Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kiki1981

6m - nie chce mleka co w zamian !

Polecane posty

Moja córka ma niecałe 6m. Od 4m jest na m.m. Nigdy nie piła mieszanki tyle ile wg schematu ale lubiła mleczko. Po 4m wprowadziłam nowe dania, córka je polubiła. Problem zaczął się jak tych nowości pojawiło się trochę więcej, mała przestała pic w dzień mleko. Na dzień dzisiejszy wypija ok 500ml mleczka dziennie. Trochę mnie to przeraża bo nie wiem czy ona nie jest głodna a może jest ale tego nie okazuje (nigdy nie płakała gdy była głodna).Każdy dzień jest inny, nie mamy żadnego schematu który pozwoliłby opanowac karmienie małej. W maiarę stałe pory karmienia mamy w nast. godzinach: - 19-20: ok 150 ml odciągniętego mleczka, ale tylko na spiocha,tzn. po kapieli dziecko zasypia i po 1/2 - 1h biorę ją do karmienia. Gdyby zjadła przed spaniem skończyłoby się tylko na ok 100 ml. - 23-24: sama zaczyna się kręcic i na śpiocha zjada 150-180ml+miarka kaszki manny Bobovita(wprowadzenie glutenu) - 4.30-5.00: budzi się z płaczem a wypija tylko 110-130 ml Próbowałam dodawac do mleka z godz. 24 kaszkę ale mała po nich w ogóle nie chciała nad ranem nic jeśc (chyba ją zapchała) no i ma zaparcia po kaszce ryżowej i kukurydzianej. Wyżej przedstawione są pory kiedy moje dziecko pije mleko z butli - czyli na śpiocha lub po przebudzeniu. Mam więc pytanie co dawac małej po godz. 9.00 kiedy się budzi (wtedy już nie chce mleka). Podaje jej o tej 9.00 owoce ok 100 gr (3/4 słoiczka) bo więcej nie chce. Myślałam, żeby zamiast owoców dac kaszkę łyżeczką (butla ze wszystkim co zawiera mleko w dzień jest na nie!) ale po nich są zaparcia no nie ma apetytu. ok. 11-13 (czasami krócej)- spanko. Kiedyś była butla po spaniu ale teraz nie chce. Podaje więc obiadek z słoiczka -3/4 0k 100 gr. Mała je ładnie popija herbatką. I pojawia się problem co dalej...do godz 19.00, może znowu owoce bo mleka nie. Co podac zamiast mleka, czy mała nie pije go za mało. Pogubiłam się strasznie, jestem kłębkiem nerwów, zanika mi laktacja a chciałabym jak najdłużej oddciągac chocby małe porcje. W schemacie powinno pojawic się mleczko 4xdzienni i to 180 ml a my mamy 3 i to niewielkie. Mała jest zdrowa miała robione badania: posiew moczu, analizę krwi. Wyszła mała niedokrwistosc(Hb-11,2). Obawiam się, że córka przyjmuje mało wapnia i zelaza. Co zrobic by piła więcj mleka. Karmię bebikiem 1 i przechodze pomału na bebiko2. Co do wagi mała waży 6.700 (waga ur 3300 spadek do 3000). Od zawsze była w 10-25 centylu. Przybiera ok 250 gr na 2 tyg. Zastanawiam się również jak to jest z tym 5 posiłkiem 180 zupki ile to jest w gramach gotowego słoiczka? Od wczoraj podaje soczek marchew+jabłko wymieszany z wodą ale córce to nie podchodzi. Zastanawiam się czy taki soczek można traktowac jako osobny posiłek i ile powinno się go dawac jeśli dziecko również zjada musy, owoce z słoiczka. Bardzo prosze o pomoc i udzielenie mi wskazówek jak postępowac z takim maluchem. Z góry dziękuję.

Gość loading bay
Moj syn jak mail 6 mies, po odstawieniu od piersi w ogole nie chcial pic mleka. Jedyne co mnie ratowalo to kaszka mleczno-ryzowa rano i wieczorem, ale tez nie wiele, bo ok180 ml. Potem wprowadzilam danonki. dzis ma 3 lata i nadal nienawidzi mleka, ale za to jada jogurty. Uwazam, ze twojej malej tez nic nie bedzie i wcale malo nie jada. Masz tu dobry schemat zywieniowy: http://www.benc.pl/czytelnia/105/schemat-zywieniowy-dla-niemowlat-karmionych-sztucznie/

Gość szpindlerowy
Sa takie jogurty-misiowe jogurty, takie dania-owoce i mleko-chyba oba nestle albo bobovita, ale dokladnie nie pamietam,nadaja sie od 6mies, i kaszka bifidus nie powodujaca zaparc, tez chyba nestle, danonkow nie podawaj, to nie jest zywnosc specjalnie przygotowana dla dzieci i Twoje dziecko jest na nie moim zdaniem za male

fajna babo... nie karmię piersia bo jak mała mila 3m zachorowała i leżała w szpitalu (ZUM). z powodu choroby mała nie przybierała i musiłam ją dokarmiac. Cała sytuacja związana z chorobą małej doprowadziła do zaniku mleka (stres), póżniej laktacje rozkrąciłam ale mała polubiła butle. Do 4m karmiłam cycusiem w nocy bo w dzień nie chciła ssac. Co dziennie jest mi smutno, ze cycujemy, ale cuż..

