Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Mariolka2906

Gruczolak przysadki mózgowej

Polecane posty

Mam gruczolaka przysadki mózgowej, mam częste bóle głowy, zaburzenia widzenia, jest wielkości 6,5mm * 3,5mm, mam skierowanie do endykrynologa muszę ustalić hormony... Chciała bym się dowiedzieć czy po hormonach można przytyć (mam nadwagę) bądz schudnąć?? Proszę o szybkie odpowiedzi....

Gość Stokrotka853
Czesc dziewczyny ja chce napisac krótko, mam 4 opakowania DOSTINEXU 0,5mg 100zł za opakowanie . Wiecej informacji na emaila lub moge zadzwonic z tego wzgledu ze jestem w Anglii. matrassylwia@interia.p l

Gość Kilcia
Do Mariolki2906 Na jakiej podstawie postawiono Ci diagnozę?Miałaś robiony rezonans?Kto go zlecał?A odpowiadając na Twoje pytanie,to zależy jaki rodzaj hormonu wytwarza ten gruczolak. Jeśli to jest prolaktyna wtedy lekami pierwszego rzutu są leki zawierające bromokryptynę. Jeśli gruczolak jest innego rodzaju to najczęściej się operuje.Powodzenia będzie dobrze.

Kilcia - no raczej nie po objawach klinicznych wyłącznie... a skoro podała nawet wymiary guza to chyba jakieś obrazowe badanie musiała mieć robione.. pewnie TK...

Gość Kilcia
Ja miałam zrobiony rezonans przysadki z kontrastem i wyszło z niego że mam mikrogruczolaka (4,5 mm), dodatkowo wykryto mi torbiel lub polip(11,8 mm) w zatoce szczękowej. Na razie tylko tyle wiem. Dowiem się więcej od lekarzy.Mam nadzieję,że będzie dobrze.

Bardzo proszę o inf. na temat makrogruczolaka wielkości 21*25*24mm. zrobiłam dziś rezonans z kontrastem i wyszło !!!Mo ze ktoś ma coś podobnego i wie jak się leczy, mam potworne bóle głowy proszę o pomoc pozdrawiam.

Gość Kilcia
No i okazało się,ze mam mikrogruczolaka w przysadce(4,5 mm). Do flondrax Powinnaś być pod kontrolą specjalisty,najlepiej endokrynologa. Wiesz jaki hormon wydziela ten gruczolak?Bo jesli to jest guz prolaktynowy to leczeniem pierwszego rzutu powinna być bromokryptyna (nawet jeśli jest to duży guz). Masz jakieś inne objawy,oprócz neurologicznych?Napisz do mnie na gg:25434464.

Gość malek
Widzę pani dr Kilcia jest swietnym specjalistą, nawet na odległośc postawi diagnozę i poda leczenie :/

Gość Kilcia
Nie jestem lekarzem,po prostu sama przez to przechodzę i mam być diagnozowana w szpitalu w Bydgoszczy. Lekarze są dobrej myśli i raczej myślą ,ze wystarczy mi bromergon (guz prolaktynowy). Jednak nie umieli mi dać 100% pewności że nie jest to pseudoprolaktynoma. Poza tym właśnie nie mam objawów hieprprolaktynemii,mam tylko objawy neurologiczne w postaci bólów głowy i niedowidzenie połowicze dwuskrzydłowe.Mój guz ma wymiary 4,5 mm. Nie chciałam nikogo urazić. Przepraszam.

Gość Aszaa
Witam Ja mam 2 gruczolaki oba maja mniej więcej 0,6 cm. Objawy mam takie: brak okresu od 1,5 roku, nadmiar owłosienia na nogach, za to włosy mi wylatują, bóle głowy. Co ciekawe około rok temu byłam w szpitalu na neurologii i maiłam robiony tomograf który nic nie wykazał, lekarz stwierdził że to napięciowe bóle głowy. A teraz rezonans wykrył 2 guzy. Mam hiperprolaktymie mój wynik prawie 3000 a norma w tych jednostach to 600 z hakiem. Za kilka dni mam endokrynologa.

Gość Kilcia
Ten guz jeśli powoduje jakieś objawy można go operować, nawet byłoby wskazane. U mnie mały guzek już powoduje straszliwe bóle głowy, a co dopiero taki guz. Mam pytanie, dlaczego nieraz są wymiary guza podane w trzech wymiarach, a raz jest jeden wymiar (podejrzewam ze to średnica), ja właśnie zawsze mam średnice podaną.

Gość delete93
Witam mam makrogruczolaka przysadki mózgowej. Link do zdjęcia z rezonansu magnetycznego: http://images.tinypic.pl/i/00422/dt6xtyw17o5i.jpg Proszę o podpowiedź. Głowa mnie nie boli, mam tylko zawężone pole widzenia obustronne. Biorę Dostinex 0,5 2 razy w tygodniu (wcześniej norprolac po którym wymiotowałem), euthyrox n125, Hydrocortison tabletkę 25mg rano i pół tabletki po południu. Proszę o profesjonalną wypowiedź.

