Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość macie juz za sobą

Dni skupienia

Polecane posty

Gość macie juz za sobą

Czy musimy iść wtedy do pierwszej spowiedzi przedślubnej?

Gość ddssaassaad
nie mam pojecia ja wogole nie musze isc na dni skupienia u nas w parafi czegos takiego nie ma

Gość macie juz za sobą
My idziemy jutro i pytam, bo nie wiem na czym to dokładnie polega. Na pewno modlitwa, ale słyszałam, że wtedy trzeba iść do spowiedzi

Gość macie juz za sobą
Dzień skupienia to powszechny w Kościele środek formacyjny, polegający na poświęceniu zwykle jednego dnia w miesiącu na osobiste wyciszenie, modlitewne skupienie i wysłuchanie nauk księdza. W Opus Dei podczas dnia skupienia dla dorosłych uczestnicy wysłuchują dwóch nauk księdza (w kaplicy lub w kościele), słuchają czytanego na głos fragmentu książki duchowej, dokonują osobistego rachunku sumienia i przyjmują błogosławieństwo Najświętszym Sakramentem. Podczas dnia skupienia (w rzeczywistości trwającego ok. 2 h) U nas jest to obowiązkowe, mamy taką rubrykę w książeczce od Księdza, obok nauk, poradni i spowiedzi.

Gość ja tez mam taka rubryke
ale nikt od nas tego nie wymagał

Gość macie juz za sobą
Do "ja też mam taką rubrykę" - Ksiądz mówił, że nie musicie iść? Nikt nie był na dniach skupienia?? :/

Gość lokatka
my ne bylismy, ale musimy isc, wiec potem chetnie sie dowiem jak bylo :P

Gość macie juz za sobą
lokatka a kiedy bierzecie ślub?

Gość ja tez mam taka rubryke
Ksiądz powiedział ze jak niechcemy lub nie mamy czasu to niemusimy. Wogule mam super proboszcza ktory jest bardzo zyciowy i jak bysmy niemogli z jakis przyczyn chodzic na nauki i do poradni to tez by nie było problemu. Moja kolezanka poszła do niego i powiedziała ze maja z narzeczonym taką prace nie niebardzo im te nauki pasują, to im powiedział ze nie ma problemu i dał jakąs ksiązeczke o małżenstwie do poczytania i tyle

Gość lokatka
8 sierpnia, dni skupienia czyli tak wlasciwie spotkanie w jedna niedziele, mamy zamiar zrobic w 2 niedziele czerwca :)

Gość lokatka
7 sierpnia, cos zle wcisnelam :P

Gość dina27
dzien skupienia polega na tym że idzie sie do Kosciola na ok 3 godz najpierw jest adoracja, potem msza a na samym koncu taki krótki wyklad o planowaniu rodziny.W miedzy czasie jest też spwiedz z której mozna skorzystać i np zrobic wtedy pierwszą spowiedż przedslubną. Nie mowiono nam wprost że należy akurat w tym dniu przyjąc komunie ale raczej trzeba. Oczywiścei zależy to od parafii.