Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bardzonowa

Bardzo niski cukier - cukrzyca

Polecane posty

Błagam o pomoc. Dzisiaj mój mąż starcił na chwilę przytomność po zbadaniu przez lekarza okazało się, ze jego cukier wynosi 39mg% (jest cukrzykiem insulinozaleznym) Jest mi ogromnie wsytd, bo jesteśmy razem 7lat a ja nie wiem co robić w takiej sytuacji, dzisiaj przeżyłam nagorsze chwile kiedy zobaczyłam go prawie w drgawkach, całego mokrego bez kontaku. Nawet nie chce myśleć co mogłoby się stać gdyby mnie nie było, chociaż jedyne co potrafiłam zrobić to wezwać karetke. Chciałabym mu umieć pomóc i tak naprawde zadbać o niego (odpowiednia dieta etc) a tak naprawde nie wiem jak. Życia sobie bez niego nie wyobrażam. Bardzo proszę o osoby, które są cukrzykami albo żyją z nimi o poradę, pomoc. Będę wdzięczna.

Gość byle do przodu :)
w przypadku hipoglikemii trzeba szybko podac coś slodkiego, najlepiej sok , colę lub np.cukierka

Gość byle do przodu :)
a tu masz dokładnie co i jak : Jeśli glukoza we krwi wynosi 75-60 mg% to najlepszym jej podniesieniem byłoby zjedzenie 1-2 WW np. pół bułki z dżemem, owoca, ciasto drożdżowe, etc. W przypadku poziomu cukru we krwi poniżej 55mg% wskazane byłoby spożycie soku lub coli na ok. 2WW oraz na przykład kromki chleba czy bułki. Jeśli stracimy przytomność, konieczne jest podanie glukagonu domięśniowo przez osoby drugie. Nie mogą one podawać nam żadnych płynów doustnie, gdyż możemy się nimizachłystnąć. Następnie, po wykonaniu zasrzyku należy wezwać pogotowie lub zawieść chorego do szpitala.

Hmm...7 lat razem i Ty nie masz pojecia o cukrzycy???? Moj maz równiez jest cukrzykiem,ale ja od samego poczatku wiedzialam co robic w takim przypadku..a wiedz ze moze byc gorzej,bo moj maz przy 40 radzi sobie doskonale sam a moja pomoc jest niezbedna kiedy glukometr pokazuje 20 badz LO..... Wszystkie posty powyzej dobrze ci radza ja dodalabym tylko to ze pojawily sie w aptekach saszetki z glukoza w zelu ktora mozna nieprzytomnemu wsmarowac w dziasla,kosz ok 2zł....jest to mniej drastyczne niz podawanie glukagenu(ta igła moze przestraszyc) Przepraszam ze moj post jest nieco chaotyczny ale pora juz dosc pozna...

Baaardzo dziekuję za odzew!!!! Mam tak duże wyrzuty sumienia, że zyjąc z cukrzykiem nic nie wiem o tej chorobie, o podstawowej pomocy - tak ja dzisiaj. Pierwsza moja myśl jak go zobaczyłam to było wylew ponieważ takie same objawy miał mój tata przy swoim wylewie, który zakończył się smiercią. dzwoniąc po karetkę, powiedziałam o drgawkach, błędnym wzroku = braku kontaktu, zimnym, mokrym ciele wogóle nie pomyslałam żeby na początku powiedzieć, że jest cukrzykiem dopiero siostra mi podpowiedziała i dyspozytor "kazał" mi podoać wodę z cukrem a ja zamiast dać tam sporo cukru to do połowy szklanki dodoałam łyżeczkę cukru!!! jaka jestem beznadziejna. Nie moge sobie wydarować mojej lekkomyslności, braku zainteresowania i takiej normalności w podejściu do tak poważnej i niebezpiecznej choroby. Nigdzie nie mogę doczytać co by się stało gdyby zapadł w spiaczkę cukrzycową? Czy z niej można się wybudzić??

nie wiem jak mozna zyc z kims 7 lat i nic nie wiedziec o cukrzycy :o

ojej, nie jeździjcie już tak po niej, przecież pisze, że jej głupio, wykazuje 'skruchę'. teraz na pewno wszystko nadrobi i będzie specjalistą w temacie cukrzycy ;)