Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rrrrrrrrrrrrrrr

czemu wódki nie powinno pipijać się sokiem grejprutowym???

Polecane posty

Gość rrrrrrrrrrrrrrr

jw słyszałam kilka opinii że wódki nie wolno popijać sokiem z grejprutów, dlaczego?

Gość pepsitwista
niczego nie wolno, bo zwieksza dzialanie ok4 razy. Tabletek np tez nie wolno popijac tym sokiem bo wtedy ich dzialanie zwieksza sie!

Aj gowno, gowno prawda. Grejfrut zwiększa działanie tylko niektórych leków metabolizowanych przez CYP250, ale do zwiększania ich mocy musiałabyś pic grejfruta przez pare tygodni nonstop. Jest po prostu słabym wzmacniaczem. A tego, ze nie wolno popijac nim wódki to pierwsze słyszę

Gość pepsitwista
pisalam prace magisterska na ten temat, opierając sie o różne badania, tak wiec mozesz wierzyc lub nie.

Ja tez pisałem prace magisterską :D🖐️ Hahaha, coś slaba ta twoja praca, skoro podstawowych informacji nie wiesz. Powtarzam, grejfrut jest o kant duupy rozbic jeżeli chodzi o wzmacnianie leków. Ma efekt jedynie, jeżeli będziesz się nim obżerac tydzień, dwa. Gdyby było inaczej to wyobraź sobie jak możnaby zaoszcędzic na lekach, biorąc 4-krotnie mniejszą dawkę i podbijając jej moc 4-krotnie grejfrutem :classic_cool:

Gość ffffffffffffffffffffffffffff
A ja wlasnie slyszalam, ze wodke powinno sie wrecz popijac sokiem grejpfrutowym, bo on ma jakis skladnik w sobie, ktory zabija zapach wodki...chodzi mi o to, ze nikt nie wyczuje, ze piles dzien wczesniej ja tak robilam w liceum, zawsze popijalam sokiem grejpfrutowym i rodzice mnie nigdy nie wyczuli ze cos pilam, moglam normalnie z nimi rozmawiac

Gość pepsitwista
a ja gdzies tu napisalam ze jak sie raz wezmie i popije to sie jest 4 razy bardziej spitym?? Nie moge sie doszukac :o

Gość kamusia1987
a ja zawsze popijam wódkę tym sokiem bo to mój ulubiony

Gość pepsitwista
Po pewnym czasie od regularnego spozywania tego soku grapefruit zwieksza swoje dzialanie 4krotnie. Pasuje?

Gość pepsitwista
tzn zwiększa dzialanie leków m.in.

Skąd wiesz czy 4-krotnie? To słaby wzmacniacz, by sam efekt uzyskac trzeba długo pic, a o takim wzmocnieniu to raczej nie ma mowy :o

Gość pepsitwista
srednio tak wyszlo mi w badaniach. Byc moze masz na mysli sok typu hortex albo inny zawierający duzo wody. ja mowie o soku wycisnietym z grej. I nie trzeba pic 2 tygodnie jak piszesz codziennie, albo non stop jak insynuujesz. Wystarszy regularnie pita szklanka na tydzien, pół.

Gość fdhnfgns
niemozlwe zeby szklanka na tydzien zwiekszala dzialanie lekow, wyssalas to sobie chyba z palca. ciekawe dlaczego diabetolodzy, lekarze, dietetycy polecaja grejpfruty przy cukrzycy- nikt nigdy nie wspomnial o zwiekszaniu dzialania lekow :o a co do wodki to zapytam znajomego doktora zajmujacego sie alkoholami

Gość pepsitwista
ale czy ja wam kaze mi wierzyć. mam to w nosie czy mi wierzycie czy nie. Idzcie pytajcie czaytajcie i sami do tego dojdziecie, a przy okazji zawsze czlowiek czegos nowego sie dowie .

Gość pepsitwista
to wszystko zalezy od przyswajalnosci leku, oczywiscie ze jest róznie, mowie o wartości sredniej, która byc moze nie powinna byc stosowana.

Gość nlkki;
ciekawe dlaczego diabetolodzy, lekarze, dietetycy polecaja grejpfruty przy cukrzycy- Bo reguluja poziom cukru, a pol grejpftura zjedzonego przed posilkiem sprawia, ze jedzenie jest wolniej wchlaniane, a co za tym idzie nie nastepuja gwaltowne wyrzuty insuliny. Rowniez slyszalam, aby nie popijac lekow sokiem z grejpfruta.

Gość fdhnfgns
ale ja doskonale wiem dlaczego polecaja jedzenie grejpfrutow :o tylko niektorzy poza cukrzyca maja inne choroby i biora tone lekow (albo maja np raka trzustki -czyli morfina i inne "narkotyczne" leki) i jakos ZADEN lekarz a bylo ich wielu (lacznie z profesorami i konsultantami krajowymi roznych dziedzin) nie wspomnial ze wzmaga dzialanie lekow. moze jakis link do publikacji o tym?

Gość madiukkia
cos takiego znalazlam: Pod koniec lat osiemdziesiątych naukowcy w Ontario podczas prób z efektywnymi sposobami krycia smaku alkoholu odkryli przypadkowo, że alkohol maskowany skoncentrowanym sokiem grejfrutowym podwyższa poziom felodypiny 3-krotnie u osób które zażywały ten lek. Jak się później okazało, grejfrut posiada substancje ingerujące w absorpcję około dwóch tysięcy leków, od leków obniżających cholesterol aż po popularną viagrę. Dalsze badania wykazały, że sok grejfrutowy ma właściwości redukujące początkowy metabolizm poprzez zmniejszenie aktywności cytochromu P-450 izoenzymu 3A4 (CYP3A4) w jelicie. Głownym aktywnym składnikiem powodującym takie zmiany są furanokumaryny - w największej ilości są to: 6,7-dihydroksyberagamottyna(DHB) i bergamottyna. Właściwości furanokumaryn - doprowadzających do utraty enzymu CYP3A4 - odkryto po przeprowadzeniu drobnej jelitowej biopsji wykonanej u zdrowych pacjentów przed i po spożyciu soku grejfrutowego. Naukowcy zanotowali wówczas, że zawartość enzymu CYP3A4 spadła nawet o 50% po konsumpcji zaledwie jednej szklanki soku (1). Stwierdzono również, że ten efekt może być uzyskany zarówno przez podanie ekstraktu grejfrutowego lub też oczyszczonego DHB. Odkryto, że powodem spadku stężenia CYP3A4 w organizmie jest spowodowane przyspieszoną degradacją enzymu poprzez działanie DHB, bez zmiany tempa jego syntezy. Największe oddziaływanie DHB na CYP3A4 odnotowano po 2 godzinach od spożycia soku grejfrutowego. Moc interakcji soku grejfrutowego z lekami zależy od przyswajalności przyjmowanego leku. Przykładowo, felodypina o przyswajalności tylko 15%, zwiększa swoją koncentrację w krwi trzykrotnie. Poziom amlodypiny natomiast, która posiada przyswajalność 80% wzrasta marginalnie. Oczywiście poziom DHB w grejfrutach jest bardzo różny, zależny zarówno od jego odmiany, warunków dojrzewania, czy też od postaci soku (mrożony/swieży). Wpływ na oddziaływanie soku ma również ciągłość jego spożywania - picie szklanki soku codziennie przez tydzień zwiększy interakcję z lekami, poprzez większy wpływ na enzym. Trzeba też pamiętać, że CYP3A4 ma u osób różne poziomy koncentracji. Im większa koncentracja enzymu u człowieka tym większy wpływ działania soku grejfrutowego na metabolizm.