Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość paty1525

Rodzaj cery. HELP

Polecane posty

Gość paty1525

Witam . A więc jak w temacie, może mi powiecie jaki ja mam rodzaj cery? Otóż gdy umyję twarz samą wodą jest ona ściągnięta, łuszczy się w okolicach nosa i czoła. ale po okolo godzinie lub dwóch te same okolice (czyt. nosa i czola i jeszcze dochodzi broda - strefa T) błyszczą się i skóra produkuje nadmiar łoju. Ponadto moja cera ma skłonności do wyprsków, zaskórników i wągrów. No więc jaki to jest rodzaj cery? Sucha? Tłusta? Czy może mieszana? Bo nie wiem jakie kosmetyki do pielegnacji sobie kupić.. Proszę o szybką odpowiedź . Z góry dziękuję i Pozdrawiam

Gość zazuu099
masz cerę tlustą lub mieszana. cera jest sciagnieta i sucha ponieważ malo ją nawilżasz, bo kazdy typ/rodzaj cery trzeba nawilżac, nawet tlusta. dlatego też szybko produkuje łój i samoczynnie się ''nawilża'' wydzielając tzn sebum. polecam ci krem nawilzajaco-matujący, nie zatykający porów który szybko się wchłania, nawilża nie tylko warstwe rogową ale dalsze warstwy naskorka, dzieki temu buzia nie będzie ci się błyszczeć bo juz będzie nawilżona kremem który się wchłonie. Oczywiście peelingi z umiarem, tonik. podstawa to także dobre oczyszczenie makijażu żelami myjącymi bez żadnych drobinek myjących, najepiej nawilżających, nie wysuszających, polecam żel firmy OLAY. Pozbyć się zaskórników jest trudno, bo wiele z nas ma tendencje do zatykania porów. Jest to proces długotrwały, polecam Brevoxyl, troche wysusza, ale cera się wyrównuje, zaskórniki się zmniejszaja, oczywiscie jeśli w ciagu dnia będziesz stosować lekki krem nie zatykających porów. bo to bez sensu w nocy oczyszczasz skórę skladnikami aktywnymi, w dzień zatykasz pory zbyt tłustym, ciężkim kremem.

ja mam podobny problem, więc się podczepiam, żeby nie zaśmiecać forum :) Jednak moj problem jest nietypowy gdyż: - po umyciu żelem do twarzy (jakimkolwiek, na bazie wody, ktory nie powinien wysuszać) czuję, że moja cera "ciągnie", zwężają się pory itd., (jesli jej nie posmaruję po ok. 10 minutach zaczyna się łuszczyć) - potem smaruję kremem matującym- czuję, że skóra jest nawilżona, czysta, idealna! :) - gdy siedzę w szkole dlugo, to po ok. 6h zaczynam się świecić o.O glównie na brodzie i czole - dzieje się też tak po jedzeniu i tego sobie zupelnie nei potrafię wytlumaczyć o.O - zawsze myślalam, że mam skorę tłustą lub mieszaną, gdyż częssto się świecilam, poza tym mam mnóstwo wyprysków na brodzie o.O -aczkolwiek gdy zaczęlam brać hormony to przestaly wyskakiwać prawie w ogóle - teraz mam przerwę w tabletkach i znów mam całą brodę obsypaną o.O - i wszystko by się bardzo ladnie składalo, gdyby nei fakt, że cera tlusta zazwyczaj jest gruba itd. a moja jest cienka, są widoczne naczynka, jest BARDZO alergiczna, występują podrażnienia itd. o.O - a te wypryski to nie takie małe, ropne potówki tylko jak mi już wyskoczy to taki ogromny, bolący, zaczynąjący ię glęboko pod skorą a nie tuż pod naskórkiem, zostawiający brązową bliznę o.O i teraz już nie wiem, jaki mam rodzaj cery o.O jakieś pomysly?

Gość platinium bicz
masz mieszaną, przetłuszczającą się w strefie t i suchą na policzkach. chyba. moze miec zarazem wrazliwą i mieszaną, atopową i naczynkową itd. ja np mam cerę mieszaną, naczynkową, pryszcze tylko na nosie lub brodzie. polecam poczytac/ sciagnąć : http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=108556 http://chomikuj.pl/AniaBrewczynska/szko*c5*82a/awangarda/kosmetologia/cera/rodzaje+cer http://www.doz.pl/czytelnia/a307-Zdrowie_kosztowalo_pacjentow_23_mld_zl http://www.doz.pl/czytelnia/a315-Choroba_zawodowa wszystko o cerach :) moim zdaniem obie macie mieszane cery. jak ma sie pryszcze w strefie T, SUCHE poliki i błyszczącą wlasnię strefę t to cera jest mieszana.