Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość licealista drugoklasistka

zada domowe - j. polski

Polecane posty

Mam zadanie domowe z polskiego... "Heroizm w Zdążyć przed Panem Bogiem" (chodzi o heroizm Żydów). Wiecie coś na ten temat ? Pewnie napiszecie ze sa google itd...ale nie chce przepisywać "żywcem",,,Wolałabym aby ktoś mnie naprowadził. Proszę !

Gość a czytalas to chociaz?

Tak czytałam...wiem, o co chodzi w lekturze... Edelman itd... Wiem, że heroizm Żydów polegał na ich cierpieniu...walczyli o swoją godność do samego końca mimo, że wiedzieli że umrą... Tylko nie wiem jak to ładnie ubrać w słowa...Jak ja nie znoszę pisać takich rzeczy ;/

Hanna Krall w swoim dziele "Zdążyć przed Panem Bogiem" ukazuje heroiczną postawę ginących Żydów. Owe społeczeństwo Żydowskie okazało się wielką odwagą i męstwem które zasługuje na wyróżnienie. Mogli oni sami odebrać sobie życie gdyż tak było by łatwiej ale woleli podjąć trudniejszą drogę i z honorem i z bronią w ręku zginąć pokazując ,że znają swoją wartość i nie zgadzają się na taki los ,pokazać swój bunt. Hanna Krall chciała pokazać czytelnikowi do czego prowadzi nienawiść między ludźmi i jaki los może zgotować człowiek człowiekowi. Autorce chodziło również ukazanie tego jak człowiek może być traktowany ,że życie jednego człowieka nie musi dla wszystkich być równie warte jak życie innego człowieka wyżej postawionego. Porusza zatem problemy egzystencjalne oraz jak już wspomniałam ukazuje odwagę i męstwo Żydów którzy uważają ,że mają prawo do godnej śmierci jak każdy inny człowiek.

Z czystej ciekawości :) Bo mi by się nie chciało komuś na forum pisać :P Każdy ma swój rozum ;)