Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość życie życiem

mam 24 lata i będę miała proteze zamiast zębów.

Polecane posty

jedyna przyczyna to brak dbania i higieny jamy ustnej, czyli regularne mycie minimum 3 raz dziennie, nici dentystyczne, płyny do jamy ustnej, co 6 miesięcy kontrola u stomatologa. Z zawodu jestem stomatologiem, więc wiem w czym tkwi problem....

Gość Gunia szybka
Co ty gadasz tropicana? Marny z ciebie stomatolog- zreszta nic nowego w końcu skądś sie wzięła nazwa "dentysta- rzeźnik";p Nie słyszałaś o wypadaniu zebow spowodowanym ciaza? Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka. Masz taka wiedzę, iż podejrzewam ze ta stomatologie na Ukrainie robiłaś..:D

Gość jestem na bierzco
do 18 mialam mleczaki( dwojki i trojki), diagnoza, dwojki zatrzymane, trojki brak zawiazkow i jedyna wtedy rada, proteza. Moj ogromny kompleks do tej pory, zdecydowalam sie na mosty ale obecnie jestem na etapie leczenia ortodontycznego, po chirurgicznym uwolnieniu zatrzymanych zebow aparat ortodontyczny i sprowadzanie ich do luku, ma to trwac co najmniej rok. Pytalam o cene implantow to 3000 za implant i nie jest to drogo ale mnie nie stac. Pani, ktora za jedyny powod lichego stanu naszych zebow podaje brak dbalosci o higiene odpowiadam ze bzdury wypisuje, ja bardzo dbam o zeby i latam do stomatologa bardzo czesto a kiedy otwieram buzie to wcale tego nie widac bo lata na lacie.Jakis czas temu mialam leczony kanalowo zab, jesli naprawde ma pani cos wspolnego z medycyna to wie pani jak dlugo to trwa, raz jeden, jedyny moja Pani doktor nie znalazla niczego po za tym z czym przyszlam i sama sie zdziwila, bylam jej pacjentka od prawie 30 lat i wiedziala ze ja nie dopuszczam do tego zeby zabki bolaly. Sadzi pani ze ja tez z tych co nie wiedza jak sie dba o zeby, wolno pani ale ja wiem swoje a takie uwagi prosze zostawic sobie dla wlasnych pacjentow, jesli naprawde takich pani posiada. Milego dnia.

C'est la vie. Cieszmy się, że w średniowieczu nie jesteśmy.

Jeśli masz możliwość podjechania do Poznania to od serca polecam ci klinikę Candeo www.candeo.pl . Leczymy się u dr. Hędzelka całą rodziną. Mają przystępne ceny a dla tych co nie mają tych tysięcy na implanty to można płacić w systemie ratalnym.

myślę że to żaden wstyd, zdarzyła się taka historia z zębami i trudno, można zawsze je ratować ale lepiej się pomęczyć, wyrwać a później wstawić proteze

Gość xyzzyx
"zycie zyciem" czy moglabys sie do mnie odezwac? gg: 28284297 Bede wdzieczna.

ja powiem szczerze ze jesli mialabym wybierAC miedzy piękną protezką a swoimi PRAWDZIWYMI zębami ale brzydkimi-wybralabym to pierwsze :)

Gość marimari83
Ja mam czwórkę dolną i górną zaimplantowaną, gdyż nie ma zawiązków, a mleczaki wypadły mi dopiero dwa lata temu, gdybym je wcześniej usunęła to podczas wzrostu ósemek naszłyby na siebie i nie miałabym problemu. A tak wydałam na dwa implanty i wybielanie zębów 6000zł.

Gość TAJEMNICZY26
Witam, mam 26 lat i też mam ten problem! wiem co to znaczy, zwijam się z bólu i to też jest moja wina! bo zaniedbałem zęby. zawsze miałem ładne ząbki i miałem ebe na ich punkcie! alę szorowanie ich złą szczoteczką zrobiło swoje. mycie trwało 15, 20 min. wybielałem i.t.p. zdartłem szkliwo i nie mam już zebów tylko pienki! wyrywam te, które najbardziej bolą i tak do konca, az wszystkie pujdą!a co? mam się męczyc? nie ma nic gorszego od bólu zeba! i też bede miec proteze! moj znajomy też ma i jak mnie boli ząb, to on do mnie mówi: CO JEST MACIEK? ZĄBKI BOLĄ? A MNIE NIE BOLĄ! A ja pytam specjalnie - Ciekawe czemu cię nie bolą? A on: BO W SZUFLADZIE LEŻĄ!!!!! Inic nie bój! nic nie boli, wyrywałem 8 i to 4odrazu! nic nie bolało! oczywiście prywatnie! głowa do góry! jak to mówią! Z ŁADNEJ MISKI JESZCZE SIĘ NIKT NIE NAJADŁ!!!!

JAK MOŻNA zaniedbać zęby do takiego stanu? Ja tego nie mogę po prostu pojąć. I to w takim wieku-przecież to nasza wizytówka, jedna z pierwszych rzeczy na jaką zwracamy uwagę u drugiego człowieka! Osobiście zrobiłabym wszystko aby ratować własne zęby, jeśli się już nie da proteza to najtańsza, najgorsza alternatywa dla uzębienia.

