Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adam PPP.

Jak daleko Urząd Pracy się może posunąć? Moja mama nie pracuje

Polecane posty

Gość Adam PPP.

już od 4 lat i od tych 4 lat jest zarejestrowana w Urzedzie Pracy. Moja mama nie szuka pracy bo nie może i nie musi pracować, gdyż w całości jej potrzeby od opłat za czynsz po jedzeniu kończąc pokrywam ja (jej syn). Mama jest zarejestrowana w urzedzie tylko ze wzgledu na ubezpieczenie zdrowotne. Czy urzad pracy może jakos chciec zweryfikowac z czego mama sie utrzymuje? lub np wyslac stosowne pismo do urzedu skarbowego, ze taka i taka osoba juz 4 lata nie pracuje wiec z czego zyje? bede wdzieczny za odpowiedzi.

Gość inndygo
nie sądze - teraz już nie ma przymusu pracy . Niepracowanie nie jest zabronione - czyli jest dozwolone . UP może jednak skirować Twoją mamę do pracy ,a jeśli odmówi trzykrotnie - zostaje na jakiś czas - nie wiem jaki - wykreślona z podstawowej opieki lekarskiej . To wydaje sie być wązniejszym motywem -niż eewentualne dochodzenie z czego żyje Twoja mama - bo przecież syn moze utrzymywać matkę - a nawet obcą oposobe inic nikomu do tego .

Gość mniej więcej tak jest
tylko nie jestem pewna czy 2 czy 3 krotnie można odmówić. "Wypisują" wówczas z bezrobocia na 3 miesiące, po których znów można się zarejestrować.

Gość beble
za nie przyjecie pracy po 3 krotnym przedstawieniu jej oferty jest kara 3mce utrata statusu bezrobotnego a wieć i ubezpieczenia zdrowotnego.po tym okresie można sie ponownie zarejestrowac w UP

Gość pracuje w up
nie ma mozliwosci sprawdzenie z czego mam sie utrzymuje, up może dac mamie oferte pracy jesli odmówi jej przyjecia bez konkretnego powodu zostaje wyrejestrowana na 3mc.

Gość pracuje w up
oferta pracy to nie to samo co praca - my dajemy oferty, osoba idzie do pracodowacy na rozmowe , jesli nie zostaje przyjeta pracodawca wypelnia papierek że owy ktos byl i nie zostal przyjety z takiego powodu i tyle. Jesli natomiast pracodawca napisze ze ten ktos nie chcial podjac pracy to automatycznie zostaje wyrejestrowany. A 3 krotnie mozesz odmowic przyjęcia oferty jesli ta nie jest zgodna w pelni z wyksztalceniem twoim.

Gość Adam PPP.
dziekuje Wam bardzo. Mojej mamie pracy nie oferowali ale 2 razy na kurs kierowali i odmowiła, mam nadzieje ze to nie to samo co zaoferowanie pracy i jak 3 raz pojscia na kurs odmowi to nie skresla jej. ale w sumie uspokoiliscie mnie ze tylko na 3 miesiace skreslaja i potem odnowa mozna sie zapisac. myslalem ze bezpowrotnie moga skreslic i pozostanie sie bez ubezpieczenia zrowotnego.

Gość Adam PPP.
Ostatnio pan w UP powiedział do mojej mamy takie cos: ze skoro od 4 lat nie pracuje to widocznie ma jakies "inne" zrodlo dochodu (inne = pracuje na czarno) a moja mam powiedziala ze w kazdej chwili jest gotowa przedlozyc zaswiadczenia z poprzednch 4 lat z Urzedu skabowego ze miala 0zł dochodówch a pan powiedzial na to zeby lepiej uwazala bo sobie takimi zaswiadczeniami narobi problemów i w UP i w urzedzie skarbowym. czy to mozliwe jesli tak to jak?

Gość Adam PPP.
tzn jakich problemów? czy to ze otrzymuje ode mnie pomoc pieniezna musi byc jakos opodatkowane? czy urzad skarbowy moze cos chcciec od mojej mamy ze je i zyje a nie pracuje?

Do "Pracuje w UP", czy mogę o coś zapytać?? Bo mam mały problem, nie chcę złamać prawa, a chciałabym wiedzieć coś z pierwszego źródła. :)

Gość ja nie pracuje prawie 3 lata
i jakos nikogo nie obchodzi z czego zyje

Gość miej więcej tak jest
Ja nie pracuję - bo też nie muszę (mam za co żyć, nie jestem na niczyim utrzymaniu), nikt nigdy nie wymagał ode mnie żadnych zaświadczeń i nie musiałam się tłumaczyć. Pierwszą ofertę pracy miałam dopiero po 3 latach od zarejestrowania - odmówiłam. Drugą - za jakieś pół roku od pierwszej - też odmówiłam (bez podawania przyczyny). Wyrejestrowano mnie na 3 miesiące. Potem się znowu zarejestrowałam, jak na razie minął prawie rok - i nic. Tylko chodzę się podpisać.

Gość Adam PPP.
bazienka to ile mame bede utrzymywał zostaw w mojej kwestii i nie pisz tak lekceważaco o mojej mamie ze niby ile bede ja utrzymywal bo JEJ sie nie chce pracowac bo to z dobrym wychowaniem ma niewlee wspolnego. Pozatym o emeryture mojej mamy rozniez sie nie martw :) moja mama z głodu nie umrze wiec spokojna twoja glowa

Gość kalwinia 3486
"Ja nie pracuję - bo też nie muszę (mam za co żyć, nie jestem na niczyim utrzymaniu), " to skad masz na jedzenie ze tak spytam skoro nie pracujesz a na utrzymaniu czyims nie ejstesc co??? bo takich cudów to ja jeszcze nie widzialam