Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Migawfka

Ryba dla dwulatka z AZS?

Polecane posty

Gość Migawfka

MOje dziecko nigdy nie jadło ryby.Jest alergikiem i dlatego tak długo czekaliśmy.Lekarz powiedział, że dopiero po 2 roku zycie, choc inny z kolei się bardzo zdziwił, że młody nie je ryby. Myślę, że już mógłby spróbować jak smakuje.Tylko jaka rybę mogę mu podać jako pierwszą i w jaki sposób ja przygotować. Możecie mi podpowiedzieć??

MOje obie córki mają skaze białkową i AZS ale rybe jedzą. Po prostu musisz wprowadzic małą ilosc ryby na początek (i nic innego nowego) i obserwować czy nie ma reakcji uczuleniowej. Na początek najlepiej kupić dobry filet rybny (tylko nie panga bo to syf!) i ugotować na parze. Można odrobine skropić cytryną ale nie trzeba. Ja swoim dzieciom czesto daje parowaną rybkę (musi być mięciutka) i bardzo ją lubią.

Starsza je tez szprotki z puszki (koniecznie z kręgosłupikami) ponieważ to dobre źródło wapnia (nie może nabiału wiec wapń musi iec z innych źródeł).

Gość Migawfka
J.A.N.A. a jaką rybę dajesz dziewczynkom?

Naszemu małemu alergikowi podaliśmy ostatnio obiadki z dorszem. Bardzo mu smakowały. Wcześniej próbował też świeżo uwędzonego pstrąga. Wcinał, aż mu się uszy trzęsły. Nic mu po tym nie było. Wiem natomiast, że do najbardziej uczulających ryb należą: tuńczyk i łosoś. Generalnie bardziej uczulające są ryby morskie. Więc na początek taki świeży, gotowany na parze pstrąg, z masełkiem i koperkiem będzie na pewno dobry.

Moje dziecko ma 7 miesięcy i już podaję rybę, dodaję do zupy zamiast mięsa.