Gość Kilcia
Powinnaś iść do endokrynologa, tylko on Ci da profesjonalną odpowiedź. Ja mam inne pytanie- czy ktoś tył po bromergonie, albo po hiperprolaktynemii? Bo nie wiem od czego tyję. Dzięki za odpowiedź.

Gość gość
Nie rozumiem po co wam takie rozmowy... Też mam gruczolaka poza tym guza piersi znalazłam, mam podejrzenie guza nadnerczy i to w ciągu 1 miesiąca wszystko:/ ale jedyne źródło informacji dla mnie to endoktynolog... Nikt kto nie skończył medycyny w tym zakresie nie powinien nikomu doradzać- czy Wy nie rozumiecie że potem będąc u lekarza możecie podać mylące informacje sugerujac się tymco ktoś napisał... Każdy może reagować inaczej a potem tylko lekarz ma problem bo go zmylą bledna informacje pacjentów... Polecam portale medyczne jeśli już i nie ma sensu panikował póki lekarz nie wyda opinii... Pozdrawiam kobietki

Gość gość
mam pytanie. jak przebiega usuwanie gruczolaka przysadki mozgowej? Ile trwa, czy jest robiona lewatywa, zakladany cewnik. Jak dlugo pozniej trzeba sie oszczedzac? Jakie moga byc komplikacje i objawy po operacji? za tydzien czeka mnie operacja i dobrze byloby wiedziec.

Gość gość 8501
W listopadzie 2014 mialam operacje usuneli mi gruczolaka wczoraj odebralam wyniki rezonansu i mam kolejnego guza ale duzo mniejszego od poprzedniego poniewaz tamten mial ok 2cm ten ma 1,5 mm czy bede miala kolejna operacje czy moze jakies leki .Kiedy mialam tamtego guza mialam straszne problemy ze snem po operacji przez jakis czas bylo dobrze teraz znowu bardzo malo sypiam jestem strasznie nerwowa wybucham z byle powodu mam problemy z miesiaczkowaniem .

Gość gość
Nie myslałas o tym zeby jednak wykupić sobie pakiet w LuxMed? Na pewno w takiej sytuacji bez problemu dostaniesz sie do specjalisty.

Gość gość
jaka cena miesiecznie za taki pakiet w LuxMed jesli mozna wiedzieć? Tez sie własnie nad nim zastanawiamy.

Gość gość
Masz rację jesli chodzi o LuxMed bo i ja korzystam z rodziną. teraz na przykład z wizyty stomatologa. Jest naprawde profesjonalnie.

Gość gość
Jesli chodzi o LuxMed to masz mozliwośc umówienia wizyty przez portal pacjenta. To na pewno wiele ułatwia.

Gość gość
To ja powiem tyle ze mam pakiet w LuxMed wiec też nie mam sie czym martwic. Nie mam problemów jesli chodzi o wizytę u lekarza.

Gość gość
Czy za korzystanie z portalu jakoś dodatkowo trzeba płacić ? czy to jest w ramach pakietu?

Gość gość
Moim zdaniem najlepszy jest LuxMed. Mamy tu pakiet od 5 lat i naprawde wszystko jest w jak najlepszym porządku.

Gość pamela90

co do dostępności lekarzy w LuxMed to polecam Portal Pacjenta. Zawsze mozna sobie podejrzeć który z terminów jest dla nas dostepny.

Gość gruczolak

Wykazano, że CBD spowalnia lub zatrzymuje wzrost nowych komórek nowotworowych, podczas gdy THC wspomaga kurczenie się istniejących guzów. Istnieje również wiele dowodów na to, że stosowanie pełnego spektrum lub pełnych produktów roślinnych jest bardziej skuteczne niż izolowany produkt CBD, szczególnie u pacjentów z białaczką. Wynika to głównie z faktu, że różne kannabinoidy mają różne właściwości terapeutyczne, więc ich stosowanie może pomóc pacjentom cierpiącym na raka na wiele sposobów

no i ten z pełnym spektrum wygląda tak https://konopiafarmacja.pl/produkty-konopne/95-olej-cbd-5-essenz-15-ml.html

Gość adamicka

Ile Wy płacicie za te pakiety?

Przyznam ze mam juz dosyć czekania na wizyty na NFZ, i też kurcze chciałabym wreszcie móc leczyć sie w dobrych miejscach.

witam jestem po usunięciu guza przysadki mózgowej mineło juz 2 lata miało byc pięknie bez bólu ale tak nie jest to ustrojstwo co miałam zniszczyło mi organizm co się okazało to tylko mam zdrowe nerki .jestem w szpitalu co 3 miesiące na badaniach i zawsze  coś wychodzi nie tak. choruję równiez na akromegalię przesz guza oczywiście .Ale się nie daję chodzę do pracy ,zdrowo się odżywiam wspomagam suplementami tylko tymi sprawdzonymi http://sklep.molecularproject.pl/ polecam wam ich produkty i wszystkim życze pozytywnego myślenia pozdrawiam