Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dziarek_84

Pytanie do krakusów

Polecane posty

Krakowskie rozmówki - PRZEWODNIK PO KRAKOWIE ::Przewodnik Kraków - Oprowadzanie po Krakowie - Informator - Zwiedzanie Krakowa z przewodnikiem miejskim - zapraszam do Krakowa www.abc-krakow.pl Do Pobrania Pytania i odpowiedzi QUIZ Mój czas Kontakt * Przewodnik * ZWIEDZANIE * Aktualności i wydarzenia * Jak Kraków świętował 750-lecie lokacji * Programy dla Szkół dofinansowane przez MEN * Drogowskazy * Impresje * Galeria * Legendy * Polecam Drogowskazy Krakowskie rozmówki andrut - wafel bandzioch - brzuch baniak - głowa bańka - bombka (na choinkę) borówka - czarna jagoda brusznica - borówka (czerwona) blichówka - metalowa packa do nakładania tynku (ja) był/(my) byli - używanie czasownika by w formie 3-cioosobowej do pierwszej osoby. Ja byłem/my byliśmy. chałat - fartuch chodzić do figury - chodzić bez płaszcza chmiel - piwo chrust - faworki cumel, cumelek - smoczek cwibak - keks cz - powszechna i konsekwentna wymowa grupy "trz": Pociąg do Czebini odjedzie z peronu czeciego o pietnastej czydzieści czy. ducka - koszyk; w ducke - dużo dziopa - dziewczyna ferszalunek - kombinezon, ubranie robocze flaszka - butelka (częściej niż w innych regionach) fliza - kafelek grysik - kasza manna git - jest dobrze, super iść na nogach - iść piechotą jarzyna - włoszczyzna kaflarz - zdun kajzerka - rodzaj bułki z charakterystycznie wyciętym krzyżem kiszone (ogórki) - kwaszone (ogórki) kuzyn - brat cioteczny łor - prostak majzel - przecinak maniurka - dziewczyna na - za (dot. ceny, np.: Na ile jest to ciasto?) nakastlik - szafka nocna -no - końcówka dodawana do czasowników stosowana w podobny sposób do partykuły wzmacniającej "-że", a także w prośbach mniej grzecznościowych (pomiędzy znajomymi), np. skoczno mi po precla. oglądnąć - obejrzeć ostrężnica - jeżyna ostrężyna - jeżyna patrzałem itp. - patrzyłem itp. pole - dwór; wyjdźże na pole, jak jest na polu? [= jaka jest pogoda?] itd. pomóż - postać bezokolicznika czas. "pomóc": Chodźże, musimy mu pomóż popiołka - popielniczka parasolka - parasol pęcak - pęczak (kasza) pluskiewka - pinezka ptyś - ekler pularysek - portfel pantofel - kapeć rajtki - rajtuzy, rajstopy rodzynek - rodzynka rampa kolejowa - szlaban kolejowy rajbetka - paca do zacierania tynku rejbel - psotnik, urwis se - sobie (stosowane z większą częstotliwością niż w jęz. ogólnopolskim, np. weź se - weź, zjedz se - zjedz, dej se siana - daj spokój, zrezygnuj) sietniok - prostak, prymityw (od siec - ścinać zboże sierpem) skiepka - popielniczka spaźniać się - spóźniać się społka - popielniczka szabaśnik - piekarnik sznurówka - sznurowadło sznycel - kotlet mielony ślichta/szlichta - zaprawa tynkarska strugaczka - temperówka szlug - papieros weka/wek - bułka wrocławska (paryska) wyścigować się - ścigać się wasserwaga - poziomica -że - obficie stosowana końcówka trybu rozkazującego: chodźże, dajże [= daj], weźże się [wym. "weże sie", = odejdź, przestań] -ż - jak wyżej dla l.mn.: chodźcież, dajcież, weźcież się Powrót _________________________________________________ Przewodnik po Krakowie, oprowadzanie po Krakowie, zwiedzanie Krakowa, zabytki Krakowa, ciekawostki o Krakowie, podróżowanie po Polsce, Sukiennice, Wawel,

hehe niektóre zwroty jak na przykład sietniok to widze pierwszy raz :D a niektóre to nie wiedziałam,ze są naszą gwarą,myślałam,że są ogólne

Gość
Kamech nie zachowuj się jak dziecko :D

Kamesia, mieszkam w Wawce i mi nie ulbiżaj bo mogę się więcej lansić od Ciebie :classic_cool: :D

Gość bbbhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
najlepsze jest i tak Trojmiasto i zero dyskusji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ja to zawsze mówię ze wychodzę na zewnątrz, a jak mam na myśli że idę do domu to mówię, że idę do wewnątrz. no proste :D

"najlepsze jest i tak Trojmiasto i zero dyskusji !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" oj trują to miasto, trują - przez trujmiasto przepływa cały syf, jaki warsiawka i kraków spuszcza do wisły :D