Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość waga i wzrost

Jak to jest z tymi siatkami centylowymi (dla dziewczynek)???

Polecane posty

Gość waga i wzrost

Moja mała ma 2 miesiące i 2 dni. Z ciekawości zmierzyłam jej rozwój na siatce centylowej i waga wyszła między 50 a 75 centyli, a wzrost przekracza 97 centyli :-/ Jednak krzywa wzrasta. Martwi mnie jednak wzrost dziecka. W tym wieku w jakim jest waży 5400 i mierzy 63 cm. Czy nie jest za "wysoka" jak na 2 miesiące? Już zwariowałam z tymi siatkami.

Gość waga i wzrost
podnoszę

czemu za wysoka, moja jak się urodziła miała 62 cm (ale według mnie mniej). A na siatki to ja w ogóle nie patrze.

Gość ciekawa mamuśka
No właśnie te głupie siatki robią wodę z mózgu, bo niby wszędzie pisze, że należy badać rozwój dziecka według tych siatek centylowych. I nagle wychodzi, że mojemu przy 63 cm wzrostu na siatce wskazuje powyżej 97 centyli, a pisze wszędzie, że nie może przekroczyć i to sygnał, że coś źle się dzieje. Dlatego pytam was o zdanie. Lekarka mierząc i ważąc moje dziecko nie mówiła o żadnych nieprawidłowościach, wręcz przeciwnie.

Gość samerr
a ile miała jak sie urodziła

Gość Klaaraa
ja nie patrzę na siatki. Ktoś uaktualniał je przez te lata? Każde pokolenie jest wyższe od poprzedniego (może uaktualniają, ale ja mam wrażenie, że te same są od kilkunastu lat). Moja lekarz wcale ich nie używa.

Gość o ile wiem
to mierzenie dziecka w tym wieku ma w sobie duży zakres błędu i tak naprawdę jest tylko orientacyjne dopóki dziecko nie będzie stabilnie stało... siatki dla dziewcząt zakładają maksymalny wzrost 175, moze twoja córka będzie z tych wyższych, albo się okaże przy mieżeniu na stojaka że jest w 50 centylu,

Gość ja wam odpowiemmm
a ile mial przy urodzeniu?? w ktorym tg ciazy sie urodzila?? mialas cukrzyce ciazowa??

Gość daj sobie spokój i nie patrz
na jaKies siatki !A jesli sie niepokoisz to zwyczajnie zapytaj lekarza !Jesli dziecko sie prawidłowo rozwija to po co sie zamartwiac . Mój synek ma 7 lat ma 112 cm i waży 24kg ....w zerówce jest najmniejszy .Ale za to rozwój umysłowy dziecka duzo ponad przeciętną !Ja i mąż tez byliśmy takimi drobniakami w dzieciństwie .

Gość daj sobie spokój i nie patrz
aaaa i dodam jeszcze ze syn urodził sie wczesniakiem w 7 m-cu a waga 1900

Gość ciekawa mamuśka
urodziła się 56 cm i 3600 g, w 41 tyg rodziłam

Gość ciekawa mamuśka
poza tym mąż jest wysoki prawie 190 cm