Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam do Was pytanie wazne/

USG węzłów chłonnych ....

Polecane posty

dzis chcialam sie wybrac na usg szyi bo wydaje mi si ze mam lekko powiekszone wezly (miesiac temu bylam przeziebiona i wtedy sie powiekszyly, bolaly teraz sa juz troche mniejsze i juz nie bola) lekarz rodzinny powiedzial ze sa minimalnie powikszone ale wszystkie wyniki mam w normie, dla spokoju mialam sobie dzis zrobic to usg ale wczoraj sie zle czulam bylo mi zimno (tak jakbym byla przeziebiona) i chyba troche piecze mnie dzis gardlo i nie wiem czy to badanie bedzie mialo sens?? no bo jesli te wezly znow mi sie powiekszyly bo znow jakas infekcja mnie atakuje?? czy na usg bedzie widac ze sa powiekszone od infekcji a nie czegos..innego?

nie bardzo rozumiem w jakim celu chcesz robic to usg.... jeśli masz powiększone to masz powiększone, usg nic Ci nie da, nie wykaze przyczyny itd, wezły się powiekszaja od stanu zapalnego, jakiegos wirusa, przeziebienia, skoro masz wyniki w normie to po co usg?

Gość no jak to co bedziesz robic
zeby zobaczyc czy i o ile sa powiekszone bo co do tego pewnosci nie mam moge je wyraznie wyczuc pod palcami a chyba tak byc nie powinno

pomylilam nick ale to ja

juz widze, powiedzial ze sa lekko powiekszone, nie masz sie o co martwic i uwazam, ze usg jest naprawde zbedne

no wiec pisze ze stwierdzil ze sa minimalnie powiekszone

czyli jesli wyniki krwi sa ok to nie musze sie martwic?

mniam -- wybacz, ale nie masz racji, ma skierowanie, niech skorzysta i będzie spokojniejsza, chyba.

jolkaza - rowniez wybacz, ale nie wiemy czy otrzymala skierownie, autorko, jesli jestes przeziebiona, zle sie czujesz i prawdopodobnie cos Cie rozklada to usg nie da wiarygodnego wyniku ponieważ Twoje wezly zapewne juz sa z tego powodu powiekszone, oczywiscie mozesz zrobic to usg ale ja osobiscie albo bym zrezygnowala albo przynajmniej poczekala az sie podleczysz... co do wezlow to moja tato niestety zmarl na chloniaka czyli chorobe zwiazana z ukladem imunologicznym więc przez 6 lat Jego choroby musialam wiele sie na ten temat nauczyc

w zeszłym roku miałam ból gardła i żadne dostępne środki nic nie pomagały, a trwało to 2 tygodnie.Potem ból gardła ustąpił, za to węzły chłonne tak się powiększyły, że szok.No i zaczęło się latanie do laryngologa.Oczywiście byłam na USG, żadnych zmian typu guzowatego nie stwierdzono, ale przy okazji dowiedziałam się, że tętnice szyjne mam wolne od złogów, co też jest ważne.Dopiero dostałam odpowiedni antybiotyk, który brałam 10 dni, potem powtórne USG.Ważne, że przeszło:D

ale powiedzcie mi jeszcze czy wezly na szyi sa wyraznie wyczuwalne nawet jak nie sa powiekszone?? jakiej powinny byc normalnie weielkosci??

wezly zwykle czuc nawet jesli nie sa powiekszone, ale jesli lekarz stwierdzil, ze masz lekko powiekszone to naprawde nie miej obaw, ich zadaniem jest wchlaniane toksyn, wirusow itd wiec lekkie powiekszenie wlasciwie o niczym zlym nie swiadczy, odczekaj pare dni, wylecz sie i jesli nadal bedziesz uwazac, ze masz powiekszone to wybierz sie na usg

no tak tylko dzis nie czuje sie juz wcale przeziebiona, wczoraj mnie to gardlo pieklo a dzis juz nic i szkoda mi troche stracic termin :O

ale wezly moga byc nadal powiekszone, tio nie automat, to ze dzisiaj nic nie czujesz nie znaczy ze w organizmie juz nic nie ma :) skoro masz termin to zmienia postac rzecz, idz i juz :)

no i nie zrobil mi tego usg, stwierdzil ze nie ma sensdu skoro czuje ze gardlo mnie zaczyna bolec zajrzal do gardla i pwoedzial ze jest leciutko zaczerwienione, dotknal wezlow i faktycznie sa troche powiekszone mam sie zglosic za 2 tyg na usg :( boje sie:( pocieszam sie tym ze wyniki krwi mialam wszystkie w normie

a dzis jak na zlosc gardlo mnie nie boli ani troche :O ale fakt faktem od dawna jest zaczerwienione ale nie bolalo, moze tak po prostu mam i to nie zadna infekcja?:O