Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adeeelajda

niemiecki..ktoś pomoże..?

Polecane posty

Gość Adeeelajda

hej mam do Was prośbę, napisałby ktoś dla mnie 2 przykładowe dialogi po niemiecku..?? na poniższe tematy: 1)Gościsz u koleżanki w Szwajcarii. Nie czujesz się dzisiaj dobrze. W rozmowie z nią: opisz objawy swojej choroby; zapytaj o radę; zapytaj o środek na ból głowy. 2) Twoja koleżanka z Drezna prowadzi bardzo niezdrowy tryb życia(nie uprawia sporu, niezdrowo się odżywia, pali papierosy). W rozmowie z nią: przedstaw argumenty, dlaczego powinna zmienić swój tryb życia; nie zgódź się z jej argumentami; zaproponuj sposób pomocy z twojej strony. Naprawdę będę wdzięczna za odpowiedź z niemieckiego jestem strasznie słaba, proste, wręcz banalne zdania sprawiają mi trudność..

Gość Adeeelajda
ps. Już kiedyś zakładałam ten temat, ale nie mogę go nigdzie znaleźć;/ Z góry dzięki za odpowiedź :):);)

1) Ich habe Kopfschmerzen. Kannst du mir einen Rat geben, was ich damit machen soll? Vielleicht hast du etwas gegen diesen Schmerz? 2) Du solltest auf keinen Fall so viel rauchen und so ungesund essen. Das kann zu verschiedenen Krankheiten fuhren! Du sollst mehr Sport treiben, sich viel bewegen, sich gesund ernaehren. Iss viel Obst und Gemuse, trink kein Alkohol und rauch nicht! Ich kann dir helfen und zusammen mit dir joggen und radfahren. Ich kann dir auch ein Buch geben, wo du uber gesundes Essen lesen kannst.

Gość Adeeelajda
chociaż króciutkie, 3zd dialogi please;) ja sama bym to napisała, ale gdybyście zobaczyli ile umiem z niemieckiego.. no właśnie gdybym cokolwiek umiała to nie byłoby problemu;/

Gość Adeeelajda
kurcze sama nie wiemxD rozpoznaję same rzeczownikixD chyba trochę za trudne jak na mój poziom z niemca;D a tak w ogóle to dzięki za odpowiedź:)

A: B: ich fuele mich nicht gut... B: Warum? A: Meine Kopf tut mir weh und ich habe Fieber. Was soll ich jetzt machen? B: A, du sollst zum Arzt gehen oder Medikamente nehmen. A: Hast du ein Schmerzmittel? B: Natuerlich! Ein Moment! A: Danke. a taki? to chyba najprostszy dialog jaki można ułożyć. :P za A i B wstaw sobie jakies imiona.

To latwiejsza wersja: 1) Ich habe Kopfschmerzen. Was soll ich machen? Legen oder sitzen? Kannst du mir Tabletten gegen Kopfschmerzen geben?

Tylko ma byc "Mein Kopf", bo to der Kopf jest ;)

Gość Adeeelajda
no i czasowników kojarzę machen, sollen, essen, trinken, treiben, helfen, joggen i RadfahrenxD najgorsze są te przyimki(?) czy co to jest w reszcie zdaniaxD

Gość Adeeelajda
nom fajny jest;D dzięki;)

A: B, ich finde, dass du nicht gesund lebst. B: Warum? A: Du rauchst, trinkst Alkohol und du isst nicht Gemuese und Obst! B: Ja, aber ich mag Alkohol! Ich muss nicht viel Gemuese essen - ich esse viele andere Produkte. A: Nein. Und tut mir Leid, aber du bist schon zu dick... B: Och, und was soll ich jetzt machen? A: Du sollst gesunde Produkte essen und Sport treiben. Ich kann mit dir morgen laufen. Moechtest du? B: Ja, fantastish!

Zamiast du isst nicht Gemuese und Obst - du isst KEINE Gemuse und Obst :) Ale chamstwo tak nawiasem mowiac z tym 'du bist schon zu dick'... usmialam sie ;D

Zamiast du isst nicht Gemuese und Obst - du isst KEINE Gemuse und Obst :) Ale chamstwo tak nawiasem mowiac z tym 'du bist schon zu dick'... usmialam sie ;D