Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość greenapple17

niedowidzenie prawego oka

Polecane posty

Gość greenapple17

mam niedowidzenie prawego oka. na tablicy u okulisty mogę przeczytać nim mniej więcej środkowy rządek, komputera patrząc tylko tym okiem właściwie nie jestem w stanie obsługiwać. pojawia się przy tym problem, jakim jest brak widzenia obuocznego. patrząc normalnie, używam tylko zdrowego oka, drugie się 'wyłącza' (przynajmniej w jakimś stopniu).zastanawiam się, czy z czasem nie zacznie się przez to przemęczać oko zdrowe (aktualnie wydaje mi się że z dużej odległości widzę nieco gorzej niż większość ludzi, ale okulista nie stwierdził wady lewego oka). do tej pory nie zauważyłam, żeby wada wzroku sprawiała mi problemy. jest wrodzona, w inny sposób nie widziałam nigdy, a więc i mózg się przyzwyczaił. zazwyczaj umiem ocenić odległość w jakiej znajduje się dany przedmiot. dręczy mnie jednak pytanie, czy nie będę mieć problemów z wyrobieniem prawa jazdy...

Gość ja tez niedowidze ale tym
okiem widze tylko te najwieksza litere na tablicy i reszty juz nie :-(

Gość greenapple17
u mnie było podobnie, ale udało się to trochę naprawić przez zasłanianie lewego. niestety wada została wykryta trochę za późno i nie udało się całkiem. a masz/myślisz o zrobieniu prawa jazdy?

Gość ja tez niedowidze ale tym
ja mam dodatkowo zeza na to oko:-( na razie nie mysle ale z innych powodow

Gość greenapple17
u mnie zez był we wczesnym dzieciństwie, ale przeszedł. zdaje się, że przy takiej wadzie nie można zrobić prawa na motor, ale jak z samochodem to nie wiem...

Gość to ja pisałem
prawka nie zrobisz, nawet jeśli chodzi tylko o jedno oko. musisz skorygować wadę- czy to okularami, soczewką czy operacją to już twój wybór. poprostu żaden lekarz nie podpisze się pod tym, że nie ma przeciwskazań do prowadzenia przez ciebie pojazdów mechanicznych (bez znaczenia czy to samochód czy motor- masz wadę wzroku i musisz ją skorygować)

Gość greenapple17
niestety wady nie da się skorygować. jej przyczyną są niewystarczająco rozwinięte nerwy wzrokowe. powinny mieć kolor różowy. w lewym oku są dość jasne, w prawym natomiast zdecydowanie za blade, cienkie i jest ich mniej. przy próbach dopasowania odpowiednich szkieł trudno mi było stwierdzić jakąkolwiek różnicę - nie umiałam odpowiedzieć na pytanie, czy widzę z danym szkłem lepiej czy gorzej. czy fakt, że wada jest wrodzona, nie jest 'usprawiedliwieniem'? po stracie jednego oka ludzie długo mają problemy z normalnym funkcjonowaniem. ja do braku obuocznego widzenia jestem przyzwyczajona od zawsze i gdyby nie badania u okulisty, nie miałabym pojęcia, że coś jest nie tak - widzę, jak daleko znajdują się przedmioty, prowadzę rower...

Gość nie boj sie prawko spokojnie
zrobisz. znam kobiete ktora ma ograniczone pole widzenia okulary jak denka i ma prawko choc sama sie dziwi ze jej wydali:-)

Gość Taka sama wada
Ja mam taka wadę. Wada nie do skorygowania i mam prawko bezterminowo. Ta wada nie postępuje chyba że coś złego dzieje się w dnie oka. Powodzenia.

Gość gość
ja tez mam niedowidzenie na jedno oko i mam prawko na samochod. Lekarz powiedzial, ze najwazniejsze, ze drugie oko widzi i problem bylby ewentualnie z wyrobieniem prawka na motor.

Gość gość
Podbijam! Jakis dobry lekarz?

Gość gość
W http://www.panhilary.lodz.pl/ możesz iść najpierw do okulisty, a potem od razu mozesz zamowic u nich okulary. Maja najwyzsza jakosc oprawek markowych i szkiel. Ja bardzo polecam. cala wizyta zajelami mio moze 40 minut i juz teraz dobrze widze.

Gość Soldier
Ale jest byciem Żołnierzem. Kocham mundur i nie wyobrażam sobie życia bez tego wspaniałego plamiaka. Bez ciężkich szkoleń, biegania z bronią, przyjacielskich relacji między nami. Ciężko mi. Bo wymagają prawego oka..., tak też mam taką wadę od urodzenia, nie korekcyjna niestety przez soczewki czy okulary. Jest zabieg, operacja, ale ryzykkwna bardzo. Śmiertelna 50/50% pacjentów. Polega na wszczepieniu chipa w nerw wzrokowy.

Gość Soldier
To tragedia życiowa dla młodego faceta jak ja :-( Przez załamanie gdy odrzucili mnie na komisji WP, się załamałem, uciekłem do Belgii. A mój brat poszedł do wojska. Gdy wróciłem ciągle było mi źle. To co mi się przytrafiło to moje przekleństwo. Nie mogę spełnić swoich marzeń. Muszę przejść taka operację bo umrę niespelniony. Czasem pytam Boga dlaczego ja? Dlaczego tak mnie ukaraleś, dlaczego moje szczęście skresliles!!! Ech.. głupio gadam ale tak się czuję, jako ten " niedorobiony. Ułomny" człowiek. Pozdrawiam

Gość amelia921212

Uwierzcie mi, że niedowidzenie na jedno oko to poważny problem i ja akurat muszę z tym walczyć. Miejscem, jakie wybrałam na taką walkę jest klinika VidiumMedica w Warszawie. Zajmują się bardzo profesjonalnie takimi problemami, więc liczę, że bardzo mi pomogą.