Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość atrakcyjny_nick

Darowizna-prosze pomozcie

Polecane posty

Gość atrakcyjny_nick

Matka podarowala mi mieszkanie,w ktorym tez jest zameldowana.W darowiznie jest zapis,ze moze mieszkac w nim nieodplatnie ale tutaj nie mieszka Czy moze mi cofnac ta darowizne?

Gość ja powiem tak......
teoretycznie może Ci cofnąć w każdej chwili darowiznę ale będzie musiała udokumentować swoją decyzję ...istniejący zapis że może w każdej chwili zamieszkać z Tobą obowiązuje i jak będzie chciała się wprowadzić do Ciebie nic nie poradzisz a jak zaczniesz walczyć z nią wtedy będzie miała podstawę do cofnięcia darowizny

Gość atrakcyjny_nick
Nie chce z nia walczyc.Nie mieszka tutaj gdyz mieszka ze swoim mezem.Interesuje mnie czy mooze cofnac decyzje i na jakiej podstawie

Gość ja powiem tak......
no i nie wspomnę o kosztach

To tak jak z testamentem,dopoki zyje osoba sporzadzajaca testament to w kazdej chwili moze go zmienic,z tego co zrozumialam,to jest zapis tzw,,z prawem sluzebnosci",czyli w kazdej chwili matka ma prawo sie wprowadzic i rownie dobrze moze cofnac zapis lub go zmienic.

Gość lillali
darowiznę ciężko jest cofnąć trzeba udowodnić, że obdarowany jest niegodny darowizny tj. dopuścił się wobec darczyńcy rażącej niewdzięczności.

Gość skurkoreczek
darowiznę można cofnąć tylko w wypadku rażącej niewdzięczności i trzeba to udowodnić.

Gość atrakcyjny_nick
Dziekuje za pomoc. Przeczytalam watek na forum prawym i tak sobie raczej nie moze Jest tam zapis o razacej niewdziecznosci -i o tym wlasnie mowila

Gość atrakcyjny_nick
no wlasnie ciekawe jak to sie odnosi do rzeczywistosci Ja place za to mieszkanie.Teraz wyremontowalam i zakupilam meble-koszt 40 000 Moja matka tutaj nie mieszka gdyz mieszka z mezem od 10 lat

No wlasnie do razacej niewdziecznosci mozna zaliczyc fakt,ze jesli matka bedzie sie chciala wprowadzic a Ty jej na to nie pozwolisz,to bedzie podstawa prawna do niedotrzymania warunkow zapisu z Twojej strony, najlepiej zalatwic sprawe dogadujac sie z matka i nie stwarzac sytuacji ktora doprowadzila by was do sadu.

Gość atrakcyjny_nick
ale ona nie chce sie wprowadzac a jezeli przyjezdza to ma swoj pokoj probowalam sie z nia dogadac lecz niestety zmuszala mnie do tego,zebym robila tak jak ona chce i kierowala moim zyciem Postawilam sie wiec powiedziala,ze cofa darowizne Mam gdzies jej mieszkanie ale nie pojde na bruk z dzieckiem

Gość atrakcyjny_nick
a nie orientujecie sie czy moge zameldowac w tym mieszkaniu swojego partnera?

Gość atrakcyjny_nick
moze ktos sie orientuje?

Gość takajednazładziewczyna
możesz, przecież po darowiźnie mieszkanie jest twoje.

Gość atrakcyjny_nick
aha rozumiem czyli mama szaleje bo malo moze teraz zrobic dziekuje,ze mnie uskokoiliscie za takie same porady jak tu mi daliscie na forum zaplacilam dzisiaj 100zl za 5 min rozmowy