Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pigula87

badanie dna oka

Polecane posty

hej! mam pytanie do mam, które jeździły z dziećmi na badanie dna oka. Moja córka urodziła się z punktu medycznego wcześniakiem niby w terminie ale,że ważyła 2300 zatem to otrzymała takie skierowanie na badanie dna oka. jeździłam z nią do doktora na to badanie,które wyglądało okropnie no i z początku były zmiany ale na szczęście wchłonęły się same. Byłyśmy 5razy na tej wizycie i na ostatniej p. doktor powiedziała,że jest już wszystko dobrze i że teraz jak dziecko skończy rok to trzeba powtórzyć to badanie. I ja mam pytanie właśnie do mam,których dzieci skończyły rok.. czy byłyście z dziećmi na tym badaniu? czy to także jest to okropne badanie dna oka czy takie ogólne. No bo małe dziecko to wiadomo da się tak utrzymać ale nie wyobrażam sobie jakbym miała utrzymać roczne dziecko do takiego badania???

Gość ,,,,.............,,,,,,,,,,,..
A dlaczego wyglądało okropnie? Mojej córce najperw zakroplono oczy a po pół godzinie okulistka rozszerzyła powieki i zbadała dno oka :) Niczego okropnego w tymże badaniu nie było ...

tez miała zakraplane oczy 5razy co 20minut a potem rozszerzyła oczka takim specjalnym narzędziem, które na czas badania pozostawało w oczku i całe oko było widać no nie wiem dla mnie było to straszne patrzeć na to tym bardziej,że trzymałam dziecku główkę więc wszystko widziałam i mała strasznie płakała przy badaniu a raz, to z płaczu aż się zachłysnęła i trzeba było przerwać badanie dlatego zastanawiam się jak będzie wyglądało to badanie rocznego dziecka? przecież jest takie ruchliwe...

Gość jejku zmin lekarza
u mnie oczy miał zakrapaine raz przed badaniem a takie badanie mialł robione 2 razy i nie było to straszne

wiem lekarka jest bardzo nieprzyjemna i wogóle weź odezwij się coś to Cię opieprzy ale z tego co wiem to jest bardzo dobra w tym co robi a zresztą w moim regionie jest tylko ona jako specjalista od badania dna oka u niemowląt jakbym miała jeździć gdzie indziej to jest to najbliżej Warszawa lub Kraków a jestem z okolic Kielc. ale na szczęście skończyłyśmy już tam jeździć no tylko martwię się tą wizytą gdy mała skończy rok. To i tak szczęście bo ja byłam tylko 5razy no bo w sumie córka dostała to skierowanie ze względu na małą wagę a te mamy,które miały wcześniaków co rodziły się w 30-35tyg to miały nawet po 10 wizyt. Potem przez cały dzień oczka dziecka napuchnięte..

Gość niesamowiteeee
Autorko, ile trzeba kopcić dziennie żeby w terminie urodzić takie małe dziecko??? Moja koleżanka kopciła około 30 papierosów dziennie i to dość mocnych. Syna urodziła tydzień po terminie z wagą 1700g. Teraz latają po lekarzach i lamentują, bo mały ma dużo problemów zdrowotnych jednak dalej nie widzi problemu w tym że karmi i kopci:o

nigdy nie paliłam i nie palę tym bardziej w ciąży alkoholu też nie pije.. pierwsze dziecko synek miał 3600g a córka malutka nie wiem czemu, w obydwu ciążach chudłam w pierwszej do 4miesiąca a z córką do 6miesiąca schudłam 6kg a dopiero potem do końca ciąży przytyłam około 8kg i miałam problemy z ciśnieniem, było bardzo wysokie i obydwie ciąże zakończyły się nagłym i niespodziewanym cięciem cesarskim więc nie tylko palaczki czy pijaczki mają problemy z dziećmi ale zwykłe kobiety dbające o siebie także

Niesamowiteee ty chyba nie wiesz wogóle o czym piszesz!! Albo jesteś taka tępa albo mocno zacofana i poczytaj trochę więcej na temat niskiej wagi urodzeniowej u niemowląt, a zwłaszcza u wcześniaków, zanim napiszesz kolejną głupotę na forum i zrobisz z siebie debila... Ja również urodziłam dziecko w 36 tc z wagą 1980g 48cm (hypotrofia płodu). Teraz córcia ma 7 miesięcy i wagowo dogoniła inne niemowlaki urodzone o czasie. I chciałam powiedziec,że też bardzo o siebie dbałam, nie palę i nie piję. Badanie dna oka mieliśmy w 2 miesiącu życia, a teraz kolejne w 8- kontrolne. Też tak samo nie za przyjemnie wyglądało...

Gość gość
do pigula87 Moja 6cio miesięczna córka miała robione badanie dna oka i badanie światłem. Bezinwazyjne. Ale jeśli dziecko jest wcześniakiem lub ma mała wagę urodzeniowa to raczej bada się tak jak to miało robione twoje dziecko. Ja robiłam prywatnie w Pińczowie u dr Waligóry. Sympatyczny lekarz a moja Julcia cały czas się śmiała. Mój nr gg 4570545 pisz jak masz pytania.

Gość gość
Dlatego własnie i ja zapisze sie do tego salonu na wizyte i wreszcie zrobie sobie porzadne okularki.

Gość gość
Dla mnie tak naprawde wazne jest to zeby jednak wybrac dobre szkła do okularów a potem oprawki. Sama zreszta teraz zdecydowalam sie na szkła LED Control i jestem bardzo z nich zadowolona http://www.ledcontrol.pl/

Gość gość
Soczewki fotochromowe to naprawde super sprawa. Sama sie teraz na takie zdecydowałam. DO tego jeszcze fajna sprawa bo na lato sa mega wygodne. Ja jestem w 100% zadowolona.

Gość hhhhgość
BYŁAM WCZORAJ Na tym badaniu z rocznym synkiem. Jest wcześniakiem i też miał adania z tą klamrą na oczku ale rocznemu dziecku sie tego nie zakłada bo jest już za duże i moze sobie krzywde zrobic, trzymasz dziecko a pani zagląda w takich okularasz i ze szkłem powiększającym nic strasznego palcami rozchyla powieki

Gość gość
Syn w wieku 8 mcy miał pod narkozą, żeby było dokładnie

Gość gość
W Krakowie jest fajny salon optyczny Koczorowski na Długiej wiec jesli mieszkasz niedaleko to naprawdę polecam, bo ja tam zawsze jak tylko albo chce wymienic oprawki albo szkła to wybieram sie do nich.

Gość gość
Preferowałabym udać sie do okulisty na badanie. Często salony optyczne "po omacku" wykonują takie badania, czy tez dobieranie okularów bądź soczewek. Naczytałam sie tyle o badaniach oczu, ze pozniej pieką albo występuje problem z niedowidzeniem ja natomiast po wizycie w Spektrum nie miałam żadnych problemów

Gość gość
Sama teraz jestem na etapie poszukiwania dla siebie własnie odpowiednich okularów na lato. Zawsze mam problemy ze znalezieniem tych właściwych wiec chyba wybiore sie do tego salonu, skoro tak polecasz.

Gość gość
Zdecydujcie się na takie szkła http://szajna.pl/strefa-uzytkownika/praca-przy-komputerze/ Ponieważ to najlepsze rozwiazanie jesli chodzi o bezpieczeństwo i komfort naszego wzroku. Popytajce w swoich salonach optycznych własnie o soczewki okularowe Szajna. Uwazam ze są zdecydowanie najlepsze na rynku.