Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PszczołaMarysia

Uczulenie na jad owadów żądlących

Polecane posty

Gość PszczołaMarysia

Czy ktoś jest uczulony ? zastanawiam się jak sobie z tym radzicie, moja najlepsza przyjaciółka jest uczulona i nie wiem jak jej pomóc. wiem, że to bardzo niebezpieczna alergia, a teraz jak zacznie być ciepło, to os i pszczół będzie pełno.

Gość PszczołaMarysia
Nikt nie ma takiego problemu? a może po prostu taka alergia się jeszcze nie ujawniła, myślę, że warto byłoby wiedzieć, co w takiej sytuacji należałoby zrobić.

znam dwa przypadki. jeden to moj kumpel, jak go uzadli, to spuchnie mu to miejsce, po 2 dniach jest ok. drugi to moja mama-w kazdej kosmetyczce i w pracy i w domu musi miec przy sobie adrenaline:O

ja to mam. nosić przy sobie odpowiednie leki (mi wystarczają sterydy, przy silnym uczuleniu powinno sie nosic pen z adrenaliną). powiedzieć znajomym - moi wszyscy wiedzą i nikt sie głupio nie zachowuje kiedy panikuję na widok "żądłowców", tylko wrecz przeciwnie, sami pilnują i mnie oganiaja. zapoznać najbliższą osobę z podstawami reanimacji. zawsze nosić przy sobie telefon naładowany z numerem pogotowia, zawsze wiedzieć gdzie się jest żeby mozna było okreslić karetce gdzie ma pojechac. no i unikąc wszystkiego co groźne...

Gość panizalergia
a słyszeliście o tym, że na alergie na jad owadów żądlących (błonkoskrzydłych) można się odczulać ? taka terapia wykonywana jest w szpitalach i jest w pełni refundowana. jeżeli ktoś byłby zainteresowany to na stronie osa.org.pl w zakładce terapia odczulająca można znaleźć listę ośrodków, które ją wykonują.

jesli jest to prosta alergia na jad i tylko to to owszem mozna :) chociaz oczywiscie skutek rzadko kiedy jest kompletny. ale jesli jest opcja ulżenia sobie choc troche to czemu nie. moja historie alergiczne sa o wiele rozleglejsze i nie nadaję się do takiego leczenia niestety. obecnie zastanawiam się nad wzieciem Histaglobuliny, ale torchę się jej boję...

Gość Hali
a ja słyszałam, że terapia odczulająca jest, w przypadku uczulenia na jad owadów, najbardziej skuteczna. tzn podobno najwięcej procent pacjentów udaje się odczulić. z reszta chyba nie ma się nad czym zastanawiać, to jedyny sposób leczenia. na korzyść odczulania przemawia też to, że jest wykonywany pod nadzorem wykwalifikowanego personelu medycznego i w warunkach dających możliwość szybkiego reagowania na niebezpieczne sytuacje. ważne jest też to, że za taką terapię nie musimy płacić z własnej kieszeni.

Gość KasienkaZeWsiWarszawa
A czy w wyniku użądlenia zmarła aktorka Ewa Sałacka ?

Gość PszczołaMarysia
z tego co pamiętam to ona zmarła na skutek wstrząsu anafilaktycznego wywołanego użądleniem przez któregoś z owadów tzn błonkoskrzydłych. czyli była uczulona na jad tych owadów. temat na czasie, bo teraz zaczyna się okres kiedy te paskudy zaczną latać

Gość MajaW
W dzień dobry TVN był we wtorek program na ten temat. jakby ktoś był zainteresowany, to wklejam linka do tej strony: http://dziendobrytvn.plejada.pl/26,32942,news,,1,,uzadlenia_i_ukaszenia,aktualnosci_detal.html

Gość ViolaK
Znalazłam stronę poświęconą temu tematowi, to osa.org.pl

Gość Martwie sie
mam nadzieje, że na komary nie można mieć uczulenia, takiego jak w przypadku osy i pszczoły, bo w tym roku komarów jest masa. cała jestem pogryziona :(