Gość mama niejadka 82
kiki - szczerze ? to zazdroszcze, ze Twoje dziecko tyle je..... opisalas pieknie caly schemat karmienia swojego dziecka. Rozumiem, ze nie lubi butelki w ciagu dnia z mlekiem modyfikowanym, ale zobacz jak pieknie wypija (jaka ilosc) jak Ty to nazwalas "na spiocha". Twoje dziecko takie jest i koniec. A moze chcesz poznac moje dziecko ? Moje dziecko nie wazne czy na spiocha czy nie - nie chce mleka z butelki (a piers sie juz konczy, to 6 miesiac zycia dziecka). Nie chce jesc lyzeczka, no chyba ze na sile wciskam do ust i koniecznie slodkie. Nie chce niekapka. Jedyne co to piers, ale wtedy jest irytacja bo jest pusta, jedynie po nocy nad ranem nadaje sie do karmienia piersia. Generalnie jestem klebkiem nerwow, bo sie o moje dziecko martwie. Tak jak Twoje jest na 25 centylu, spadlo z 50 centyla. I ja mam problem, bo dziecko nie chce nawet plynow przyjmowac i bywa ze po calej nocy, lub w ciagu dnia po 6 godzinach pielucha jest zupelnie sucha..... Tak wiec prosze - odpusc - bo na prawde masz dziecko jak marzenie ! I nie chce sie tu licytowac "kto ma gorzej", ale widze po Twoim opisie, ze martwisz sie grubo niepotrzebnie. A schematy zywienia z pudelek mleka to wogole jest takie zaokraglenie i uogulnienie, ze daj sobie spokoj. Ciesz sie, ze dziecko toleruje nowosci, ze je z lyzeczki.......bo uwierz mi moglabys miec sto razy gorszego niejadka. Powtorze raz jeszcze.....chcialbym by moje dziecko tyle zjadalo.....pzdr

Gość xxxxxxyyy
Mialam i w sumie nadal mam podobny problem z corka - w wieku 4 mies odstawila sie od piersi a 6 od butelki - calkowicie i radykalnie nawet w nocy przez sen nie chciala. U nas jeszcze przez jakis czas wchodzily kaszki na mleki mod. - ale nie te typowe nestle i bobovita lecz nieslodzone Holle i obowiazkowo z owocowym sloiczkiem. Nam pediatra poradzil aby smialo wprowadzic w takiej sytuacji naturalny jogurt, twarogi i tak zaczelam podawac malej jogurt grecki z muesli Holle + owowce, Ricotte z owocami lub smietankowy twarog z jogurtem z owocami itp. Obecnie mala ma 13 mies wszystko zwiazane z mlekiem mod. jest be - od 10-11 zaczelam jej wprowadzac mleko krowie w nalesnikach, domowym budynu , do kaszy mannej . Jednak podstawa diety sa jogurt - ostatnio dorzucilam do listy rowniez smakowe Bio niemieckiej firmy Soebbke w szklanych opakowaniach - stracciatelle i schocko-vanilla i do nich wrzucam troche muesli bejbikowego lub swojego doroslego wtedy moge zrezygnowac z owocow. Jesli chodzi o owoce to wiadomo sa zdrowe ale mala jadlaby je na okraglo i do wszystkiego - zupy, drugiego, na sniadanie, kolacje i podwieczorek - 3-4 sloiki to i tak sporo w jeden dzien to wole juz ja ta czekolada "przekupic. Rozumiem Twoj niepokoj o dziecko, na uspokojenie moge ci tylko napisac, ze mimo nietypowej diety corka rozwija sie prawidlowo - jej wzrost i waga oscyluja w granicach 50 centyla. Moze nie jest dzieckiem szczegolnie duzym i grubym ale jest taka jak trzeba - na ostatniej wizycie peditra byl z niej bardzo zadowolony.

moje dziecko juz od siodmego miesiąca nie piło mleka codziennie - wyrywkowo owszem.Jest od urodzenia namleku modyfikowanym wiec poprostu go nie lubi.Teraz ma 11msc i czasami pije mleko - np dzisiaj wypil 100ml

widze, że nie jestem jedyna która ma taki problem. Martwie się bo pediatra powiedział, że 500 ml to minimum dla tego wieku. Mam pytanie do xxxxxxyyy- napisz mi więcej o kaszkach Holle, słyszałam o nich ale nie wiem gdzie można je kupic.Jak się je podaje od którego miesiąca. Z góry dzięki Mamo niejadka- Słyszałm o mleństwach, kóre po odstawianiu od piersi nie chcą m.m, nie chcą pic z butleki. Jak moja przechodziła w szpitalu na m.m też nie chciała go pic. Mnie zanikł pokarm ze stresu. Szczęscie w nieszczęściu, że mała była w szpitalu i można było jej dac kroplówkę z glukozą na wzmocnienie. Gorzej było jak wróciliśmy do domu. Przez pare dni mała jadła tyle co uciągła z piersi ale było tego niewiele. Wypróbowałam wszystkie smoczki i spasował Lovi. Z mlekiem też kombinowaliśmy dopiero bebiko było trafione. Byłam w tej gorszej sytuacji, że moje dziecko miało 3m i nie mogłam jeszcze wprowadzac nowych dań, tym bardziej że było od urodzenia na piersi. Codziennie pisaliśmy ile wypija mleka i były to ilości śladowe. Z czasem polubiła bebiko. Po 4 mies zaczęłam karmic ją łyżeczka i je ładnie. Piła też m.m mało ale piła. Z czasem jednak coraz mniej. Co do wprowadzania m.m dziecko musi potrzebowac czasu, m.mróżni się smakim od maminego no i nie ma tego kontaktu z mamą. Wiem, ze jest Ci trudno. Może w miedzy karmieniami spróbuj rozkręcac laktacje (jeżli oczywiscie chcesz dalej karmic) i podawaj mleko swoje w butelce. Może znajomy smak mleczka przekona małą do butki. Powodzenia