Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość agnieszka_509

Niechciany brokat.

Polecane posty

Gość agnieszka_509

Mam nadzieję że wy mi pomożecie. ;]] W szafie mamy znalazłam starą sukienkę. Widziałam podobną na allegro.pl i postanowiłam ją odświeżyć i odrobinkę przerobić ;]] Moim problemem jest kolorowy brokat który nie wygląda fajnie.! Prałam sukienkę z 3 razy, moczyłam ją długi czas ale brokat nie schodzi.! ;[[ Może wy macie jakiś sprawdzony sposób na usunięcie brokatu.? Bardzo proszę o pomoc. ;]]

podnoszę temat :) sama też jestem ciekawa, bo mam sporo ciuchów mamy z różnymi niespecjalnie szykownymi aplikacjami czy brokatem,... ale ogólnie wyglądają okej, tylko te cholerne dodatki..

Gość agnieszka_509
Noo właśnie. Po co mają leżeć w szafie skoro możne je jeszcze wykorzystać ;]] I stworzyć coś fajnego. ;]]

Gość moze glupi pomysl
ale jesli brokatu nie jest dużo to próbowałabym pęsetą się tego pozbyć, tylko to troche czasochłonne będzie. Przychodzi mi do głowy jeszcze taśma klejącą,nie taka cienka do papieru tylko szara, szeroka-jest mocniejsza. Kawalek naklej na materiał i oderwij,spróbuj, może brokat zacznie się odklejać.

z jakiego materiału jest sukienka? jeśli naturalnego jak np. bawełna lub z syntetyków wiskoza to spróbowała bym namoczenie w płynie do płukania (duża ilość płynu dzień moczenia i później pranie). nigdy nie robiłam tego z brokatem wiec nie wiem czy zadziała. jeśli poliester, elasten lub coś podobnego to może nic nie pomóc bo klej wyjątkowo mocno trzyma na tych materiałach;/ a nawet jak uda ci się usunąć brokat to pozostanie klej i będzie wyglądać nie elastycznie;/

Gość agnieszka_509
Hmm z jakiego jest materiału.? [ za bardzo się nie znam ;))]. Ale raczej ze sztucznego. Jest dość gruby i połyskuje... Podobny do atłasu tylko grubszy. Ogólnie cała sukienka jest czarna... Tylko ten materiał składa się jakby z dwóch tego połyskującego i podobnego do aksamitu [ z tego aksamitu są porobione takie jakby kleksy i to właśnie na nich znajduję się ten brokat.] Klej nie zostaję bo próbowałam odrywać. Owszem schodzi ale jest tego okropnie dużo. Nie wiem czy dałabym radę "oczyścić" sukienkę z tego brokatu. Próbowałam również pomysłu z taśmą ale niestety nie zdał egzaminu ;[[.

Gość uwazaj na moczenie w plynie
do plukania, ja kiedys w ten sposob "dorobilam sie" przebarwien i zaciekow na ubraniu i musialam je wywalic.