Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Atija

NIE WIEM OD CZEGO ZACZĄĆ LECZYĆ NADMIERNE OWŁOSIENIE.

Polecane posty

Z tym problemem żyje już kilka ładnych lat. Do tej pory ukrywałam to przed wszystkimi - przed rodzicami i co najważniejsze partnerem. Bałam się, że odrzucania itd. Ukrywałam to częstą depilacją. Ale teraz dojrzałam do podjęcia decyzji, jak dla mnie bardzo ważnej i chcę zacząć to leczyć. Opowiedziałam bliskim o swoim problemie i czuję się o niebo lepiej. Nie wiem jak zacząć "działać" w tej sprawie. Może trochę przybliżę. Więc tak: - owłosienie mam praktycznie wszędzie, jest dość ciemne i gęste - mam problemy z cerą, jest tłusta i ciągle wyskakują mi jakieś krosty -włosy na głowie wypadają mi, zaczynają robić się zakola Ale, 3 miesiące temu urodziłam dziecko , z zajściem w ciąże nie było problemu, jajniki mam zdrowe. Czy mam pójść z tym problemem do ginekologa czy endokrynologa? Czy koszta badan hormonów itd są wysokie ? Czy trzeba badania robić prywatnie ( mam cieżką sytuację materialną) Od czego zacząć? Nie mam kogo się poradzić, dlatego pytam własnie tu...

Z tego co wiem do endokrynologa potrzeba skierowania, więc zacznij najpierw od wizyty u lekarza rodzinnego - nakreśl mu problem , rodzinny skieruje Cię do endokrynologa i zacznie leczenie, powodzenia :)

Gość erhgdfvtrhjgtfd
z tego co piszesz wnioskuję, że poziom testosteronu masz za wysoki. google nie gryzą i możesz tam poczytać o kosztach itp. :classic_cool:🖐️

Gość obeznana w temacie
to co Ci mogę poradzić to tak-najlepiej poszukaj ginekologa-endokrynologa(2 w 1) w swojej miejscowości,za badanie hormonów i tak będziesz musiała zapłacić niezależnie czy będziesz miała skierowanie czy tez nie, koszt jednego hormonu ok 20-25 ale są i droższe,ale przede wszystkim udaj się do lekarza on pokieruje jakie hormony trzeba wykonać i ewentualnie jakie leczenie zastosować.

Gość podejrzewam ze masz
zespół policystycznych jajników...

Gość fser srfsefd
a ja mam taki problem ze mam bialy meszek - widoczny w sloncu WSZEDZIE! Na twarzy na szyji na pupie WSZEDZIE. Czy to tez leczyc?

Gość ładny mi motylek...
"podejrzewam ze masz zespół policystycznych jajników..." ----> puknij się w głowę ! Wtedy autorka miałaby straszny kłopot z zajściem w ciążę. A jak pisze jajniki są ok :D

Gość podejrzewam ze masz
Przy tej chorobie nie koniecznie muszą być problemy z zajściem w ciąze, wiem, bo sama mam;)

Gość ładny mi motylek...
ja też mam :) Ale o bezproblemowym zachodzeniu w ciążę przy pco jakoś nigdy nie słyszałam :/

Gość wiosenka majowa
tez mam problem z owlosieniem ale nie az taki jak ty, wspolczuje. ja poszlam do ginekologa do zwyklej przychodni(mam troche owlosienia meskiego tz.ciemniejsze wloski i twarde rosna mi na brodzie oraz obfite owlosinie na udach i okolicach) dostalam skierowanie na badania(chormony za darmo, usg tez zadarmo). nie mam histuryzmu, testosteron w normie ale jest wyzszy stad wlosy, bralam chormony tz.tabletki pomagaly ale ja sie zle czulam wiec przestalam stosowac antykoncepcje, teraz zaczne stosowac globulki dopochwowe z chormonem. jesli sie okaze ze masz histuryzm to wspolczuje

Gość podejrzewam ze masz
Widocznie bardzo mało wiesz o tej chorobie. U każdej kobiety przejawia się ona inaczej, niektóre mają hirsutyzm, niektóre łysienie androgenne, u niektórych przejawia się to zatrzymaniem miesiączki. Ja problemów z miesiączka nigdy nie mialam akurat ;)