Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mania.And

Przez Zus nie mam za co zyc.POMOCY

Polecane posty

Gość Mania.And

Mam pytanie czy ktos cos moze poradzic mam 55lat bylam na rencie 8lat Zus zabral mi prawo do renty Zarejstrowalam sie UP znalazlam sobie staz I poszlam do pracy na staz na 6msc po dwoch dniach pracy na stazu dostalam Zawal Serca Drugi juz moj przebyty zawal.Bylam 3msc na zwolnieniu L4 Up pracy rozwiazal ze mna umowe i wykreslil mnie z listy bezrobotnych.Stawilam sie na komisi ZUS i lekarz dal mi na dwa lata czasowa niezdolnosc do pracy.Ale ze nie mam przez ostatnie 10lat skladkowego okresu nie naleza mi sie zadne pieniadze wiec moje pytanie co moge teraz zrobic UP mnie nie zarejstroje bo mam na dwa lata niezdolnosc a zus nie da mi renty za co mam zyc?

Gość ktośtoś
Nie umiem Ci doradzić. Może warto iść do Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej? Może tam uzyskasz pomoc finansową, czy choćby radę, co masz robić w tej sytuacji.

Gość Wania.kr
Tylko nie kazdy jest w stanie pracowac na czarno ze wzgledy zdrowotne ja jestem w takiej samej sytuacji Nie jestem w sanie nic robic bo mecze sie po 10min spaceru a co dopiero cos robic.Wiec Manie doskonale rozumiem

a próbowała Pani pracy za granicą nad starszą panią???? w internecie są ogłoszenia, trezba umieć niemeicki,a le są też firmy które prowadza kursy za darmo przed wyjazdem. Prosze poszukać.

Gość Mania.And
Tylko ze ja chetnie bym mogla isc do pracy tylko ja mam problem zrobic zakupy w i donies je do domu i wyjsc na 2 pietro.Zaraz mnie zatyka i boli w klatce piersiowej.Ostatnio lekarz ocenil moj stan na gorszy niz po przebytym zawale, I stwierdzil ze jakim prawem dostalam czasowa niezdolnosc od zusu.Jak te moje problemy zdrowotne nie mina.

Gość wojtek.szczecin
Mozesz sprobowac z zasilkiem rechabilitacyjnym.

Gość Wszystkiemu WINY PiS
Ale teraz tylko jedna kaczucha zostala:D

Gość ktośtoś
Od decyzji ZUS nie można się odwołać? Zażądać ponownego zbadania przez innego orzecznika?

Gość Jan3k
To nasze prawo durne prawo zostala CI opieka spoleczna moja sasiadka miala ten sam przypadek

Gość Mania.And
Mozna napisac ponowny wniosek i czekac na wezwanie ale jak znow na komisji lekarskiej bedzie chirurg ortopeda i bedzie wypowiadal sie kardiologicznie i zna lepiej sie na kardiologi niz fachowcy z Jana Pawla w krakowie to znow bede zniczym

Gość Krzysztof.jamroz
NOWY WNIOSEK!!!! nowy lekarz i opinia kariologa ktory Cie leczy i jesli znow lekarz orzecznik przyzna Ci czasowy odrazu pisz odwolanie od decyzji i wtedy bedzie decyzjia nie tylko zusowska ale i lekarz orzecznik z sadu. Wiec bedzie 2na 1 masz duze szanse

Wiadomo że można się odwołac, tylko jest na to jakiś czas... A mieszkanie na tym drugim piętrze to jak to możliwe zmieniłabym na parterowe, nawet te sa tańsze to i kasy może by zostało...

Nie rozumiem ,dlaczego UP skreśliło cię z listy ?Przecież byłaś w szpitalu to i masz potwierdzenie od lekarza .Czy może po okazaniu w UP niezdolności do pracy skreślili cię z listy ? Nie wiem czy nie mogłabyś strać się jakąś rentę" socjalną "taką tymczasową . Do opieki społecznej radzę się przejść ,przedstawić sytuację a nie jest wesoła z tego co piszesz ,masz szansę na otrzymanie zasiłku tymczasowego ,pewnie dostawałbyś jeszcze jakieś bony żywnościowe do wykorzystania w poszczególnych sklepach .Możesz zapytać w Caritasie ,tam raczej ci pomogą ,ale coś na rodzaj paczek żywnościowych ,ale są też stołówki nawet w małych miasteczkach z których mogą korzystać biedniejsi ludzie.Nie ma co się wstydzić ,jeśli nie popytasz nic nie zdołasz załatwić dla siebie .Wiem ,że w Caritasie podajesz swoją sytuację materialną ,ale bez żadnych zaświadczeń ,jeśli chodzi o MOPS to tu niestety musisz uzbroić się w cierpliwość i dużo dużo dokumentów do wypełnienia no ,ale coś za coś . Zapytaj w Zusie o tę rentę socjalną to nie jest renta tylko dla dzieci chorych ,upośledzonych bądź po zmarłym rodzicu .