Gość ja sie wypowiem
"proteza to najtańsza, najgorsza alternatywa dla uzębienia." Moze nie najlepsza (wcale tez nie taka tania), ale powilam sie na przypadek ojca mojej kolezanki. W dosc mlodym wieku dostal tak paskudnej paradontozy, ze zeby sam sobie wyjmowal. Wreszcie musial usunac wszystkie, nie chcial, ale musial. A o zeby dbal. Nie palil, prowadzil sie "porzadnie". Protezke mu zrobiono jak ta lala, ladna, dopasowana. Wykazal ogromna cierpliwosc podczas przyzwyczajania sie do obcego ciala w ustach i ladnie wszystko sie dopasowalo. Jest zadbanym starszym panem o uroczym usmiechu i zdrowym (dzieki dobremu zuciu) zoladku. Wiekszosc przypadkow wczesnej utraty zebow to zla higiena jamy ustnej, ale niemaly odsetek ludzi traci je nie z wlasnej winy

Gość ploscka zona domowa
ja nie ma 2 mal pzrerwe i co aparat trzaba potem implant za co??plis ja sie pogodzilam z ty, juz

Gość o jdroga kolezanko
no sorry ale ja tez w zawodzie jestem kupe lat...i b czesto jednak z własnej winy bo zdarza sie ze zona męza przyprowadza na sile do gabinetu i nie byl 18 lat na fotelu zęby obklejone,zero higieny ,co drugi do ...wiadomo a to co zostaje to do kapitalnego remontu

Gość heheheew
zęby zębami -można mieć protezę-gorzej jak kobieta po 30 łysieje i nikt nie wie czemu ,to dopiero dla mnie tragedia:( sztucznej szczęki nie zauważa a ja jak zaloze peruke to na pewno:(:(::(

Gość WTYDZESIĘ1
Pani stomatolożko ,ja mam 32 lata i niestety też czeka mnie proteza :(Plombowałam ,naprawiałam,sztyfty i inne rzeczy a zęby pękały mi w zdłuż .Założyłam korony kilka lat temu,kupa pieniędzy.I co wszystko mi się skruszyło pod koronami .Powiedz mi proszę co to za protezy co się nakłada na metalowe wypustki w dziąsłach ? implanty to chyba nie są?Widziałam gdzieś protezę górną i dolną nakładaną na założone dwie metalowe śrubki u góry i u dołu też dwie .

Gość ciotka z usa
mi wylysiała...lekarze szukali wszelakich chorób,menopauza to raz,ale okazlo sie ze jej organizm wytwarza przeciwciała i sam "zabija" cebulki włosowe to choroba autoimunologiczna-i okazlo sie ze to na podlozu psychicznym ,kupila tam nieruchomosc i przez ten kryzys to co wpłaciła juz,własciwie przepadlo...i tak stres...wpłynął na to ze jest łysa

Gość profesjonalnie to sa
to mini implanty,musza byc z 4 szt na dół i 4 szt na góre,koszt ok 7 tys z proteza,a komplet góra.dół/ok 14tys to innego typu "wkręty" niz implanty

Gość WTYDZESIĘ1
Może i implant ale widziałam reklamę ,gdzie facet miał protezę całkowitą dolna i górna jeszcze nie założoną i były pokazane dziąsła a w nich dwa wyrostki metalowe u góry i dwa na dole i na to zakładał tę protezę .Zgubiłam gdzieś tę reklame ale wiem że pisało coś o końcu problemów z wypadaniem czy klejeniem protez.To nie mogły być implanty na kazdy ząb bo on miał tylko 4 -dwa u góry i dwa na dole ,może to nowa proteza zatrzskowa ?

Gość WTYDZESIĘ1
Aaaaaaaaaaaa dzięki tak to to, a jak to się zakłada ? Choć to potwornie drogogie!!!

Gość WTYDZESIĘ1
Razem 14 tys ???? Jejku szkoda ale ponoć komfot noszenia jak własnych zębów ? Kochana pani a jak się zakłada te mini implanty i po jakim czasie mozna założyć protezę ?

Niektórzy po prostu mają słabsze zęby, a jak na to się nałoży brak higieny czy niechęć do stomatologa to na efekty czekać nie trzeba. Ja niestety borykam się z dosyć mocną próchnicą. Właściwie to w wieku 30 lat mam może 3 zdrowe zęby bez wypełnień, a reszta poleczona, 2 wyrwane oraz 4 korony (w tym 3 na górnych jedynkach i dwójce). Niestety za mojej młodości stomatolog to był koszmar - zero szans na znieczulenie. Na poważnie za leczenie się wziąłem w liceum. Przez te kilkanaście lat u dentystów zostawiłem majątek (jak dla mnie), skromnie licząc to myślę, że 20 -25 tysięcy to minimum. Na szczęście mogę sobie na to pozwolić, ale znam trochę osób, które o porządnej opiece stomatologicznej mogą pomarzyć; nie oszukujmy się to co oferuje NFZ na kolana nie powala. Współczuję autorce tematu; oczywiście proteza to nie koniec świata, ale jednak w tak młodym wieku brzmi to słabo. Tylko uwierzcie, że naprawdę dla wielu osób w tym kraju to jedyna opcja, bo na leczenie zachowawcze, czy protetyka z wyższej półki (implanty) ich po prostu nie stać.

Gość WTYDZESIĘ1
Wielkie,wielkie dzięki i buziaczki :) Drogie to ale może znajdę tańsze ale o takie coś mi chodziło !!! Cóż pożyczkę przyjdzie mi wziąć :( ale jeśli mam mieć tę protezę stabilną to chyba warto ?

Gość profesjonalnie to sa
a jaki region PL?