Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ghvngfc

Jak wygląda jadłospis 15 miesięcznego dziecka?

Polecane posty

Gość ghvngfc

czy takie dziecko powinno jeszcze jeść posiłki/posiłek mleczny, typu mleko lub kaszka mleczna? Pytam bo się zastanawiam, czy to nie za długo. Moje dziecko je śniadanie normalne, typu chleb, wędlina, jajko itp, potem obiad, deser a przed snem kaszkę mleczną, zanim ja się kładę spać dostaje jeszcze na spaniu około 180 ml mleka z kleikiem. Drugie pytanie dotyczy samego obiadu? Czy robicie zawsze dwu daniowy? Czy czasem tylko zupa a czasem tylko drugie danie?

Gość ghvngfc
nikt się nie wypowie?

Gość ghvngfc
dzięki... wiedziałam że można na was liczyć :-o

Gość jedzonko
u nas synek dostaje zupe mleczna rano - urozmaicona-czasami owsianka/platki ryzowe/orkiszowe/amarantus/kasze manne/tapioke, czasami kaszke mleczno-bananowa jak nie mam czasu ugotowac. na II sniadanie wcina chleb razowy z maslem, do tego czasami jajko na miekko, czasami, poledwice. Do picia przewaznie herbatke ziolowa lub sok owocowy, czasami ovaltine na mleku(cos pomiedzy kawa zbozowa a kakao) na obiad je lekka zupe i drugie podwieczorek - owoc kolacja-kaszka z mlekiem i koniec W ciagu dnia pije wode, soki i czasami chrupnie chleba ryzowego lub kukurydzianego

Gość jedzonko
ja do tej pory jem zupe mleczna i nie uwazam ze to za dlugo a juz 30-ka za pasem :P

Gość xxxxxxyyy
Jak lubi kaszki i zupy mleczne to niech je na sniadanie. W sumie w tym wieku dziecko powinno jeszcze ze dwie szklanki mleka wypijac - zjadac dziennie. W praktyce to roznie bywa - u mnie bunt wiec zamiast mleka jogurt grecki lub bio ze szklanego sloika 2-3 razy dziennie dziecie je (13 mies). Czasem owsianke lub ryz na mleku tez zje, w ostatecznosci Kaszke na Dobranoc hippa ze sloika. Obiad teoretycznie powinnien byc dwudaniowy, ale osobiscie kieruje sie tu apetytem dziecka i tym co i ile danego dnia zjadlo opocz zupy - zupy geste pelne warzyw, miesa i roznych kasz tak ze to drugie danie jak jest to tak towarzysko-obyczajowo. Jesli moge cos doradzic to na twoim miejscu zrezygnowalabym z tej butli przez sen - niedobre dla zebow i w tym wieku niepotrzebne dziecku.

Gość Ola _b
Witam! Mój synek ma 15 miesięcy i jego jadłospis wygląda tak: 7:00 - bulta z mlekiekm (240 ml) 9:00 - kanapka z szynką, jajkiem (najczęsciej jada samą szynkę lub jajko, bo chleba nie zawsze chce zjeśc) 11:00 - owoce ze słoika 12:00 (przed południowym spaniem) - mleko (200 ml) 14:30 - 15:00 - obiad (najczęsciej zupa lub drugie danie, tego zjada sporo) 17:30 - owoc, paluszki, herbatnki, czasami parówka ok. 20:00 - 240 ml kaszki ryżowej. Nie uważam, żeby mój synek jadł za dużo.

Gość DO Ola _b
moim zdaniem ta butla o 12 jest zupełnie zbedna

Gość ghvngfc
chciałabym odzwyczaić od picia mleka w nocy ale próbowałam wszystko: najpierw przetrzymać - porażka bo ciągle się dopominał, wodę - wypije a za pół godziny znowu marudzi i tak pół nocy, więc muszę dać te mleko żeby przynajmniej przespać kilka godzin w spokoju.

Gość ghvngfc
poza tym bardzo się boję o zęby bo ma już ich 15

Gość misia8
W sumie to normalne śniadanko czy obiady może już jeść :) jak by miał zaparcia to wystarczy , że podasz dicopeg junior i po kłopocie :)o albo herbatkę z rumianku :)

Gość gość
Nie powinien mieć zaparć przy właściwym żywieniu, dicopeg można stosować kiedy je normalne posiłki, dużo świeżych owoców i warzyw. W momencie kiedy je za dużo ryżu czy marchewki gotowanej zaparcia często się pojawiają ale to mija przy odpowiednich proporcjach.

Gość gość
Moj syn ma 14 mcy, Na sniadanie kaszka mleczna, drugie sniadanie: chleb z poledwica, serem lub marmolada, obiad - zupa, drugie danie- jesli nie ugotuje to ze sloiczka, w miedzy czasie herbatniki, owoce, kolacja- mleko 230ml