nie mam selera da rady bez niego? ostatecznie moze w tej mrozonce jest? jest pokrojona pietruszka ale czy seler tez nie moge wybadac bo to biale i to biale

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość skoro umówiliście się na piwo
to albo chcesz gotować rosół albo inną zupę na mrożonkach... Decyzja należy do ciebie. Zaraz spytasz czy doprawić śmietaną...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość atramencik123
Ja wrzucam do gara 3 ćwiartki z kurczaka, kilka marchewek, pietruszkę, selera, plasterek lub dwa cebuli i tyle samo cebuli opiczonej nad gazem. Jak tylko zawrze ustawiam BARDZO SŁABY ogień i gotuję 3-4 godzin.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość majajajaja
a ja nie mam gazu - jak opiec cebulę ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pan..
patrze na koncowy efekt i w rosole jest bardzo malo oczek czego to jest powodem i czy da sie jeszcze cos zrobic?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a na czym ten rosół
był gotowany? Chodzi o mięso

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pan..
na udju kurczaka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×