Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jest tu ktoś kto zna te języki

szwedzki duński lub słoweński

Polecane posty

Jak wyżej

Gość Cing Ciang Ciong (on)
Jeg snakker pa dansk :)

I owszem. Znam słowenski. W razie potrzeby prosze o kontakt na mail. Pozdrawiam!

Gość Zna ktoś słoweński?
Dzięki za odpowiedź, wysłałam maila do ciebie:)

Gość zjedz czarna gorzka czekolade
ja znam szwedzki :)jag pratar svenska :)

Jeśli jesteś zainteresowana pracą w Warszawie, to proszę o maila.

Gość czerwono zielona istotka
Jeg kun aa prate norsk baakmol.Ja mówię po norwesku w baakmolu więc nie mam problamu z dogadaniem się i ze Szwedem i Duńczykiem :-).

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jeśli ktoś jest zainteresowany pracą w Warszawie, to proszę o podanie e-maila, żebym mogła przesłać szczegóły.

ja poprosze o szczegoly, italo-disco@tlen.pl znam tez pare osob, ktore mowia po slowensku, moge im przeslac wiadomosc w razie czego

Dzięki, rano wyślę do Ciebie maila.

Gość Cing Ciang Ciong
Jak ktos zna szwedzki i dunski, to pewnie przebywa w DK/SWE, a tam zarabia sie minimum 7000zl netto. Twoje oferta jest bardziej atrakcyjna?

Ofertą mogą być zainteresowani ludzie w Polsce po filologiach. Nie przelicza się zarobków, bo nie chodzi o to ile się zarabia w przeliczeniu na złotówki, tylko o to ile za moją wypłatę mogę kupić w kraju w których mieszkam i jaki mam dzięki temu standard życia.

Gość slopol
znam b. dobrze slowenski. mozesz wyslac mi informacje na maila.

Gość slopol

Gość slopol

Słoweński już nieaktualny, został tylko szwedzki i duński.

Gość Cing Ciang Ciong
Jest tu - koszty zycia w Danii sa porownywalne do tych w Polsce. Produkty elektroniczne kupuje tutaj, bo sa nawe tansze. Zywnosc - zalezy od produktu - raz tansza, raz drozsza. Uslugi sa drozsze, ale przeciez nikt nie oddaje samochodu do mechanika codziennie ;) Zatem 7000zl netto (po przeliczeniu), imo, jest rownowartoscia 5500 - 6000zl netto w PL. Mysle, ze ciezko obecnie znalezc prace w PL, ktora oferuje taka place (mission impossible?) - a w kraju skandynawskim praktycznie kazda praca gwarantuje place tej wysokosci. Ale oczywiscie w zyciu nie chodzi tylko o pieniadze ... :)

Celem tego tematu nie jest dyskusja na temat wyższości jednego kraju nad drugim pod względem zarobków. Szukam jedynie osób znających szwedzki i duński chętnych do pracy w Warszawie na bardzo dobrych warunkach. Ktoś kto otrzymuje szczegóły oferty sam przecież decyduje czy mu odpowiada czy nie. Dalej twierdzę, że przeliczanie zarobków jest bez sensu - jeśli wydajesz pieniądze tam gdzie pracujesz to co za różnica ile to jest w złotówkach. Jedyny wyjątek - jadę do innego kraju, żeby zarobić na dom, samochód i inne rzeczy które mam zamiar kupić w Polsce. Jeśli mieszkam w Danii i tam wydaję, to co za różnica ile moja pensja wynosi w złotówkach. Płacisz złotówkami w Danii???

Gość Cing Ciang Ciong
Oj, nie zlosc sie tak :) Czesc pieniedzy mam w Danii, czesc w PL, bo w Danii masz oprocentowanie na poziomie 0,3%, zatem realnie pieniadz traci na wartosci, dlatego trzymam oszczednosci w PL. Poza tym od czasu do czasu sie odwiedza kraj, to mam placic w koronach w Polsce? :P No i jesli ktos mysli o emigracji to ujednolicenie placy, przy ukazaniu jej sily nabywczej, ma sens :)

A długo już mieszkasz w Danii? Znałeś/aś język wcześniej czy uczyłeś/aś się tam?:)

Gość Cing Ciang Ciong
W kwietniu minelo 5 lat, zlecialo szybko - zatem mieszkam tutaj krotko ;) Przyjechalem "na zywca", nauka jezyka jest tutaj praktycznie "darmowa", bo placi za to panstwo. A jezyk dunski nie byc trudna jezyk ;)

Na forach mówią, że duński jest trudny szczególnie w wymowie:)) A jak pogoda? Dzisiaj u nas pierwszy raz po tych całych deszczach zaświeciło słońce:))

Gość Cing Ciang Ciong
Jesli chodzi o wymowe - to tak ;) Ja niestety nie mam sporej motywacji do nauki, bo tutaj praktycznie kazdy mowi po angielsku, a jak nie mowi po angielsku - to przewaznie idzie sie dogadac po niemiecku. Zatem sie za bardzo nie przykladam - wybacz, ze tak otwarcie pisze o swoich niedoskonalosciach, ale zrezygnowalem z aplikowania ;) A pogoda - obecnie za goraco. Dzisiaj slonce tak mocno grzalo, ze myslalem, iz jestem w Afryce. I to nie byl pierwszy raz ... "Klimat dunski" jest idealny dla kogos, kto nie lubi "zimnej zimy" (tej zimy srednio bylo -3, -4) i "upalnego lata". Latem mozna sie niezle wygrzac, ale na szczescie nie jest tak goraco jak bywalo w PL - pamietam czasy, ze upal dawal sie we znaki, nie wiem jak jest obecnie. A dlaczego pogodynka, lub "pogodyniec" ;), ma znac j. dunski? - przeciez praca w Warszawie ;) Trzymam kciuki za slonce ...

Już tak słyszałam, że Dania ma fajny klimat a pytałam dlatego, że ostatnio wychodziłam w domu i zabierałam rękawiczki a jest maj, jak dla mnie było bardzo zimno. Praca w Warszawie ale Klient zagraniczny:))))

Gość Cing Ciang Ciong
O, to nie wiedzialem, ze wlozenie rekawiczek do torby, plecaka, az tak bardzo pomaga "na zimno". Musze kiedys wyprobowac, a moga byc gumowe? ;) Tutaj bylo podobnie - 3 tyg. temu temperatura nad ranem - 6:30 - 4 stopnie. Bylo, minelo, trzeba myslec optymistycznie i miec nadzieje, ze obecnie minimum wyniesie ok. 25 stopni ;)