Na odwołanie od decyzji jest dwa tygodnie ,minął ci ten czas czy jeszcze nie ?

Gość matko boska ona chce
Wydaje mi sie ze autorka to taka szara myszka jest, ktora nie wie ze zyje w POLSCE. Kobieto obudz sie i WALCZ!!! Od czego sa sady, odwolania ... Widac ten okres 8 lat strasznie cie rozleniwil i nie wiesz co teraz sie wyczynia przed komisjami lekarskimi ;/ skreslili Cie z listy z UP jakim prawe ? Kurcze rusz ze w koncu mozgiem i poczytaj prawo !!!

Gość Mania.And
bo tak jest w UP ze jak sie choruje po wyzej ilus tam dni skreslaja na 3 msc z UP. a teraz nie moge sie zarejstrowac ponownie bo nie jestem zdolna do pracy

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaa
Ale coś tu mi nie pasuje... skoro pobierałaś przez 8 lat świadczenie rentowe i w pewnym momencie lekarz orzecznik uznał, że niezdolność do pracy nie istnieje miałaś prawo się odwołać. Z tego co piszesz wywnioskowałam, że ponownie złożyłaś wniosek o ustalenie stopnia niezdolności do pracy i dostałaś rentę na 2 lata. To czemu nie dostałaś renty (pieniędzy)? Przecież gdy prawo do renty wygasło wskutek ustąpienia niezdolności do pracy, podlega ono przywróceniu, jeżeli w ciągu 18 miesięcy od wygaśnięcia prawa do renty, ubezpieczony ponownie stał się niezdolny do pracy. Więc o jakich okresach nieskładkowych mówisz? Należy Ci się renta (pieniądze z ZUS) jeżeli stałaś się znów niezdolna do pracy przed upływem 18 miesięcy od daty decyzji odmawiającej świadczenia...

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaa
pisząc krótko: jeżeli nie minęło 18 miesięcy od decyzji odmownej to jeżeli lekarz przyznał ci prawo do renty, renta którą pobierałaś przez 8 lat postaje przywrócona.

Gość Mania.And
Ale gdy zus zabral mi rente lub raczej nie przyznal mi jej dalej,zarejstrowala sie w up. bylam tam kolo dwoch lat po tych dwóch latach zalatwilam soibie ten wlasnie staz na ktorym dostalam drugi zawal

Gość Mania.And
wiec napewno od momentu zakonczenia pobierania renty do czasu zawalu minelo ponad dwa lata

Gość mogła dostać lekki stpn niepłn
wtedy nie daja renty ,ja sie odwoływałam do sądu o wyzszy stopien ,powiem krótko nie wierze w sady ,składałam o rente socjalną orzecznik zupełnie z innej specjalnosci niż moje choroby ,mam 6 chorób a nie jestem całkowicie niezdln do pracy ,z chorobą uniemozliwiająca wysiłek i momentami chodzenie ,pozostaje tylko opieka , takie panstwo niestety ,taki maja kierunek teraz żeby każdego upierdolic ,przeciez zus upada o czym kazdy wie ,mozna sie odwoływac ale chyba do strasburga i przejsc sady apelacyjne okregowe itp ,czas ? około 2 lat a jak przezyc w tym czasie?

Gość jaaaaaaaaaaaaaaaa
Mania.And to niestety już po ptakach... mogłaś działać od razu. Bo teraz Twój wniosek rozpatrywany jest jako pierwszorazowy. Tak jakbyś składała go po raz pierwszy... Zawsze od decyzji lekarza orzecznika istnieje prawo odwołania się(w terminie 14 dni) do Komisji Lekarskiej. A jak to nic nie da to odwołanie do sądu. A nawet jeżeli Komisja Lekarska nie przyzna ci grupy to i tak możesz składać do ZUSu choćby co 2 miasiące nowy wniosek o ustalenie stopnia niezdolności do pracy... byle by zmieścić się w tych 18 miesiącach