Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ladyjj

Bierzmowanie

Polecane posty

Gość Ladyjj

Otóż niedługo będę bierzmowana i chciałabym wybrać sobie odpowiednie imię, patronkę która byłaby odzwierciedleniem mnie. Czy zna ktoś może kobiety święte waleczne, niezłomne i takie które nie poddawały się? Joanna D,Arc odpada ponieważ Asia to moje pierwsze imię.

Gość aniamaria 1070
Najlepiej poczytaj sobie jakas ksiazke o swietych katolikich i wybierz odpowiednia patronke.

Gość swieta Genowefa z Paryza
Życie Genowefy obrosło wieloma legendami. Urodziła się w Nanterre pod Paryżem. Pochodziła z rycerskiego rodu lub była dzieckiem zamożnych rolników. Gdy miała 7 lat przybył tam biskup Auxerre św. German. Zauważył on Genowefę w tłumie, który zebrał się wokół niego i przepowiedział jej, że zostanie świętą. Wręczył jej medalik (lub krzyżyk) z którym się nigdy nie rozstawała. Po śmierci rodziców Genowefa w wieku ok. 15 lat przeniosła się do Paryża (noszącego wtedy nazwę Lutecja). Tam z rąk miejscowego biskupa otrzymała welon dziewicy poświęconej Bogu. Prowadziła życie ascetyczne, przepełnione modlitwą i wyrzeczeniami. W 451 r. w okolice Paryża nadciągnęły oddziały Hunów pod wodzą Attyli. Mieszkańcy chcieli opuścić miasto. Genowefa zachęcała ich do postu i modlitwy i przepowiedziała, że miasto zostanie ocalone. Rzeczywiście, Hunowie skierowali się w inną stronę. Podczas oblężenia miasta przez Franków zorganizowała dowóz żywności. Zmobilizowała ludność do rozpoczęcia budowy bazyliki Saint-Denis.

Gość Elmo.
niedługo to znaczy kiedy? ja za 2 godziny będe brała Marcelina:) pozdrawiam

ja wzięłam św. Faustynę, nie była waleczna ale bardzo ją polecam jako patronkę... :)

Gość ddddddddddddoooo
Ja chyba "biorę" Rozalia :D

Gość zrospaczona panna młoda2010
idź stad

Gość ddddddddddddoooo
Ale że kto? Ja?

Gość superek
feee,co to za zboczenie,żeby się bierzmować u pedofilów,hahaaaa