Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość INTERCYZA

INTERCYZA CZY CO?

Polecane posty

Gość INTERCYZA

PYTANIE : JEŚLI WYCHODZĘ ZA MĄŻ ZA FACETA KTÓRY MA DZIECI Z POPRZEDNIEGO ZWIĄZKU TO JEŚLI WYBUDUJEMY WSPÓŁNIE DOM- KTÓRY W ZASADZIE BEDZIE MAJĄTKIEM WSPÓLNYM - BO ZOSTANIE WYBUDOWANY PO ŚLUBIE, ALE BEDZIE ZAPISANY NA MNIE TO CZY PO EWENTUALNEJ SMIERCI MĘŻA JEGO DZIECI Z POPRZEDNIEGO ZWIĄZKU BĘDĄ MIAŁY JAKIEŚ PRAWO DO MAJĄTKU ZWIĄZANEGO Z OWYM DOMEM??

Gość oczywiscie ze tak
będą dziedziczyć jego połowę

Gość hohohoooo
tak, do jego czesci, a jesli nie macie intercyzy to dom bedzie wsz wspolny

Gość jklkjhlh
tak jego dzieci będą dziedziczyły połowę domu

Gość INTERCYZA
CZYLI GÓWNO Z TEGO ŻE DOM NA MNIE SKORO NIE MAMY INTERCYZY? A CO GDY MAM INTERCYZE I DOM JEST NA MNIE?? CO ONE DZIEDZICZĄ?

Gość oczywiscie ze tak
jego dzieci będą miały prawo do połowy po ojcu, czyli do 1/4 domu

Gość oczywiscie ze tak
gdyby dom był już teraz, zapisany na Ciebie, nikt nie miałby do niego prawa na razie nie masz majątku, który objęłaby intercyza czyli, powstanie ten majątek w czasie waszej wspólnoty majątkowej

bez intercyzy ani rusz. Albo zróbcie dziecko i na te dziecko przepisz działke z domem i wtedy tamte bachory chuja dostaną A w ogóle co to za pomysł wiązac się z dzieciatymi ludxmi, potem same kłopoty - jak z resztą sama widzisz

Gość dfhkshfisaa
jesli jeszcze nie zaczelas budowy domu nie masz dzialki etc. to mozesz spisac intercyze i maz nie bedzie mial nic do tego, a jesli juz masz dzialke lub zaczelas budowac dom to intercyza ci nic nie da poniewaz juz jest to wasz wspolny majatek i nie wazne ze zapisaney tylko na ciebie

Gość żona dzieciategoo
no to jednak widze ze ja jestem dobra kobieta, bo moj maz dziecko z poprzedniego malzenstwa kupilismy mieszkanie pobudowalismy dom i dla mnie jest to logiczne, ze naszemu wspolnemu dziecku damy dom to jego dziecku z pierwszego malzenstwa damy mieszkanie przeciez to dziecko mojego meza

Gość INTERCYZA
A GDYBY JE WYDZIEDZICZYŁ W TESTAMENCIE?? DO KPIARZ- JESLI PRZEPISZEMY DOM NA NASZE WSPOLNE DZIECKO TO TAMTE NIE POŁOŻĄ ŁAPY?

Gość INTERCYZA
MY NIESTETY NIE MAMY DOMU I MIESZKANIA- GDYBY TAK BYŁO PEWNIE TEZ BY BYŁ TAKI PODZIAŁ :P

Gość jljzvjlzjvljj
ale jego dziecku tez sie cos nalezy , tez jestem w podobnehj sytuacji i nie wyobrazam sobie abym byla tal\ka abym kompinowac na lewo i prawo aby dziecko mojego meza nic nie dostało, brrr nie wyobrazam sobie mojego takiego podejscia

Gość INTERCYZA
MOZE IM ZAPISAC COS INNEGO, ALE WARA OD DOMU :P

Gość INTERCYZA
WIEC CO JESLI W TESTAMENCIE NIE ZAPISZE IM NIC?? TO PPODOBNO I TAK IM SIE COS NALEZY ? TO PARWDA?

Gość testament mozna podwazyc
i jeszcze jest duzo myków, powiem ci tak jesli juz zaczeliscie budowe i nie mieliscie wczesniej intercyzy to mozesz stanac na glowie a jak jego dziecko bedzie madre to i tak bedzie mu sie cois nalezało

Gość oczywiscie ze tak
DO KPIARZ- JESLI PRZEPISZEMY DOM NA NASZE WSPOLNE DZIECKO TO TAMTE NIE POŁOŻĄ ŁAPY? - położa :), bo Ty zachowałabyś swoją połowę, a wasze wspólne dziecko i jego dziecko z poprzedniego związku i Ty też startowalibyście do podziału połowy męża WIEC CO JESLI W TESTAMENCIE NIE ZAPISZE IM NIC?? TO PPODOBNO I TAK IM SIE COS NALEZY ? TO PARWDA? - prawda, 1/8 połowy po mężu, tzw. zachówek

Gość jesteś materialistką
samolubną w dodatku. Myślisz tylko o sobie. Twój facet, teraz mąż był by głupi gdyby podpisał intercyzę. Przecież, gdyby Ci się znudził, został by "goły i wesoły" bo cały Wasz majatek był by zapisany na Ciebie

Gość INTERCYZA
DO "JESTEŚ MATERIALISTKĄ": KOCHAM MOJEGO MĘŻA I NIE CHODZI MI O TO ŻEBY MIEĆ CAŁĄ KASE DLA SIEBIE (BO SAMA SPORO ZARABIAM I NIE ŻERUJĘ NA KASIE INNYCH) JEGO EX WYDOIŁA GO ŁADNIE PO ROZWODZIE. DOSTAŁA DELIKATNIE MÓWIĄC BARDZO DUŻO KASY PLUS NIERUCHOMOŚCI I RUCHOMOŚCI (ZGODZIL SIE TA TO BO ZALEZALO MU NA ROZWODZIE KTORY UTRUDNIAŁA). UWAŻAM ŻE WYSTARCZY TO TAKŻE JAKO SPADEK DLA JEGO DZIECI. POZATYM NIE CHCIALABYM ŻEBY POLOZYŁA TEŻ ŁAPSKA NA TYM CZEGO DOROBIMY SIĘ Z MĘŻEM WSPÓLNIE-POSŁUGUJĄC SIĘ DZIEĆMI RZECZ JASNA. WIEC NIE OCENIAJZ GÓRY JEŚLI NIE ZNASZ KONTEKSTU :)

Gość oczywiscie ze tak
oczywiście, prawnik lepiej Ci doradzi dla mnie w takiej sytuacji wyjściem byłoby oficjalne zniesienie wspólnoty majątkowej i dopiero wykup działki, zakup materiałow bud., budowanie domu itp. ( wszystkie papiery - na Twoje nazwisko, przelewy - z Twojego konta itd.) 🖐️

Gość INTERCYZA
działka jest moja- darowizna

Zamiast tu gdybac oi chybac idz do notariusza, on musi dac odpwiedz. To u niego spiusuje sie testament i to u niego jest intercyza. On Ci doradzi najlepsze rozwiazanie.

Gość INTERCYZA
chyba testamentu spisanego u notariusza raczej sie nie podwazy?